Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Obývák plný pivních etiket

Co se píše o pivovarech a pivu


Obývák plný pivních etiket

[pátek, 18. červen 2010]

Předseda ostravského Klubu sběratelů pivních suvenýrů sbírá etikety od dětství. Dnes jich má tři sta padesát tisíc. Sběratel Jiří Kozel pivo moc nepije. Zato má od dětství vášeň pro pivní etikety. Jeho sbírka je dnes jednou z pěti největších svého druhu na světě.

Foto

Kde tolik pivních etiket uchováváte?

Jsou ve dvou bytech - u mě a u bratra. Jednak mám na míru udělanou zabudovanou skříň, a pak jsou v obývací stěně, kde je televizor a malá skříňka na sklo, jinak zbytek jsou všechno etikety. Postupně jsem manželku vystěhoval.

Co na to vaše paní říká?

Je s tím smířená.

Dá se v tak velké sbírce vůbec zorientovat?

Mám je srovnané v pořadačích, nalepené na bílém papíře z obou stran. Jsou rozčleněné podle států nebo podle měst. České pak podle katalogů. Musím v tom mít systém, ať vím, kam sáhnout.

Jak a kdy jste se sbíráním pivních etiket začal?

Jako malí kluci jsme s bratrem Miroslavem sbírali všechno možné, pak se nám nějak zalíbily právě pivní etikety. Sbírám je asi od roku 1970, to mi bylo patnáct. Přes bráchova spolužáka jsme se někdy v osmdesátých letech poprvé dostali na sběratelskou burzu ostravského klubu sběratelů. Po vojně už jsem tam začal chodit pravidelně sám.

Pamatujete si ještě, jak jste získal své vůbec první etikety?

Tenkrát to fungovalo tak, že jsme rozesílali dopisy do různých pivovarů. Kdysi to byla i pro pivovary reklama, dnes už je to pro ně spíš otrava. Poslal jsem třeba sto dopisů a na osmdesát mi odpověděli. Teď mi jich ze sta přijde tak pět, takže už to ani nedělám.

Jak je tedy sháníte?

Na sběratelských setkáních nebo mám osobní kontakty s ostravským pivovary. Od nich vždycky něco dostaneme a to pak dáváme na burzu. S tím jezdíme po republice a po světě. Kromě toho píšu katalogy pivních etiket. V žertu vždycky říkám, že když to nemám já, není to ani v katalogu.

Máte při tom množství ještě nějaký sběratelský sen?

Ani ne. Už nemám moc času všechno studovat, spíš se dnes věnuji psaní katalogů a organizování sběratelských setkání.

Kterých etiket ve své sbírce si ceníte nejvíc?

Kdysi to bylo tak, že když už někdo vyjel do zahraničí, odlepil třeba nějakou exotickou etiketu a přivezl ji. Nejvíce si asi cením těch, které jsem od někoho dostal. To jsou pro mě ty nejhezčí. Ale dnes už pravá sběratelská vášeň chybí. Mám například kolegu z Polska nebo z Litvy, který objede Afriku a přiveze etikety za deset tisíc. Je to hlavně o penězích. Kdo má peníze, může si koupit kdeco. Ale například se mi podařilo získat etiketu z piva, které si speciálně nechala udělat jako vánoční reklamu jedna hlučínská firma, která obchoduje s odpadky. To je sběratelství, které se mi líbí. A ne když někdo napíše, že prodá etikety za dvě stě euro.

Za kolik se vlastně pivní etikety prodávají?

Neviditelná ruka trhu. Kupoval jsem například jednu etiketu i za osm set korun, ale to není každý den. Takové si koupím tři za rok a jsem spokojený. Kdysi se vyměňovaly, dnes se všechno prodává. Částečně to chápu. Každý hledí na ekonomiku a pro pivovar jsou to náklady. Etiketa, která stála pár haléřů v době, kdy jsem začínal, se dnes prodává za pět korun. To potom dnešní mladé lidi odradí.

Mezi mladými lidmi v Ostravě už o váš klub není zájem?

Ubývá nás. Klub funguje od roku 1967, dnes máme asi čtyřicet členů. Já patřím ve svých pětapadesáti letech k nejmladším. Je to výjimka, když se objeví mladí. Nevím proč, asi mají jiné zájmy. Byli u nás mladí kluci, ale brzo skončili. Možná se dali spíš na pití piva.

Přesto ale zůstává jarní burza, kterou organizuje váš klub, jednou z největších v republice.

Společně s pražskou. Ale pro zahraniční sběratele se ta naše stala postupem času největší. Pravidelně jezdí do Ostravy sběratelé ze Slovenska, Polska, Litvy, Běloruska, Holandska a dalších zemí. Letos jsme tam měli osmasedmdesát stolů a přes třicet ubytovaných lidí. Někteří k nám jezdili už za mlada, dnes mají dvacetileté děti a jezdí pořád, i s manželkami.

Kdo bude pokračovat ve vaší sbírce?

Nikdo. Až skončíme my s bráchou, tak to skončí. Můj i jeho syn jsou sportovci a nemají o to zájem, nic jim to neříká. Možná je to také tím, že sami vidí, jak se tomu hodně věnujeme, jak manželka někdy nadává, že jsou všude rozdělané etikety, takže ta reakce může být spíše opačná.

Sbíráte pivní etikety. Máte rád i pivo?

Vždycky říkám, že kdyby záleželo na mně, tak je v republice jeden minipivovar a ten vaří pivo jednou za rok. Rád ochutnám nějaké speciální pivo, nebo si dám někdy pivo na chalupě, když něco dělám, ale pivař nejsem.

Zdroj: Sedmička.cz | Autorka: Taťjana Kittrichová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman

čtvrtek, 4. duben 2013
23:39

Zdravím,mám dotaz zdědil jsem po strýci sbírku pivních suvenýrů všeho druhu a rád bych ji nabídl ke koupi někomu pro koho má znaleckou cenu .Poradíte kam se obrátit .Děkuji


napsal(a): Roman (lifetec(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Malakin

pátek, 18. červen 2010
08:01

Malakin

"Kdo má peníze, může si koupit kdeco." V tomhle má pan Kozel pravdu jenom částečně. Znám sběratele, pro které jsou peníze pořád jenom papírky a kteří své zajímavé přebytky za nic neprodají, leda vymění. Ale je fakt, že už jich není mnoho.

"Etiketa, která stála pár haléřů v době, kdy jsem začínal, se dnes prodává za pět korun." S tímhle bych si dovolil nesouhlasit. Většina etiket z doby, kdy pan Kozel se sbíráním začínal, dnes totiž nemá prakticky žádnou hodnotu, ba co víc, je problém se jich zbavit i zadarmo. Tento problém se naštěstí týká jen etiket, o tácky, sklenice a jiné pivní suvenýry je stále velký zájem, zejména pak u mladých. Ale je to také tím, že zatímco k táckům a sklenicím má člověk celkem snadný přístup - nejeden sběratel začínal tím, že začal obcházet hospody, kde si bral na památku tácek či skleničku - tak s etiketami je to trochu složitější, zejména pak v případě, že do toho člověk nechce nebo nemůže cpát peníze a pokud to nechce řešit odlepováním etiket z lahví...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 18.06.2010 ve 08:04:26


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
14:26


posted by: Inzerce

PEPIN4

pondělí, 21. červen 2010
08:51

Věta, že etiketa, která stála pár haléřů ... byla myšlenka tak, že novinka kdysi stojící 10 hal dnes opravdu stojí 5 Kč i více.


napsal(a): PEPIN4 (kozel.jiri(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI