Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Text dopisu starosty P. Hájka ministrovi zemědělství k situaci ve vyškovském pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Text dopisu starosty P. Hájka ministrovi zemědělství k situaci ve vyškovském pivovaru

[úterý, 15. červen 2010]

Vážený pane ministře,

dovolte mi prosím, abych jménem vedení města Vyškova vyjádřil znepokojení nad situací, která nastala ve vyškovském pivovaru. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších objektů ve Vyškově, jenž je navíc součástí městské památkové zóny. Jeho osud nás tedy eminentně zajímá. Fakt, že ke konci měsíce června má odejít 80 % zaměstnanců tohoto podniku, naznačuje, že poté dojde k jeho úplné likvidaci. Po 330 letech činnosti.

Ze slov a činů posledního ředitele podniku Ing. Davida Kaprála jsme nabyli dojmu, že se situace v pivovaru stabilizovala. Podnik rozšířil své aktivity, inovoval technologie, aby dokázal udržet kvalitu piva od výroby až do jeho konzumace spotřebitelem, zlepšil spolupráci se stravovacími zařízeními, věnoval se propagaci. Produkty dokonce získaly právo užívat značku České pivo. Zpráva o konci pivovaru pro nás byla velmi nepříjemným překvapením. Nehledě k tomu, že se o současném vývoji situace dozvídáme takřka pouze z médií. Na našem úřadě se hromadí dotazy občanů, co město Vyškov pro zachování pivovaru udělá. Na jeho podporu také vznikají ze strany veřejnosti petice.

Zneklidňuje nás budoucí osud tohoto území v památkové zóně. Z hlediska územního plánu je tato lokalita určena pro výrobní činnost, máme tedy obavy, že pozemky budou nakonec využívány nevhodným způsobem.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem bych Vás chtěl požádat o přehodnocení postoje k likvidaci pivovaru ve Vyškově a rovněž o sdělení, co valnou hromadu k tomuto rozhodnutí vedlo. Budeme vděčni i za podrobnější informace týkající se budoucího vývoje situace a osudu podniku i lokality.

S pozdravem

RNDr. Petr Hájek, starosta města Vyškova

Zdroj. Vyškov Město.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Fero

úterý, 15. červen 2010
16:20

Fero

Pan ředitel Ing.David Kaprál, stejně jako jeho předchůdci, dovedl situaci pivovaru dobře popsat ale neuměl ji vyřešit.Jinak by přece nenastal ekonomický propad a důvod k zastavení výroby Pivovar bez trhu těžko přesvědčí svého zřizovatele aby byl provozován.Situaci před zavřením měli v rukách jak statutární orgány tak řídící praconící pivovaru, byli za to placeni a odměňováni
Pokud je pivovar původem církevní majetek a ten ze zákona nelze zatím vydat, tak jedna z možností, jak pivovar dále provozovat je jeho pronájem církvevní instituci která na pivovar uplatňuje restituční nárok, pořád je to menší zlo než pivovar zrušit, jak bývá v Česku dobrým zvykem, nechat rozkrást a tvářit se z pohledu státních orgánů že se nic neděje.


napsal(a): Fero [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI