Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Petiční výbor řešil, jak dál bojovat za pivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Petiční výbor řešil, jak dál bojovat za pivovar

[neděle, 13. červen 2010]

Jak jinak dát ministerstvu najevo, že lidé nesouhlasí se zavřením pivovaru, kromě sepsání petice? Stávkou. Tu plánuje příští týden zorganizovat petiční výbor ve spolupráci s veřejností.

S demonstrací je spojená spousta práce. Musíme to oznámit policii a třeba taky na magistrátu. Jak se ale domluvíme a vše zařídíme, vypravíme autobus a může se jet,“ řekl zaměstnanec pivovaru Martin Obruča. To potvrzuje i členka petičního výboru Hana Dostálová. „Příští týden vše zorganizujeme a v dalším týdnu můžeme být v Praze,“ potvrdila.

Podrobnosti a další kroky řešili členové petičního výboru spolu s veřejností na schůzce v pivnici. „Je zajímavé, že dřív se Vyškovské pivo v Brně neprodávalo a jak se má přestat vyrábět, je ho v obchodech dost,“ řekl Jiří Indra, který přijel bojovníky za pivovar podpořit z Brna.

Organizátoři už podnikli jisté kroky. „Zaměstnanci oslovili ministerstvo zemědělství, aby přehodnotilo svoje rozhodnutí. Chtěli bychom si také domluvit slyšení, kde by jsme vše v klidu probrali,“ informoval Obruča. Dopis, ve kterém popisují situaci a žádají o pomoc poslali aktéři na Arcibiskupství olomoucké. V pivovaru je totiž problém s církevní restitucí, proto doufají, že by církev mohla přispět svojí pomocí vyřešením situace. Vždyť i ona má podíl na tři sta třicetileté tradici založení pivovaru. „Průvodní dopis s tiskovou zprávou jsme poslali taky Věcem veřejným a hejtmanovi Michalu Haškovi. Brzy ho pošleme také dalším politickým stranám a možná také nejvyššímu kontrolnímu úřadu,“ zaznělo na schůzi. Jednání už proběhla i se starostou města Vyškova. Ten ale naznačil, že moc se dělat nedá. „Jediné, co můžeme udělat je zaslat znepokojující dopis na ministerstvo a zeptat se, co se má dít dál,“ odepsal na dotaz ohledně pivovaru starosta města Vyškova Petr Hájek.

Poslední petiční listy míří do rukou petičního výboru. Na schůzce v pivnici napočítali účastníci přes tři tisíce šest set podpisů. „Ještě musíme vyzvednout petice v pár podnicích. Příští týden v úterý, nejpozději v pondělí ale petice se všemi podpisy pošleme. Ministerstvo by mělo odpovědět do třiceti dnů,“ vypověděla Dostálová. Podle jejích informací došly podepsané petice také z Prahy a třeba České Lípy. V průběhu jednání v pivnici se ještě dostavili další lidé, kteří přinesli další podpisy.

Pivovaru ale pořád svítá naděje. Poté, co vyhlásilo ministerstvo útlum, odběr je ještě větší. „Hledá se pořád nový nájemce pivovaru. V současné době jsou dva. Jedná se ale o dva předem vytipované a oslovené zájemce. Což je trošku podivný termín,“ myslí si Obruča.

Jedno je ale jisté. Když se propouští víc jak osmdesát procent zaměstnanců, tak se nejedná a útlum, ale likvidaci.

Zájem o pivo ale stále je. Po vyhlášení útlumu ještě větší. „Možná je to teplem, možná vyhlášením útlumu, ale zájem o odběr piva roste. Nyní nás oslovili i Poláci, kteří mají zájem koupit tři sta hektolitrů. Vše je ale zatím v jednání a záleží samozřejmě na majiteli, zda zakázku povolí,“ upozornil Obruča. Vyškovské pivo točí i v restauraci U Piráta. „Lidem Vyškovské pivo chutná, točíme ho čím dál víc. Zatím nevidíme důvod, proč hledat jinou značku,“ řekl číšník z restaurace U Piráta Marek Kalvastr.

Členka petičního výboru Hana Dostálová se také snažila vyvrátit mylné informace. „Na internetu se pořád psalo, že se se zavřením musí něco udělat, ale nikdo nic nezačal. Tak jsme se do toho dali. Jsme skupina studentů, které se díky podpoře veřejnosti dostala až tak daleko. Nejsou v tom skryté úmysly, opravdu nás neposílá konkurence,“ ohradila se.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autorka: Petra Daňková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jura.z.Brna

úterý, 15. červen 2010
19:55

Jura.z.Brna

Mám pocit, že všechno perfektně sedí do konspirační teorie, že likvidace pivovaru je záměrem současného představenstva JMP, a.s.
Pivovar by se zavíral před sezónou.
Pivovar by se zavíral na základě výsledků, které byly negativně ovlivněny investicemi do marketingu. Za tak krátkou dobu se ovšem marketingové akce neměly šanci projevit a tak investice jakkoliv vrátit, je třeba víc času.
O tom, že by se měl pivovar zavřít, pravděpodobně nikdo kromě představenstva do poslední chvíle nic nevěděl.
Nejméně dvě zmařená řízení o pronájmu, přestože zájemci byli.
Rozhodnutí o uzavření zveřejněno 1 den před volbami, ukončení mělo být 30.6. - 1 měsíc po volbách, nové osazenstvo ministerstva a dalších nadřazených orgánů by se do tohoto data zřejmě nestihlo (pokud by již byllo zvoleno) \"rozkoukat\" ve svém úřadě, natož něco řešit.
Ing. Zdeněk Řehák, předseda představenstva JMP, a.s., figuruje jako likvidátor Haná ZZN Olomouc, a.s. viz http://tinyurl.com/32jhk3k - specialista na likvidace?
Atd...



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI