Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Češi požádali o patent: Pivo v prášku. Ale mají soupeře

Co se píše o pivovarech a pivu


Češi požádali o patent: Pivo v prášku. Ale mají soupeře

[pátek, 4. červen 2010]

Čeští experti usilují o to, aby jako jediní na světě měli patentován a chráněn postup výroby piva v prášku.

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, který prodává pivo v prášku od poloviny devadesátých let, požádal Úřad průmyslového vlastnictví o ochranu vynálezu, ve kterém je popsán výrobní postup při výrobě tohoto piva.

Čeští experti ale mají konkurenci a zatím s žádostí o zápis neuspěli. Výzkumníci totiž ve lhůtě neposlali vyjádření k tomu, v čem se jejich vynález liší od zahraničních patentů.

Konkurence z Německa i Asie

V celosvětové i evropské databázi jsou totiž chráněny dva patenty související s výrobou piva v prášku. Jeden je registrován v Koreji, další pak v Německu, kde si výrobu piva v prášku nechal zaregistrovat podnikatel Siegfried Beissner.

Podle odborníků z výzkumného ústavu je ale česká přihláška vynálezu unikátní. "Na rozdíl od dalších patentů je v ní popsán výrobní postup práškového piva, které je speciálně používáno pro vysokohorskou turistiku, dálkové plavby a dlouhodobé mise," uvedli v žádosti o ochranu.

A experti dostali druhou šanci. Šéf Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl totiž nyní po odvolání Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského uznal důvody, pro které experti zmeškali lhůtu pro vyjádření (vážné zranění) a případ znovu otevřel.

"Ze strany ústavu neskončila snaha o pokračování řízení o přihlášku patentu," rozhodl Kratochvíl.

Výzkumný ústav prodává pivní koncentráty od konce 80. let. Nejprve se jednalo o pastu, pak ale došlo i k odstranění zbytků vody a od poloviny devadesátých let se prodává jako prášek. Do zahraničí ročně vyveze na dvacet tun, v Česku prodá asi tunu.

Kupují hlavně malé pivovary

Pro jednoduchost výroby zájem o práškové pivo roste, zejména v zahraničí (Austrálie, Kanada, Island, Japonsko, Peru, USA, Rusko, Vietnam, Nový Zéland).

Pivo v zahraniční nakupují hlavně malé pivovary, které mají zájem o pivo českého typu a z různých důvodů je pro ně jednodušší vyrobit si ho z koncentrátu než dovézt už hotové. Díky pivnímu koncetrátu tak například před lety spustil výrobu první pivovar na Velikonočním ostrově.

Z prášku je možné vyrábět kvalitní pivo jak v průmyslovém pivovaru tak i doma. Český prášek je kvůli použitým surovinám včetně světoznámého chmele žateckého poloraného červeňáku určený pro výrobu nejkvalitnějších českých piv.

Zdroj. Aktuálně.cz | Autor: Tomáš Fránek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

val

pondělí, 7. červen 2010
07:47

val

to Jarda: Už jsem to tu psal, ale znovu - tenhle prášek (naštěstí) není kouzelný šumák "přidej líh a zamíchej", je to dehydrovaný mladinový koncentrát, který se musí po smíchání s vodou a povaření s chmelem nechat zakvasit.


napsal(a): val [Odpovědět]

Lubos

pondělí, 7. červen 2010
13:08

Lubos

to val: Vařit s chmelem se nemusí, chmel už tam je, někde jsem četl, že to má 25 EBU, ve výzkumáku tvrdí 30 EBU.


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
06:44


posted by: Inzerce

val

pondělí, 7. červen 2010
13:44

val

to Lubos: Jo, to je pravda, některý koncentráty (možná většina...) už jsou s chmelem, sorry, že jsem to nezmínil. Viděl jsem koncentráty, ve kterých už chmel byl rozpuštěný, ale byl k tomu přiložen i pytlíček s další dávkou, kdyby si chtěl někdo přichmelit.


napsal(a): val [Odpovědět]

honza1205

neděle, 6. červen 2010
23:04

honza1205

Tak toho se nechci dožít.Myslim to vážně.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Jarda

pátek, 4. červen 2010
16:16

A je to tady, kdysi jsem si z toho dělal srandu: Nasyp koncentrát do vody, přidej líh. 0,5 l vody a 0,05 l lihu bude 12°. Dej o 0,1 l vody víc a bude 10°. Dej místo lihu fernet a bude hořký speciál. Dej medovinu a bude medový ležák. Přidej karamel a bude polotmavé. Dej místo vody chcanky a bude Gambrinus. Bože to je dnes apríl, nebo co :-?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.06.2010 ve 16:17:08


napsal(a): Jarda [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI