Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

8. ročník Mistrovství v točení Stella Artois se uskuteční v rámci Prague Food Festivalu

Co se píše o pivovarech a pivu


8. ročník Mistrovství v točení Stella Artois se uskuteční v rámci Prague Food Festivalu

[čtvrtek, 27. květen 2010]

Milovníci kvalitního piva, gastronomie a kultury servírování by si měli zatrhnout v kalendáři neděli 30. května. Tento den se totiž uskuteční 8. ročník Mistrovství České republiky v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois. Letos poprvé to bude v zahradách Pražského hradu v rámci programu Prague Food Festivalu, nejvýznamnější gastronomické akce u nás.

Již tradiční velkolepá podívaná na umění nejlepších barmanek a barmanů z celé ČR startuje přímo na hlavním pódiu Prague Food Festivalu v neděli 30. 5. ve 13 hodin. „Vzhledem k tomu, že se Stella Artois letos stala hlavním partnerem festivalu, rozhodli jsme se uspořádat prestižní celorepublikové finále během závěrečného dne této jedinečné oslavy kvalitní gastronomie,“ vysvětluje Martin Jahoda, manažer značky Stella Artois, a doplňuje: „Bude to ostatně výzva i pro návštěvníky festivalu, kteří se budou moci do soutěže také zapojit. Pokud se osvědčí v točení piva pod přísným dohledem vítězky minulého ročníku soutěže Barbory Hebrové v našem Stella Artois Public Baru, dostanou možnost se také finále zúčastnit.

Foto

Na pódiu se utká 26 nejlepších barmanů a barmanek z restaurací a barů z celé republiky, ve kterých si hosté mohou pochutnat právě na tomto elegantně servírovaném belgickém ležáku. Finalisté již teď pilně trénují a vítěz získá jedinečnou možnost reprezentovat Českou republiku na celosvětovém finále Stella Artois Draught Master 2010 v Londýně.

Správně naservírovat prémiový ležák Stella Artois přitom není jen tak. Unikátní servírovací rituál tohoto piva má devět kroků. Při čepování je nutné například dbát na správný sklon originální sklenice, výšku a dokonalé seříznutí pěny, která nesmí být vyšší než dva prsty, nebo závěrečné opláchnutí načepované sklenice. Odborná porota hodnotí kvalitu a rychlost jednotlivých kroků rituálu a samozřejmě i charisma a vystupování každého soutěžícího.

Loňská vítězka českého finále Barbora Hebrová z baru Sherwood v západočeském Stříbře získala skvělých 264 bodů z celkových 270, které uděluje porota. Získala tak uměleckou trofej z dílny renomovaného designéra Marka Vráblíka – originální sklenici Stella Artois vytvořenou z 99 figurek sládků, barmanů a milovníků piva. Na konci října pak vyrazila do New Yorku na celosvětové finále a získala 4. místo – historicky nejlepší umístění pro české barvy. „Účast v této soutěži pro mě představovala velkou výzvu a vítězství v národním kole mě ohromně potěšilo. Možnost reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále byla snad ještě větší výzvou, protože se konala za oceánem a já dosud neletěla letadlem. Za tu zkušenost a atmosféru trocha nervozity ale stála,“ přiznala Barbora. Bez zajímavosti není ani fakt, že na všechny tři stupínky vítězů národního finále loni vystoupaly výhradně ženy.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI