Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar v Kutné Hoře převezmou po Heinekenu Švédové

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar v Kutné Hoře převezmou po Heinekenu Švédové

[středa, 12. květen 2010]

Provoz pivovaru v Kutné Hoře by po Heinekenu mohla převzít švédská firma Peter Maclaine Reissmüller.

Kutnohorští radní už mají jasno, kdo jim bude po loňském odchodu Heinekenu vařit v městském pivovaru pivo. Na svém úterním jednání potvrdili zájemce, který ve výběrovém řízení jediný splnil všechna požadovaná kritéria – za provozování pivovaru zaplatí roční nájem 2,5 miliónu korun, má zpracovaný vyhovující podnikatelský záměr a také nabídl městu majetkový podíl ve společnosti, která bude pivovar provozovat.

V české pivovarnické branži neznámá švédská firma Peter Maclaine Reissmüller městu nabídla v nově vytvořené společnosti 40 procent, zhruba do roka by měl znovu obnovený kutnohorský pivovar vařit kolem 60 tisíc hektolitrů.

Starosta Ivo Šalátek je přesvědčený, že zhruba do dvou měsíců by měla být připravena zakladatelská smlouva o vytvoření společné firmy, která se provozování pivovaru ujme. Kromě města a Peter Maclaine Reissmüller by v ní měla mít zastoupení i společnost Quality and Oil Company, obchodující s pivem a dalšími komoditami. „Odhaduji, že někdy koncem roku bude možné provoz pivovaru opět spustit,“ tvrdí starosta.

Celý proces se ale může zadrhnout na názoru zastupitelů. O pronájmu městského majetku rozhoduje sice jen samotná rada, ale o vytvoření společného podniku už hlasují zastupitelé. A ne všichni se záměrem pronájmu městského pivovaru souhlasí.

Pivní útok Švédů na Česko

Firma Peter Maclaine Reissmüller, která se už dnes zabývá vývozen českých piv na skandinávský trh, chce podle informací z radnice v prvním případě vařit nové pivo pro místní trh, případně se prosadit s prodejem v Praze. Následně hodlá využít svých obchodních kontaktů ve Skandinávii k exportu nového kutnohorského piva.

Švédi už obnovení výroby piva v Kutné Hoře konzultovali s jednou z českých předních firem v oblasti dodávek pivovarů a kompletních technologií - společností Pivo Praha. A spolupracovat by prý chtěli dál.

Podle spolumajitele Pivo Praha Michala Černého lze po určitých úpravách současnou technologii pivovaru, patřící dosud Heinekenu, na opětovný provoz pivovaru využít. „Záleží ale na tom, jaký odbyt dokážou zajistit,“ soudí Černý.

Zástupce švédské společnosti se nepodařilo kontaktovat, na radnici jeho identitu i název firmy do poslední chvíle tajili.

Heinekenu vadila nerentabilita

Heineken získal kutnohorský pivovar před dvěma lety spolu s dalšími pivovary skupiny Drinks Union. Nemovitosti patří městu, technologie a tradiční značka Dačický Heinekenu. Před rokem zde ale nizozemský koncern i přes bouři nevole místních lidí vaření piva kvůli údajné nerentabilitě zastavil. Pivo Dačický už vaří jinde, technologii by chtěl prodat městu nebo novému provozovateli.

Zastupitelé budou příští týden hlasovat, zda vybavení svého pivovaru vůbec koupí a za kolik. Původně si Heineken cenil technologie na 28 miliónů, pak požadoval 20 miliónů, nyní slevil na deset. A ani za tuto cenu se zástupcům města nechce nakupovat. Technologie totiž kdysi patřila také městu a to ji před lety prodalo za čtyři milióny.

Zdroj. Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Kramelinka

středa, 12. květen 2010
15:42

Kramelinka

Do Systembolaget (statni monopol) zadne ceske pivo nedodavaji. Na jeho jmeno Reissmüller jsou v obchodnim rejstriku registrovany 3 firmy:
LGM Gruppen AB Stockholm Org.nummer: 556379-3172
Evita Invest AB Kungsängen Org.nummer: 556256-2396
PR Trading Vega Org.nummer: 621115-XXXX
2 z toho jsou poradenske a 1 stavebni
Tak se obavam, ze to bude nejaka fraska a nebo nekoho kryji...


napsal(a): Kramelinka [Odpovědět]

Krišot

středa, 12. květen 2010
15:01

Krišot

Tak pokud bude mít město 40% podíl, tak bych takový pesimista nebyl,jako níže diskutující pánové. A pokud chtějí vařit i pro místní trh,tedy hlavně pro hospody kolem komína,tak by to byla koněčně potěšující zpráva.Apropos, jestli mají plány až na 60tis. hektolitrů piva ročně,tak to vše na švédský trh plný prohibice neudají,musí se zaměřit i na trh český.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
11:42


posted by: Inzerce

Trhac

středa, 12. květen 2010
12:45

Trhac

No alspoň, že se to zase rozjede...je pravda, že pokud budou chtít ve Švédsku konkurovat hambyhnusu tak se ani nebudou muset moc snažit no...
ale tak snad se vydaj cestou kvality, ale nevím nevím:(


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

mar

středa, 12. květen 2010
11:35

mar

"v prvním případě vařit nové pivo pro místní trh, případně se prosadit s prodejem v Praze"... Tak to je asi jasné. Navaří pivo a budou ho exportovat do Švédska, ale pro český trh z toho nekouká asi nic. To bude asi podobný jako v minulosti fungoval Ježek, že jeho dřívější majitelé se orientovali na export a ve vlastním regionu bylo minimum hospod a kvalita stála za prd. Jaké bude pivo od Švédů si netroufám odhadovat, ale faktem je, že u nás se asi prodávat nebude, maxiálně na pár místech. Takže pohádka v podobě vzkříšení pivovaru jako třeba Bakalář v Rakovníku se asi konat nebude. ::cry

P.S. Nevíte někdo něco bližšího o té švédské firmě? Nevyrábí již nějaké vlastní pivo? Či není majitelem jiného pivovaru?
---------------------------------
Zpráva byla upravena 12.05.2010 ve 11:38:30


napsal(a): mar [Odpovědět]

phrabina

středa, 12. květen 2010
13:29

phrabina

to mar: Já chápu místní trh jako kutnohorsko, případnou Prahu jako Prahu. Takže spíš opak bývalého Ježka.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Rovermania

středa, 12. květen 2010
11:18

Rovermania

Skvělá zpráva... hlavně vařit klasickým způsobem a pak o zákazníky nouze nebude, o tom jsem přesvědčen..


napsal(a): Rovermania [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI