Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Stein zhnedol, vraj ho strážili

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Stein zhnedol, vraj ho strážili

[úterý, 11. květen 2010]

Niekdajší pivovar ešte nebúrajú, no jeho časti postupne miznú. Na výstavbu multifunkčného komplexu potrebuje investor zmeniť územný plán.

Kupola opusteného pivovaru Stein na Blumentálskej ulici zhnedla. Zelenú meď z nej olúpali zlodeji. Plechy mizli postupne, a to aj napriek tomu, že obyvatelia z okolia na to opakovane upozorňovali políciu aj majiteľa areálu. Tým je spoločnosť Orco Property Group.

Foto

Počas búrok a pri veternom počasí odlietavali kúsky kupoly do okolia. Jeden veľký pristál aj na dvore priľahlého domu. V tom čase bol našťastie dvor prázdny, veľký medený plech tak nikoho nezranil.

Políciu volali často

Firma tvrdí, že areál je strážený. „O Stein sa stará strážna služba,“ hovorí Martina Březinová, PR Coordinator českej a slovenskej pobočky spoločnosti Orco Property Group. „Je poistený.“ Na areáli visí tabuľa Vstup zakázaný a upozornenie, že priestor je monitorovaný kamerou. SBS-kára vidno aj na vrátnici prázdnej budovy.

Pre nočný hluk a vnikanie do objektu volali obyvatelia políciu minulý rok často. Viac zásahov v Steine potvrdil v minulosti aj policajný hovorca František Peczár. Upozornil však, že keď vlastník budovy nepodá trestné oznámenie na zlodejov, musí byť páchateľ po vypočutí prepustený.

Zmena územného plánu

Niekdajší pivovar by sa mal zmeniť na polyfunkčný objekt s bytmi, kanceláriami a obchodnými priestormi. Březinová tvrdí, že zámer spoločnosti sa napriek tomu, že areál je už vyše roka opustený, nezmenil. „Mal by tu vzniknúť multifunkčný projekt, ktorý bude kombinovať byty, kancelárie a občiansku vybavenosť,“ vraví Březinová.

Okrem nových budov a výškovej dominanty uvažuje Orco aj nad zachovaním časti terajšieho areálu. Na výstavbu však investor potrebuje zmeniť územný plán. Zatiaľ dokončil urbanistickú a dopravnú štúdiu. „Začiatok prác predpokladáme na rok 2010,“ dodala Březinová. „Postupné dokončovanie bude pokračovať v nasledujúcich rokoch.

Hľadanie spoluinvestora

Predaj pivovaru a areálu, tak ako vlani v prípade rozostavaného luxusného projektu City Gate medzi ulicami Gorkého a Laurinskou, spoločnosť Orco zatiaľ nepotvrdila.

Březinová povedala, že na projekt hľadajú spoluinvestora. Jeho konkrétne meno prezradiť nechcela. Na otázku, či spoločnosť využíva nejako areál takmer v centre mesta, Březinová odpovedala, že je prázdny.

Priemyselná výroba skončila v roku 2008.“ O tom, že by dal vlastník priestory zatiaľ do užívania napríklad umelcom na ateliéry, ako to urobil napríklad s Cvernovkou, sa nehovorí.

Priveľa požiarov

Pivovar v Bratislave sídlil viac než 130 rokov, jeho areál zaberá 1,6 hektára. Počas demontáže zariadenia v roku 2008 vznikli až tri požiare. Nikto pri nich nebol zranený, no najväčší požiar si vyžiadal uzavretie Legionárskej ulice.

Demontáž vtedy robila firma K+B Slovakia a ako príčina požiarov bola uvádzaná súhra viacerých faktorov. Išlo napríklad o vznietenie izolácie či nedodržanie bezpečnostných opatrení. Areál sa nachádza v blízkosti obytných domov i Nového evanjelického kostola.

Ako sa menila kupola

Bývalý pivovar Stein a okolie začiatkom roku 2009. Kupola bola vtedy ešte zelená, pokrývala ju meď. Rozoberanie sa v tom čase len začínalo.

Foto

Pohľad na kupolu Steinu zo strechy internátu Bernolák – október 2009. Kupolu meď pokrývala už len čiastočne, aj vtedy bol areál oficiálne strážený.

Foto

Pohľad zo strechy internátu Bernolák – október 2009.

Foto

Pohľad na pivovar a okolie dnes. Zelená kupola charakteristická pre Stein už nesvieti, medené plechy zmizli.

Foto

Zdroj: Bratislava SME.sk | Autorka: Lucia Tkáčiková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI