Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ve Staropramenu o víkendu vyměnili chladící věže za tišší

Co se píše o pivovarech a pivu


Ve Staropramenu o víkendu vyměnili chladící věže za tišší

[čtvrtek, 29. duben 2010]

Společnost Pivovary Staropramen se v rámci dlouhodobé strategie snižování dopadů svého působení na okolní prostředí rozhodla nahradit dvě stávající chladící věže nacházející se v areálu smíchovského pivovaru Staropramen za nové. Celková úroveň hluku způsobeného provozem pivovaru se tak v jeho nejbližším okolí sníží o 23,8 dB. Výměna chladících věží proběhla v sobotu 24. dubna za využití speciálního jeřábu, který přepravil nové chladící jednotky z hlavního dvora na střechu budovy energetiky. Celá investice vyšla Pivovary Staropramen na více než 7,5 milionu korun a přinese výrazné snížení hlukové zátěže pro obyvatele Smíchova.

Foto

Ve Staropramenu jsou si vědomi svého postavení významného podniku nacházejícího se téměř v centru Prahy. „Chceme zatěžovat své okolí co nejméně, a proto jsme v letošním roce přistoupili k řadě změn, které budou mít vliv na snížení ekologické i energetické zátěže,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. „V rámci naší strategie snižování dopadů výroby na okolní prostředí jsme nejprve identifikovali možné oblasti, kde bychom mohli nejvíce ulevit lidem v okolí pivovaru. A jako jedna z klíčových oblastí se ukázala oblast snižování hluku,“ dodává Lux.

Ve Staropramenu proto zadali specializované externí firmě provedení hlukové studie, která měla za úkol identifikovat v areálu pivovaru technologická zařízení s největším hlukovým příspěvkem. Studie ukázala, že největšími zdroji hluku jsou právě chladící věže. „Na základě dalších měření a zadání posouzení variant byly vybrány dvě nové chladící věže firmy Baltimore s tlumiči v nejvyšší možné řadě, které umožní snížení celkové úrovně produkovaného hluku o 23,8 dB,“ upřesňuje Zdeněk Lux.

Foto

Chladící věže slouží v průběhu celé výroby piva. Chlazení je nutné při výrobě mladiny, v průběhu kvašení a zrání piva i v průběhu stáčení již hotového piva. Představují proto klíčovou technologickou součást celého provozu pivovaru. Samotné věže přitom dosahují výšky 6,5 metru a hmotnosti 35 tun. K manipulaci s nimi proto bylo použito jednoho z největších jeřábů v České republice. Samotná stavba tohoto jeřábu trvala 12 hodin a stejnou dobu pak trvala i jeho demontáž. Celá operace proběhla v sobotu 24. dubna a šlo o technicky velmi náročnou akci.

Snížení celkové hladiny hluku produkovaného provozem pivovaru je pro obyvatele ulic v okolí smíchovského areálu určitě dobrá zpráva. Celkové snížení úrovně hluku bude možné nejvíce pocítit v ulici Vltavská, která se nachází v bezprostřední blízkosti chladících věží, a která je už tak zatížena vysokou hladinou hluku způsobenou hustou automobilovou dopravou. Výměna chladících věží je přitom jen jedním z kroků, kterými chtějí ve Staropramenu letos snížit dopady svého působení na životní prostředí.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI