Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Belgie v Braníku

Co se píše o pivovarech a pivu


Belgie v Braníku

[pondělí, 10. listopad 2003]

Po známém a velmi dobrém japonském pivu Asahi, začali od listopadu v pražském pivovaru Braník licenčně vyrábět i neméně světově slavné belgické pivo Stella Artois. Zatímco Asahi se v jednom z nejmodernějších pivovarů v republice, vyrábí už od roku 2000 a distribuuje především do západní Evropy a Kanady, Stella Artois bude určena hlavně na tuzemský pivní trh. V republice se oficiálně toto pivo objevilo z dovozu teprve v roce 2001. Po důkladných a dlouhých přípravách a testování, na které dohlíželi odborníci z domovského pivovaru Stella Artois v belgickém Leuvenu, mohli rozjet v Braníku výrobu ležáckého piva stáčeného do sudů i lahví. Účelem dlouhých příprav a zkoušek bylo dosažení identické kvality a chuti piva, jehož belgické kořeny sahají až do roku 1366.

Hostinští, kteří budou belgický ležák čepovat, musí mít speciální školení, protože jde o zcela odlišný způsob, než jaký byli dosud zvyklí používat pro čepování piv domácích. Ostatně, jak tvrdí znalci z pivovarů, problém už dnes není dobré pivo vyrobit, ale především ho správně prezentovat hostům. Na dobrém výčepním tedy závisí kvalita piva stejně jako na kvalitním sládkovi v pivovaru.

Belgická společnost Interbrew, třetí největší výrobce piva na světě, která vlastní i Pivovary Staropramen a tedy i Braník, neponechává nic náhodě. Dokonce už od roku 1997 pořádá mistrovství světa v čepování piva. Letošního, v pořadí již sedmého ročníku, se zúčastnili vítězové národních kol z třiceti zemí světa. Poprvé se do Bruselu vydal i náš reprezentant Petr Hrubec z Karlových Varů. Účastníci museli porotě ve velkém sále hotelu Plaza správně natočit a servírovat dvě piva Stella Artois a Hoegaarden White a jedno lahvové Leffe Brown. Každé z nich se čepuje jinak, do vlastní speciální sklenice. Pro našince je ale třeba z výšky nalévaný "lahváč" obřad působící až příliš brutálně. Dlouhý, do detailu vypracovaný proces, spojený s čepováním některých belgických piv, by některé tuzemské žíznivce mohl přivést až k nepříčetnosti. Ovšem jiná země jiný mrav, jiné pivo, jiný přístup. Stella se čepuje při teplotě pouhé tři stupně a na stejnou teplotu musí být vodou ochlazena i sklenice. První střik piva nejde do sklenice, ale mimo, aby se nenaplnila jenom pěnou. Po natočení následuje seříznutí pěny zvláštním nožem, znovu ochlazení už plné sklenice v nádobě s vodou a teprve potom podání hostovi. Pokud ovšem budete chtít načepovat pivo od mistra světa, budete se muset vydat až do Austrálie. V Bruselu totiž zvítězila sympatická výčepní z tohoto kontinentu. (iHNed)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI