Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivaři si připomněli památku Victora Cibicha, tváře piva Březňák

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivaři si připomněli památku Victora Cibicha, tváře piva Březňák

[sobota, 6. březen 2010]

Na padesát členů a příznivců sdružení přátel piva se v sobotu sešlo ve Valtířově na Ústecku u hrobu Victora Cibicha, který propůjčil svou tvář etiketě piva Březňák. K hrobu položili věnec z ječmene s doutníkem a zapálenou svíčku v půllitru.

Foto

Pan Cibich propůjčil svou tvář tradičnímu českému pivu, které se osvědčeným způsobem vyrábí dodnes,“ řekl předseda sněmu Zdeněk Šťastný. Jak dodal, u hrobu se nescházejí v den narozeni ani v den úmrtí Victora Cibicha. „Je to logické - v březnu na Březňáka," vysvětlil Šťastný.

Účastníci pietního aktu Cibichovu památku zapili v nedalekém pivovaru ve Velkém Březně samozřejmě Březňákem.

Foto

Pivovar ve Velkém Březně patří k posledním středním pivovarům v republice, kde se vaří pivo klasickým způsobem. I když je více než sto let starý, v záměrech naší společnosti má stále budoucnost. V loňském roce jsme do něj podstatně investovali a v investicích budeme pokračovat. Nejde nám přitom o vytvoření nějakého skanzenu, ale o to, aby to byl pivovar funkční a na úrovni, při zachování klasické technologie,“ slíbil pivařům Jiří Daněk, obchodní ředitel pivovarské skupiny Heineken.

Foto

Victora Cibicha, přednostu železniční stanice ve Velkém Březně požádala v roce 1906 správní rada místního pivovaru o to, zda by ho mohli zpodobnit na etiketě svého piva. Cibich na ní pózuje s napěněným tuplákem a doutníkem už druhé století. Pivovar se mu za to odvděčil pivní rentou – třiceti půllitrů týdně. Cibich si rentu užil jen devět let, zemřel ve svých 59 letech. Jeho tvář ho však přežila do dnešní doby a na lahvích i sudech s pivem obletěla doslova celý svět. Toto pivo se dováželo i napodobovalo ve všech kontinentech, s vojáky maršála Rommela se dostalo i do africké pouště.

Foto

Pivovar ve Velkém Březně je součástí mezinárodní pivovarské skupiny Heineken. Březňák posbíral řadu ocenění a patří mezi oblíbené značky. Na německém trhu je nejprodávanějším zahraničním pivem.

Zdroj: Ústí naše adresa.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Trhac

pondělí, 8. březen 2010
22:00

Trhac

Ještě aby VB nebylo mezi posledními klasicky vařícimi středními pivovary, když sám Hleneken se zavřením 3 z nich podílí na jejich likvidaci....


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Milhauz.h

neděle, 7. březen 2010
16:14

Milhauz.h

Pan Cibich se v hrobě neotáčí ale snad už přímo rotuje neuvěřitelnou rychlostí.


napsal(a): Milhauz.h [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
23:00


posted by: Inzerce

Dan

neděle, 7. březen 2010
12:02

Dan

Odporné marketinkové divadlo!!
Páni manažeři Heinekenu, už jste památku pana Cibicha zneúctili dost, použitím jeho tváře na PET láhvích s cizím pivem a ještě pózujete fotografům u hrobu. To je vážně hnus!


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Koudy

neděle, 7. březen 2010
12:06

Koudy

to Dan: Přesně tak ,to si pan Cibich nezaslouží:(


napsal(a): Koudy [Odpovědět]

karl2

neděle, 7. březen 2010
02:18

jojo, březňák z petky, to je ňamka, dnesk k nedělnímu obědu si dáe, necháme kolovat u stolu :)


napsal(a): karl2 [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI