Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budvar bez klidu. O značku se pere nanovo i se sousedem

Co se píše o pivovarech a pivu


Budvar bez klidu. O značku se pere nanovo i se sousedem

[pátek, 26. únor 2010]

O jednu ve světě z nejznámějších českých značek, název pro pivo Budweiser, nebojuje státní pivovarnický podnik Budvar jenom s americkým konkurentem, společností Anheuser-Busch.

Boj o názvy piv, ve kterých se značka Budweiser objeví, zuří totiž v samotných Českých Budějovicích. Usiluje o ně také Budějovický měšťanský pivovar.

A po několika letech, kdy boj o značky jako jsou B.B. Anno 1795 Original světlý ležák Budweiser Bier nebo B.B. Originál světlý ležák Budweiser Burgerbrau (jde celkem o pět názvů pro piva) řešily úřady a soudy, se celý spor znovu otevírá

Znovu to prozkoumejte

Úřad průmyslového vlastnictví totiž všech pět sporů mezi Budějovickým měšťanským pivovarem a Budvarem vrátil na začátek k novému projednání.

Budvar totiž nechce, aby jeho menší konkurent mohl ve svých názvech pro piva značku Budweiser jako dominantní prvek na etiketách využívat. "Slovní spojení Budweiser Bier je zaměnitelné s ochranou známkou ve znění Budweiser," napsali zástupci Budvaru úřadu.

Ten jim v první fázi sporu vyhověl a rozhodl, že značky pro Budějovický měšťanský pivovar, který vyrábí například pivo Samson, chránit nebude. "V daném případě existuje pravděpodobnost záměny těchto označení na straně veřejnosti," rozhodl úřad.

Pivovar se ale odvolal a obrátil i na soud. Podle zástupců měšťanského pivovaru mu už úřad chránil některé názvy piv, ve kterých se značka Budweiser objevila. A to, že v pěti posuzovaných případech značku Budweiser na etiketách zvětšil, nemůže být důvodem pro zamítnutí ochrany.

"Budvar nemůže mít jako jediný monopol k užívání slovního prvku ve znění "Budweiser". Měšťanský pivovar je rovněž českobudějovickým pivovarem s dlouholetou tradicí (od roku 1795), takže mu k uvedenému slovnímu prvku svědčí stejná práva," uvedli zástupci měšťanského pivovaru.

Podle zástupců měšťanského pivovaru jsou lidé v Česku, kteří pijí pivo, velmi dobrou orientaci na trhu a dokáží rozlišit výrobky jednotlivých pivovarů, k záměně tak dojít nemůže.

Soud a nyní i Úřad průmyslové vlastnictví námitkám Měšťanského pivovaru vyhověl a rozhodl, že se celý spor bude rozhodovat znovu.

Poznají lidé rozdíl?

Experti tak znovu musí rozhodnout, jestli si zákazníci obě značky, ve kterých se vyskytuje slovo Budweiser, mohou poplést a může dojít k záměně piv od obou výrobců.

Experti musí také posoudit průzkumy mezi spotřebiteli, kteří ve 40 procentech spojují slovo Budweiser s výrobky pivovaru Budvar.

Zatímco v Česku se o názvy piv, ve kterých se objevuje slovo Budweiser, stále bojuje, v Evropské unii je na tom rozhodně lépe Budvar. Druhý nejvyšší soud EU totiž loni na jaře definitivně potvrdil, že americký pivovar Anheuser-Busch nemá právo na zapsání ochranné známky Budweiser. Právo na užívání této značky totiž bylo podle soudu přiznáno v Německu a Rakousku českému pivovaru Budějovický Budvar.

Budvar vlastní ochranné známky, ochranná označení původu, zeměpisná označení a obchodní jména, jako jsou Budweiser Budvar, Budweiser, Budvar, Bud a Budějovický Budvar. Pivovar jich má celkem registrováno na 380 ve více než 100 zemích celého světa.

Zdroj: Aktuálně.cz | Autor: Tomáš Fránek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

VozechV

sobota, 27. únor 2010
14:21

VozechV

Kdyby raději v Měšťanském pivovaru upřeli pozornost na kvalitu a chuť svého piva.
Pak by nemuseli usilovat o zaměnitelnou značku, která se jim může hodit především v exportu, ale mohli by budovat na základě kvality své značky Samson a Crystal. Domnívám se, že jsou i dobře přenositelné do zahraničí.

Jen pro zajímavost. Mimo jiné má Měšťanský pivovar registrované značky jako: Kotnov (pro pivo z Tábora), Granát (a to dokonce jako slovní).

A dále kuriozity typu:
B.B. - PIVO CESKYCH FANOUSKU
B.B. - PIVO CESKYCH VANOC
B.B. - PIVO CESKYCH VELIKONOC
B.B. - PIVO CESKEHO GOLFU

A pokoušeli se o v současné době ironický název: B.B. NEJLEPSI PIVO Z BUDEJOVIC - to jim ovšem neprošlo.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Komár

pátek, 26. únor 2010
21:40

Je-li na trhu konkurence, jako že je, pak si každý hájí své obchodní zájmy. Proto Budvar chápu tím spíše, že k záměně značek může dojít. Zvláště, když BMP zeměpisné označení tlačí do pozice názvu produktu,. Jisté ale je, že opravdové pivo z Budvaru s rezavým nápoiem z BMP zaměnit nelze nikdy....


napsal(a): Komár [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI