Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vaříme tolik piva, kolik se u nás vypije

Co se píše o pivovarech a pivu


Vaříme tolik piva, kolik se u nás vypije

[čtvrtek, 4. únor 2010]

Pivovarský dvůr Zvíkov se snaží znovu obnovit pivovárenskou tradici na hradě Zvíkov, kde se pivo vařilo po staletí. Jak funguje tamní pivovar dnes prozradila jednatelka Dagmar Voldřichová.

Jakou má váš pivovar tradici?

Jsme malý pivovar. Pivo jsme začali vařit před patnácti lety. Když jsme začínali, vařili jsme pouze spodně kvašená piva. Navazovali jsme na tradici, která byla na hradě Zvíkov.

Kolik piva vaříte?

Vaříme hlavně pro svojí restauraci. Chceme, aby to co uvaříme, vypili lidé u nás. Jezdí k nám právě za naším pivem. Ale ozývají se nám i hospody, které chtějí točit naše pivo.

Jaké pivní speciality nabízíte?

Pivovarnictví na Zvíkově nejvíce vzkvétalo za panování rodu Švamberků. Ti měli ve znaku labuť a podle nich jsme jedno z našich piv pojmenovali Zlatá labuť. Také vaříme takový bonbónek – Královskou zlatou labuť. To je druhé nejsilnější pivo v republice, které má 12 procent alkoholu. Pije se ledově vychlazené. Točíme jej ze speciální pípy obložené ledem. Když jsme slavili třinácté výročí založení pivovaru, uvařili jsme si Zvíkovského Raráška. To je svrchně kvašené pivo. Červený Rarášek má malinovou příchuť.

Letos už podruhé roznášejí vaše pivo dívky v kostýmech raráška...

Má to velký úspěch, lidé je tahají za čepičky. Když pak přijdou k výčepu, máme tu figurku raráška.

Zdroj: Táborský deník.cz | Autorka: Petra Šitnerová | Foto: David Peltán


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI