Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Anhauser-Busch prý jedná s vládou o koupi Budvaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Anhauser-Busch prý jedná s vládou o koupi Budvaru

[středa, 12. září 2007]

Americký pivovarnický kolos Anhauser-Busch údajně jedná s vládou Mirka Topolánka o koupi českého Budvaru. Zprávu agentury Thomson Financial přinesl server Týden.cz. Američané vedou s jihočeským pivovarem po celém světě letité spory o ochranné známky.

Thomson Financial odkazuje na článek v periodiku Euro am Sonntag, který vyjde v neděli. List se odvolává na nejmenovaného poslance ODS, uvedl Týden.cz.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič zprávu popřel. "V žádném případě jsme o ničem takovém nejednali a nejednáme, ani bych nyní žádné jednání tohoto typu nevedl," řekl serveru iHNed.cz. Vláda podle něj nehodlá nic měnit na původním plánu transformace podniku na akciovou společnost se stoprocentní účastí státu.

"Transformace bude trvat nepochybně poměrně dost dlouho, protože je to složitá operace z důvodu známko-právních práv a podobně. A o tom, jestli se vůbec někdy se stoprocentní státní účastí bude něco dít, zda se to nabídne nějakému strategickému partnerovi, bude rozhodovat vláda až v době, kdy bude vše dokončeno. A to nebude rozhodně dříve než za několik měsíců, možná to bude trvat i déle než rok," upozornil ministr.

Sám se dokonce před nedávnem zaručil, že převod pivovaru na akciovou společnost bude hladký. V případě zpochybnění vlastnických práv ochranné známky piva by skončil v politice. "Je to vážná věc," řekl Gandalovič v ČT začátkem září.

Týden.cz připomněl, že ODS začala po svém nástupu k moci připravovat rozsáhlou privatizaci. Hodnotu značky Budvar odhadl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman na třicet miliard korun.

S prodejem ale nesouhlasí ministr pro místní rozvoj a šéf lidovců Jiří Čunek, který dává přednost dlouhodobému výdělku před jednorázovou sumou z prodeje.

Privatizace má naopak podporu ministra financí Miroslava Kalouska, který ale upozornil na citlivou otázku prodeje, kterou je ochrana známky Budvaru.

Budějovický Budvar je třetí největší pivovar v Česku a patří mezi přední domácí vývozce piva. Loni zvýšil výstav o pět procent na 1,151 milionu hektolitrů. Vyvezl rekordních 556 tisíc hektolitrů piva, což bylo meziročně o sedm procent více. Zlatý mok rozváží do více než padesáti zemí světa. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI