Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Češi jsou druzí na světě v pití nealkoholického piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Češi jsou druzí na světě v pití nealkoholického piva

[úterý, 5. leden 2010]

Češi vypili za rok 2008 přes 50 milionů litrů nealkoholického piva, což znamená spotřebu 5,03 litru na osobu. Podle údajů firmy Canadean před Českem bylo pouze Španělsko se spotřebou 5,51 litru na hlavu, informoval v úterý agenturu Mediafax Vladimír Vaňka zastupující značku Birell.

"Málokdo ví, že nealkoholické pivo je v podstatě čistě přírodní iontový nápoj bez umělých přísad a konzervantů. Navíc má o 50 procent méně kalorií než běžné sycené limonády, nebo džusy," vysvětlil Vaněk.

Na třetím místě skončili v pití "nealko piva" Němci s 3,88 litry na hlavu za rok.

Češi ve své oblibě pití nealkoholického piva však neotáleli ani v minulém roce, přestože se dá říci, že obecně prodej piva klesl. Například meziroční navýšení spotřeby nealkoholického piva značky Birell v minulém roce činilo 2,7 procenta.

Důvodů, proč nealkoholický nápoj patří k těm nejoblíbenějším, je hned několik. Z hlediska praktického je to například v případě zákazu požívání alkoholu v pracovní době či při řízení motorových vozidel. Roste také procento lidí, kteří pijí nealkoholické pivo v rámci zdravého životního stylu.

Důkazem vzrůstající obliby "nealko piva" je srovnání s rokem 2000, kdy české pivovary vyrobily celkem 117 tisíc hektolitrů piva, za to v roce 2008 to bylo zhruba 496 tisíc hektolitrů piva, což je více než čtyřnásobek.

Zdroj: Eurozprávy.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pavel R.

středa, 6. leden 2010
00:37

Pavel R.

Znám firmu, která zakazuje svým zaměstnancům požívání nealkoholického piva v pracovní době. Asi aby jim neubylo.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

mandys

úterý, 5. leden 2010
22:36

Souhlasím – nealkopivo je přírodním nápojem, stejně jako má o polovinu méně kalorií než běžné limonády. Jenomže citovaný muž z Birellu už neřekl, že i mezi nealkoholickými pivy jsou v tomto směru podstatné rozdíly. Nejméně kalorií z nich má Budvar Free 532 (KJ/l). Zmiňovaný Birell jich má 821, Bernard Free 754 a třeba Clausthaler 829. Takže i tady jsou patrné rozdíly, o chuti nemluvě. Třeba právě takové budvarské „fríčko“ mně osobně dost chutná.


napsal(a): mandys [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI