Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Gandalovič se hlavou zaručil za známku Budvar

Co se píše o pivovarech a pivu


Gandalovič se hlavou zaručil za známku Budvar

[středa, 12. září 2007]

Ve hře je především ochranná známka Budvar, o kterou se Česko soudí s USA. Ministr zemědělství Petr Gandalovič prohlásil, že garantuje hladký převod národního podniku Budějovický Budvar na akciovou společnost. Pokud by se přitom zpochybnila vlastnická práva ochranné známky piva, skončil by v politice. "Je to vážná věc," řekl Gandalovič v České televizi.

Budějovický Budvar je poslední pivovar v rukou státu. Podle návrhu vlády by se z něj zhruba do roka měla stát akciová společnost. Pokud by přitom byla zpochybněna právní kontinuita následnické společnosti a tím vlastnictví ochranné známky Budvar, mohlo by to firmu oslabit ve sporech s americkou skupinou Anheuser-Busch o tuto známku. "To je tak vážná věc, že to budu garantovat vlastní politickou kariérou," přislíbil v Otázkách Václava Moravce ministr zemědělství Petr Gandalovič z ODS.

"Známka Budvar je velká národní hodnota a její zpochybnění by byla velká politická vina," dodal. Podle opozice je transformace prvním krokem před budoucí privatizací velkého pivovaru. "Vrabci na střeše si šuškají, že zájemcem o Budvar je právě skupina Anheuser-Busch," řekl v televizi stínový ministr zemědělství Michal Hašek s odkazem na článek v deníku Blesk.

Stát není od toho, aby provozoval pivovar

Sociální demokraté jsou rozhodně proti privatizaci. Tento krok do budoucna ministr zemědělství nevyloučil. Stát podle něj není od toho, aby provozoval pivovar. Slíbil ale, že kvalita tohoto piva zůstane zachována. "V budoucnu je o vstupu strategického partnera nutné uvažovat. Stanovím takové podmínky pro budoucího strategického partnera, aby byla kvalita piva zachována," řekl Gandalovič v televizi.

Budějovický Budvar patří k největším exportérům piva. Loni zvýšil hrubý zisk o 15 procent na 267,2 milionu korun. Zároveň vzrostl i výstav, sládci loni vyrobili 1,152 milionu hektolitrů piva, což je meziročně o pět procent více. Tržby podniku loni vzrostly o dvě procenta na zhruba dvě miliardy korun.

Letos v červnu Budějovický Budvar neuspěl proti americké pivovarnické společnosti Anheuser-Busch v sérii sporů, které se týkaly používání označení "Budweiser" a "Bud" pro jiné výrobky než pro pivo. (iDnes)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI