Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyvalte pivní tanky. Je odzvoněno klasickým sudům?

Co se píše o pivovarech a pivu


Vyvalte pivní tanky. Je odzvoněno klasickým sudům?

[pátek, 1. leden 2010]

Pivo z tanku se v prémiových českých hospodách a pivnicích čepuje už bezmála čtyřicet let. Tehdy to ale nebyly tanky, jaké známe dnes. Byly postavené nastojato a pivovary je instalovaly jen do nádražních a sídlištních restaurací s velkou spotřebou piva. Před několika lety ale tankové pivo zasáhlo i pivnice méně zvučných jmen, než jsou například pražské hospody U Vejvodů nebo U Zlatého Tygra.

O pivu z tanku, jeho chuti, kladech, záporech a historii jsem si jel popovídat s člověkem nejpovolanějším. Starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou, který léta odpovídal za výrobu celého Plzeňského Prazdroje a jehož autogram "Václav Berka (odpovědný za kvalitu)" jste mohli čítat na každé lahvi Gambrinusu.

Mekka českého pivovarnictví

Hlavní brána do obrovského areálu Plzeňského Prazdroje, kde se vaří nejen nejznámější český dvanáctistupňový ležák Pilsner Urquell, ale i Gambrinus, se otevírá a my vstupujeme na posvátnou půdu českého pivovarnictví. V kanceláři pana Berky vládne příjemná "pivní" atmosféra. Sice zatím pijeme jen kávu a vodu, ale nadšení, s jakým pan Berka o pivu vypráví, dává tušit, že za chvíli půjdeme nějaké "pivánko" i ochutnat.

Foto

Václav Berka má nyní na starosti hlavně image značky, kvalitu servírování a péči o distribuci piva. "Na pivu z tanku je velmi pozitivní to, že pivo jede přímo od nás z pivovaru do hospody. Nemůže se tak v žádném případě stát, jako třeba u piva ze sudu, že někdo zapomene paletu v rohu, nebo na auto zasvítí sluníčko nebo v zimě mrzne," říká pan Berka. V hospodě se pivo přečerpá do tanků, které jsou umístěny v klimatizovaných místnostech, kde je teplota mezi pěti až osmi stupni Celsia. Při této teplotě se pak pivo čepuje.

Moderní tanky

Tankovny čepují nepasterizované pivo. Pro zachování stoprocentní kvality je proto velmi důležité, aby hospoda dokázala vyčepovat pivo z tanku co nejdříve od naražení. Maximálně do týdne. Pivo v nenaraženém tanku vydrží podle sládka Berky 21 dní.

Moderní tanky se značně liší od stojacích tanků, které se používaly za komunistů, ale i od tanků ze začátku devadesátých let. "Úplně první tanky nebyly ani nerezové. Byly ocelové a vnitřek pokrýval speciální epoxidový nátěr. Proto se musely čistit, a to tak, že tam člověk prostě vlezl a tank vykartáčoval. Dost často se stávalo, že při mytí se epoxid odloupl. No a jak se tam dostalo pivo, tak se to začalo loupat a problém byl na světě," vypráví o pionýrských začátcích pan Berka.

Foto

Další nevýhodou, která s nástupem moderních technologií odpadla, bylo tlačení piva z tanku vzduchovým kompresorem. Vlivem přímého kontaktu piva s kyslíkem totiž zlatý mok, stejně jako jiný živý organismus, velmi rychle stárl. Chuť piva se proto tehdy velmi odlišovala od toho, co pivovarský sládek uvařil.

"Podle tehdejší normy se vzduch musel nasávat z čistého prostředí. Nasávat se vzduch měl nejméně dva metry nad zemí. Dobře se to dalo vyřešit na vesnicích, kde se vzduchová hadice odvedla na zahradu. Ve městech to bylo mnohem horší. Nebylo výjimkou, že vzduchová hadice koukala do ulice a spolu se vzduchem se nasávaly spaliny z aut a náklaďáků," říká sládek Berka. I to byl jeden z důvodů, proč pivovary a hospody začaly místo vzduchu používat různé plyny nebo jejich směsi. V některých zemích je dnes používání vzduchu jako tlačného plynu zakázáno.

Všechny nedostatky tankového "pravěku" jsou již dnes odstraněny. V nerezových tancích se pivo nedostane do kontaktu se vzduchem ani jiným plynem vůbec. Pivo je totiž v nerezových tancích o objemu deset nebo pět hektolitrů uloženo ještě ve speciálním nepropustném polypropylenovém vaku, takzvaném "bag-in-boxu". "Ten pytlík se jen stlačuje a zmačkává a tím se pivo vytlačuje," vysvětluje Berka.

Samotný nerezový tank se při dalším plnění čerstvým pivem musí pečlivě vymýt, aby se v tanku nemohly šířit plísně nebo houby. Teprve pak se do tanku vloží nový jednocestný vak, který se naplní čerstvým pivem. Polypropylenové vaky se recyklují. Podle mluvčího Plzeňského Prazdroje Jiřího Marečka je v Česku rozšířenost hospod vybavených tanky nejvyšší nejen v Evropě, ale i na celém světě.

Sládek pivo vaří...

Cesta tankového piva až na váš štamgastský stůl ale zdaleka nekončí tím, že ho do vaší oblíbené hospody přivezou cisternou. Do půllitru ho totiž musí výčepní správně načepovat a také se musí dobře starat o pivní trubky. A pokud to neumí, může sebečerstvější mok zkazit natolik, že se do takové hospody už nikdy nevrátíte.

"Lidé se o tankové pivo musí umět starat. I u tankové hospody se pivo z tanku musí dostat k výčepu. Jsou tam pivní trubky, které mají v průměru deset milimetrů. To je kvůli tomu, abychom byli k pivu šetrní. Ve světě se používají jen sedmimilimetrové, ale to je zase z toho důvodu, že se tam pije pomaleji. Pak je tam výčepní kohout, chladič a podobně. Proto máme tým lidí, kteří provádějí sanitaci těchto zařízení. Máme více než tři sta certifikovaných sanitačních čističů. Ti jsou v hospodách každý týden," říká pan Berka.

Foto

Čištění pivních trubek je vůbec velká věda. Ideálně probíhá jednou za týden speciálními chemikáliemi. "Další velmi důležité ošetření trubek je jejich propláchnutí vodou po skončení čepování. Pokud se to totiž neudělá, tak se v trubce začne usazovat nějaký sediment. A než se na to přijde, tak hosté pijí kalné pivo," tvrdí Berka.

Další důležitou věcí je správné sklo a jeho čistota. Řada hospodských si totiž myslí, že když si koupí automatickou myčku, mají vše vyřešeno. Chyba. Podle pana Berky totiž pěna piva z nevypláchnuté sklenice hned opadne: "Ideální je, když výčepní sklenici z myčky vezme a ještě ji houbičkou umyje pod tekoucí ledovou vodou. V dobrých pražských hospodách to dělají," tvrdí Berka.

Teprve pak přijde na řadu samotné čepování. Dobří hostinští umí pivo načepovat na několik způsobů. Hospodský by měl vědět a vysvětlit svým zákazníkům, co je čeká, když si dají hladinku, čochtana, mlíko, pěnu nebo šnýtek. "Naším cílem je, aby hospodský věděl, že když to načepuje tímto způsobem, tak má vyzdvihnuté tyto chutě, anebo jiné. Já sám preferuji hladinku, to znamená, že je pivo načepováno najednou s krásnou smetanovou hlaďounkou pěnou," říká Berka.

Lepší nebo horší?

Jestli je pivo z tanku lepší než pivo ze sudu, jsem se od pana Berky nedověděl. Ten se dokonce dušuje, že při dnešní technice a vybavení pivovarů nemá pivař prakticky žádnou šanci poznat rozdíl mezi nepasterizovaným pivem z tanku a pasterizovaným ze sudu. Pro jeho domněnku navíc hraje fakt, že mezi pražskými pivaři vyhlášená hospoda U Hrocha čepuje pivo ze sudů a díky tamním výčepním se jejich plzeň pasuje mezi naprostou špičku.

Foto

Majitel restaurace U Drahokoupilů na pražském smíchově Petr Drahokoupil ale tvrdí, že jeho hosté rozdíl poznají. "Hosté chtějí pivo z tanku a ze sudů neboli kegů jim tak nechutná. Tankové pivo je prostě lepší. Kdybych měl sudy, tak nemám zákazníky. Samozřejmě ale čepuji pivo Pilsner Urquell, o kterém si myslím, že to je nejlepší pivo na světě," tvrdí opálený čtyřicátník Drahokoupil, který pochází z rodiny hostinských. Budoucnost čepování piva vidí jasně: "Troufnu si tvrdit, že zanedlouho budeme chtít pít už jen tankové pivo."

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Bedřich Kratochvíl

[SABMiller] 17:47 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Milan

pondělí, 4. leden 2010
14:50

Milan

Sám mám s tankovým G skušenost z restaurace Na Barborce v D.Počernicích. Chodil jsem tam na oběd a i když jinak G nepiju, jak je rok dlouhý, zdejší pivo bylo vždy velmi slušné až na tu míru, vždy kroužkovalo. Přitom zázemí hospody /WC,kuchyń a pod./
dost otřesná. Na pivu bylo vidět, že je dobře ošetřené a na tom měl zásluhu nikoliv personál a majitel, ale dodavatel. V tom si myslím, že je tank přínosem.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

Varic

pondělí, 4. leden 2010
07:16

varic

Tak si všichni většinou pomlaskávají a vychvalují "tankové" pivo z polypropylenového pytlíku před KEGem.


napsal(a): Varic [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
06:46


posted by: Inzerce

Pavel R.

neděle, 3. leden 2010
15:57

Pavel R.

aneb, Mekka afrického pivovarnictví...


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

keramik

sobota, 2. leden 2010
16:13

Tak špatné ošetření v hospodě asi dokáže pokazit i to tankové pivo, ale myslím si, že rozdíl mezi plzní z kegu a tankovou, nepasterizovanou, je rozpoznatelný. Neřekl bych, že to je božská mana, ale mluvit o úplné nepitelnosti je kapku scestné. Ale i tak bych před tankovou plzní dal přednost lepšímu pivu ze sudu.


napsal(a): keramik [Odpovědět]

Petr F.

sobota, 2. leden 2010
14:14

Tak chlapi chtěl bych se živit takhle a psát do novin tyto bláboly. Ale vážně. Někdy je mi pana Berky až líto. Určitě je to odborník ale nevím zda tomu co tady prezentuje vůbec sám věří. Každý kdo má trochu přehled vidí, že mezi touhle iluzí a skutečností je rozdíl. Ne malý. Moje zkušenost z vyhlášené restaurace U Reinerů v Písku. Také pivo z tanku a potažmo i igelitového pytle. Po chvíli bez pěny a za cca 5 minut to mělo konzistenci a barvu moči. Po alespoň náznaku pěny, i na skle, ani památky. Bez chuti, vodnaté. Tak nevím, někdo tu lže a já to myslím nejsem. Až sem budete mít cestu přesvěčte se sami.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

Dan

sobota, 2. leden 2010
22:40

Dan

to Petr F.:
Pan Berka je člověk, který je určitě odborník s dlouholetou paxí. I on dobře ví, jak se věci mají. Netřeba ho litovat, on dělá jen svoji práci a v případě jeho postavení, je to právě práce na mediálním divadle a masírování potencionálních zákazníků. Navíc mu můžeme i závidět, neboť on, jako jeden z mála, má možnost si dopřávat pravé Plzně z dřevěných spilek a ležáckých sudů, z jejich "referenčního" pivovárku.
Mne osobně tiskové zprávy z PU často vytáčí, protože už něco v životě pamatuji a mohu srovnávat.
Plzeň, která se točí dnes, je nesrovnatelně horší a odlišná, od Plzně, která tu byla před dvaceti a více lety.
Stejnou zkušenost, jakou máš s tankovou Plzní v Písku, lze získat i jinde. Mohu potvrdit, že i ve vyhlášených tankovnách v Praze je to stejné.
Pěna zmizí za pár vteřin, na skle nic nezůstává, jako dřív. Jak by mohlo, když je to voda. Jestli je nějaký rozdíl mezi tankovým a sudovým nemohu posoudit, neb tato piva piju jen pokud jsem k tomu donucen, třeba při pracovním obědě.
Než takové pivo, to raději vodu z vodovodu!
Tanková technologie v hospodách je určitě dobrá věc, ale k čemu to, když je tam takový obsah... ::cry


napsal(a): Dan [Odpovědět]

karl2

neděle, 3. leden 2010
01:02

to Dan: jojo, nefiltrovaná plzeň z dřevosudů je fakt dobrá, ale jak si nejspíš myslíš i ty, je to naprosto jiné pivo, než co je k dostání na pípách/v lahvích. Pan Berka a jeho kolegové (i ti z marketingu....) jsou při osobním setkání velice příjemní a sympatičtí lidé, i prohlídka sklepů je fakt impozantní, pobyt na šalandě Vám zpříjemní právě zmíněné pivo. Kdo neochutnal, může svolat skupinu 26 lidí, zaplatit na hlavu 960,- Kč a "vypít, co hrdlo ráčí".

Osobně jsem navštivil plzeňské sklepy počátkem ledna loňského roku. Šlo o první várku programu "Pilsner Urquell Ambasador". Dnes již nechápu smysl tohoto programu. Na své osobě (nepamětníka) budu demonstrovat:

člověk (třeba pražák), který sice nepije G (protože vodu si načerpá z kohoutku), ale myslí si, že PU je to jediné občas pitelné pivo (no ten pražák možná ještě chlemtal v roce 2008 úžasný lahvový klášter než ho zrušil místní supermarket !!!), přijede na exkurzi, dostane vypít co snese nefiltrovaného piva (ve většině případů jde o první setkání s nefiltrovaným pivem). Říká si, "co to nosili, to bylo DOBRÉ...".

Je načat. Navštíví pivní server nebo něco podobného, prostě vytěží informace, kde ochutnat PIVO. No a to je začátek konce.... Pilsner Urquell v Čechách.

Ty sklepy jsou fakt dobé, i Malakinovi by tam mohlo chutnat, ejlovskou hořkost by nejspíš nepocítil...


napsal(a): karl2 [Odpovědět]

Petr F.

neděle, 3. leden 2010
15:59

to Dan: Naprosto s Tebou souhlasím. Já měl navíc tu možnost v pivovaru v rámci školní praxe cca rok pracovat ve sklepích v Prazdroji. Pivo výborné a proto mi těžko bude někdo poučovat jak má PU chutnat. Bylo to ale v létech 1979 - 80 a tehdy ještě Plzeň byla vyjímečné pivo. Ta chuť se ale úpně zapomenout nedá. Dnes už je pouze jedním pivem z mnoha. Bohužel.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

Pavel R.

neděle, 3. leden 2010
16:58

Pavel R.

to Petr F.: Já tam byl 79-81


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Miloš

pátek, 1. leden 2010
23:38

Miloš

Již se těším, až mi nějaký pan Berka či Lux doporučí instantní pivo a zavzpomíná na staré časy, kdy bylo pivo tak nekvalitní, že pěnilo.


napsal(a): Miloš [Odpovědět]

Dan

pátek, 1. leden 2010
22:19

Dan

To je zase keců a oblbování lidí!
Stačí se podívat, s jakou "hladinkou" se klidně nechá vyfotit pan ředitel plzeňské chemičky...
Když jsem naposledy ochutnal Plzeň z tanku, v jedné vyhlášené hospodě v Praze, tak jsem ji prostě nedokázal vypít. Prostě to nešlo!
Raději si dám opravdové pivo ze sudu a pravou lahůdkou jsou pro mne piva z dřevěných sudů.

Smutné je, že tohle ví i pan Berka, ale jeho pracovní náplní je propagovat nerez, igelitové pytle, CO2, CKT, HGB a další "tradiční způsoby"... ::cry


napsal(a): Dan [Odpovědět]

val

pátek, 1. leden 2010
22:40

val

to Dan: Inu, ne všechno, co je echt tradiční z dob krále Klacka, je ideální. Dřevěné sudy jsou paráda, ale v drtivé většině hospod by to při jejich denním používání dopadalo katastrofálně, nehledě na to, že nejsou moc ekologické. Používání nerezu je super, je to jedna z věcí, která pomáhá zajišťovat nekolísavou kvalitu jakéhokoli potravinářského výrobku a pro použití v pivovarnictví jsou lepší než betonové nesmysly apod. O polypropylenovým vacích je možné si myslet cokoli, nicméně je to zatím nejlepší způsob ošetřování tankového hospodářství. Ovšem jakýkoli druh obalu nevylepší jeho obsah a plzeňský patok nic nezachrání. Dneska jsem si jednu plzeň "musel dát" a nebyl jsem schopen to dopít. Tož tak.


napsal(a): val [Odpovědět]

Dan

sobota, 2. leden 2010
00:48

Dan

to val:
S tím musím souhlasit. Samozřejmě, že se těžko bude v dnešní době rozvážet pivo v dřevěných sudech...
Nerez v tomto případě jednoznačně technicky vede. I ten pytel v tanku neovlivní chuť piva. Z technického hlediska, jsou tanky samozřejmě asi to nejlepší, jak pivo uchovat před samotným čepováním.
Mně jen vadí, jak se tady ze strany PU vytváří iluze, že to jejich pivo je díky tankům ještě lepší...V počtu tankoven jsme zase nejlepší na světě. Má to ale háček, to pivo se nedá pít...
Bohužel, jde o ten obsah a to spousta lidí nevidí.
Pan Berka už je opravdu k smíchu (nebo k pláči?). Hlavně že se nechá vyfotit na staré měděné nefunkční varně.
Je to všechno šaškárna!


napsal(a): Dan [Odpovědět]

val

sobota, 2. leden 2010
10:20

val

to Dan: Je to nechutné, hanebné a hlavně promyšlené oblbování lidí. A je velmi smutné, jak se drtivá většina národa nechá (a ještě ráda) takhle mentálně masírovat... :-(


napsal(a): val [Odpovědět]

karl2

pátek, 1. leden 2010
18:44

kecy prdy beďary :)

jinak krásný nový rok Vám všem na serveru !


napsal(a): karl2 [Odpovědět]

Chody

pátek, 1. leden 2010
17:56

Chody

Já bych jen vzkázal panu Drahokoupilovi, že si raději dám pořádné pivo ze sudu, než ****** z tanku :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

tomino

pátek, 1. leden 2010
18:03

tomino

to Chody:
asi tak! :D:D


napsal(a): tomino [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI