Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Představte si, lidičky zlatý, že v reklamě se lže!

Co se píše o pivovarech a pivu


Představte si, lidičky zlatý, že v reklamě se lže!

[pátek, 18. prosinec 2009]

Přesněji řečeno, v reklamě se přehání a s oblibou se pracuje s nadsázkou. Pokud to tedy dovolí klient a accountské oddělení dané reklamní agentury. Což se bohužel, či možná někdy i naštěstí, nestává tak často. Regulace, kvóty, limity a jiná nařízení dnes ovlivňují naše životy více, než kdy předtím. Pokud si vezmeme období posledních 20 let, tak je to holý fakt a nedá se, než souhlasit s prezidentem Klausem. Jejích cílem jsou většinou samé vznešené a správné věci, ale samotná realizace těchto nařízení v praxi z nás dělá nesamostatné hlupáčky, kteří nemají právo se rozhodnout o své vůli. A to třeba i špatně.

Nechtěl jsem hned od začátku této vskutku přelomové eseje pracovat se slovem socialismus, ale ono tak nějak ani nejde. Veškeré regulace a nesmyslná nařízení jsou totiž založena na socialistickém přesvědčení, že lidi je třeba „chránit“ před sebou samými a rozhodovat vše podstatné i nepodstatné za ně. Čím dál, tím více je tomu samozřejmě v případě Evropské unie, kde jsou nyní bohužel u moci socialisté.

Omezujeme fungování médií a neopodstatněné zásahy se týkají i reklamy.

S panickým strachem jsem se setkal osobně u jedné nejmenované společnosti podnikající v oblasti pivovarnictví. Coby zaměstnanec jedné nejmenované reklamní agentury jsem byl pozván na školení, kde mně a ostatním bylo prezentováno, jak tvořit reklamu na pivo tak, abychom na sebe nepoštvali nějaký regulační orgán. Nejmenovaná nadnárodní skupina vlastnící tento nejmenovaný pivovar na tom byla podobně jako Procter and Gamble. Také se báli a stále nejspíš i bojí. Prezentace se ujal právník tohoto pivovaru, který nám pouštěl reklamní spoty považované za správné a naopak za špatné. Bez ironie musím říci, že šlo o užitečné strávené dvě hodiny. Na samém konci představení mi však bylo poněkud smutno. Netušil jsem, jak daleko věci zašly. Zajímavá je situace např. v Rusku, kde by člověk čekal v oblasti alkoholu spíše liberálnější přístup. Podle slov onoho právníka nesmí v reklamách na pivo figurovat lidská bytost. Takže jsme se dívali na poněkud melancholický záběr na opuštěný ostrov, na jehož písčité pláži se v tichosti slunila ještě opuštěnější láhev kořalky. V dalším reklamním spotu byl např. nafukovací bazén plný piv. V tomto případě, upozorňovala právnička, vyzývá reklama k nadměrnému pité piva. Proto by před regulačními orgány neprošla.

Jako v jiných oblastech, i tady ovšem platí, že záleží na síle lobbyistů a známostech. Takový Heineken očividně žádné problémy nemá, stačí se podívat na tento spotík,

který je mimochodem velmi zdařilý. Bohužel ale vyzývá k nadměrné konzumaci piva, tak nevím, jestli byste si na ten něj měli vůbec klikat? No, tak na vaši zodpovědnost, ano? Já se od toho radši distancuji a v případě nouze budu tvrdit, že ten odkaz sem nakopíroval editor tohoto serveru bez mého vědomí (ha ha).

Regulovat reklamu je stejná hloupost, jako regulovat média. I když mě osobně někdy pěkně štvou. Socialistická chiméra je založena na neustálém nutkání chránit lidi, jak už jsem napsal výše. No, chránit…spíše svazovat a škatulkovat.

Je naprosto iluzorní myslet si, že by nějaký úřad v Bruselu, Praze či Ohňové zemi měl právo „pouštět“ mezi lidi jen to, co sám uzná za vhodné. O reklamě to platí dvojnásob. Reklama je přeci hlavně hra, nadsázka a jak mi kdysi potvrzoval šéf TBWA pro Evropu Paul Bainsfair, tak trochu i věda a umění. Omezujeme snad umění? Jakékoli omezujíc limity pro tvůrce reklamy k ničemu dobrému nepovedou. Samoregulační nemocí ostatně trpí téměř všichni klienti reklamních agentur a když k tomu přidáte ustrašené accountské oddělení (lidí z reklamní agentury, kteří komunikují s klienty a předkládají kreativcům jejich požadavky), tak už reklamy moc nezbývá. Pokud by se měla ještě nějak více regulovat, tak je snad lepší jí zrušit.

Svobodné reklamě zdar, všem regulacím světa zmar!

Zdroj: Virtually.cz | Autor: Josef Provazník | Kráceno | Celý článek si můžete přečíst zde...


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Roman Holoubek

sobota, 19. prosinec 2009
14:43

Roman Holoubek

Ale tato reklama Heinekenu mne oslovila. Je správně prdlá (v dobrém smyslu). Tato mužská variace na dívčí chování je podaná s nadsázkou, humorem a sebeironií.


VozechV

sobota, 19. prosinec 2009
13:57

VozechV

Souhlasím s panem Kaňou. Určitá regulace je nutná, ale nesmí přerůst v censuru, tak jak ji znají nedemokratické společnosti a před dvaceti lety my.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
13:26


posted by: Inzerce

karl2

pátek, 18. prosinec 2009
16:46

prostě reklamní vošoust


napsal(a): karl2 [Odpovědět]

jiri.kana

pátek, 18. prosinec 2009
14:35

jiri.kana

všem regulacím světa zmar! V takovém ideálním světě by reklamí slogan na Gambrinus zněl nějak jako Vykrop si palici s kámošema, alkohol a tabák by se prodával i dětem (regulace je fuj, lidé jsou dostatečně zodpovědní a je to problém rodiny...) a pochopitelně by neexistovaly dopravní předpisy ani dopravní policie, protože by si to přes pojišťovny všechno vyreguloval trh.
Jako nic proti libertariánským myšlenkám, ale víme, kam vede touha po ideálním světě řídícím se čistě nějakým ideálním -ismem... Nerad bych tu touhu autorovi zbytečně podsouval, ale prostě ji cítím z toho závěrečného výkřiku.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

val

pátek, 18. prosinec 2009
14:22

val

Výkřiky reklamního mamlase. Drtivá, ale naprosto drtivá většina reklam jsou odpudivé, dementní a hlavně lživé výblitky. Reklamy jsou otravné, pitomé, rušivé, nacpané úplně všude - silnice, baráky, rádia, televize, filmy na DVD etc. A samozřejmě i na Netu, tam si ale naštěstí reklamu snadno vyfiltruju. Tečka.


napsal(a): val [Odpovědět]

Sekal

pátek, 18. prosinec 2009
16:26

Sekal

to val: Tento reklamní mamlas je shodou okolností můj dobrý kamarád, tady bych ho však nečekal. Jako on jsem proti jakýmkoli nesmyslným regulacím. Ovšem lidé pohybující se okolo reklamy se řadí ke zvláštní sortě vocasů, kteří procesují, rebranchují, copywritří a já nevím, co, že mi tato problematika až tak žíly netrhá. Cílem těchto vocasů je prodat, a to se v případě PU, S a Heinekenu daří. Co jim nařídíme? Protože chlastání může vést u určitého procenta populace k alkoholismu, budou se točit reklamy s odulými dědky s červenými nosy, kteří nemají zuby a hulí moonky? Nařídíme jim točit reklamy na auta, v nichž na konci bude z řidiče fašírka, protože určité procento řidičů se každoročně vybourá? Ale jak říkám, je mi to šumák, tv ani rádio nemám a za volantem koukám na silnici.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

val

pátek, 18. prosinec 2009
17:00

val

to Sekal: Ok, jestli tě označení onoho kamaráda nějak zasáhlo, tak sorry, nicméně na mém vyjádření to nic nemění. V druhé části příspěvku mluvíš na jiné téma než já. Nejde mi nějaký styl jakékoli reklamy, ale o reklamu obecně. Připadá mi drzé až vyzývavé, aby nějaký reklamní agent atd. křičel, jak se nemá omezovat reklama v situaci, kdy jsme zbytečnou a hloupou reklamou na samé nesmysly totálně přesyceni a někteří (já) i znechuceni. Tož tak.


napsal(a): val [Odpovědět]

Sekal

pátek, 18. prosinec 2009
23:41

Sekal

to val: Jen klid, nejsem vztahovačný. Po odbourání tv vídám jedinou reklamu v metru, ale většinou čumím do hospodářek, z nichž po odchodu z trafiky vysypu reklamní letáky. Co si pamatuji z tv reklamy na pivo, přišly mi jako jedny z nejlepších. Ale máš pravdu, že jsou lživé, např. Smetana by po dnešním PU maximálně hodil šavli.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

val

sobota, 19. prosinec 2009
15:39

val

to Sekal: metro, tramvaje, v menší míře busy, tisk (půl novin/časopisu reklamní kydy, často i v prostřed článku), kolem silnic a dálnic je to taky příšerné... Jak řikám, jen na tom Netu se toho člověk může snadno zbavit, jinak má smůlu. Hm, nedokážu posoudit, jestli by jakýkoli náš aspoň sto let vzdáolený předek hodil po dnešní plzni šavli. Třeba ano, třeba ne, kdo ví, jak chutnalo běžné pivo tenkrát.


napsal(a): val [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI