Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Na znojemské pivo zbyla jen vzpomínka

Co se píše o pivovarech a pivu


Na znojemské pivo zbyla jen vzpomínka

[sobota, 12. prosinec 2009]

S nabídkou nadnárodní společnosti Heineken koupit od ní za 26 milionů korun areál zrušeného pivovaru Hostan souhlasilo zastupitelstvo Znojma.

Město za něj uhradí sumu ve splátkách příští rok. A to se závazkem, že po deset let v něm nebude provozovat pivovar.

Kdyby areál dál prodalo, za případného nabyvatele či investora nemůže v otázce zákazu vaření piva ručit. Stejně tak by to neručilo, zda by nabyvatel nechal městu volný průjezd jižní přístupovou cestou a skrz Hradní ulici ke znojemskému hradu a Národní kulturní památce Rotunda na skalním ostrohu nad řekou Dyjí. Úředníci radnice podrobněji zpracovávají studii budoucího využití areálu s možnostmi, které jeho části zbourat, které ponechat a které přestavět. Technologii vaření piva Hostan přenesla firma Heineken do brněnského pivovaru Starobrno, který jí také patří.

Jak řekl Haló novinám zastupitel Znojma za KSČM Ludvík Hekrle, Hostan byl prvním soukromým pivovarem na Moravě, město v něm mělo svůj podíl. Ten prodalo majitelům (fyzickým osobám). Společně pak byla vybudována tzv. Jižní přístupová cesta. Avšak dravý kapitalismus všude požírá slabší a menší. Hostan koupilo Starobrno, které teď patří pod Krušovický pivovar. A ty vlastní nadnárodní společnost Heineken. Výroba piva ve Znojmě šla do kytek, teď se Hostan vyrábí v Brně. Zbyla jen vzpomínka na kdysi dobré pivo ze Znojma, povzdechl si Hekrle a jak zdůraznil, pivovar Hostan prodali vlastníci, město s tím nemohlo nic dělat. Nyní zastupitelstvo schválilo záměr koupit objekty bývalého pivovaru. Nejvíce této skutečnosti napomohla situace ve věci přístupu k hradu a rotundě. Otázkou je využití pozemků a objektů. Hekrle dále připomněl podmínky (usnesení) prodeje. Kupní cena bude uhrazena v průběhu roku 2010, platbu za daň z převodu nemovitostí uhradí z 50 procent kupující a z 50 procent prodávající, v areálu pivovaru se nebude v následujících 10 letech vyrábět pivo v případě, že dotčené prostory bude vlastnit nebo provozovat město.

Znojemská senátorka a dříve radní a místostarostka za KSČM Marta Bayerová k tomu dodala: Pro koupi pivovaru bych ruku zvedla, ale myslím si, že se společnost Heineken nechová k městu spravedlivě. Kromě toho si musí být vědomi, že kdybychom pivovar nekoupili, mohli bychom si znepřístupnit cestu k hradu a Národní kulturní památce Rotunda svaté Kateřiny.

Zdroj: Haló noviny.cz

[Znojmo] 17:32 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

albi

neděle, 13. prosinec 2009
18:00

Ani bych se nedivil, kdyby podobně láteřili za čas i zastupitelé v Lounech nebo v Ústí nad Labem. Tamní pivovary také vlastní Heineken a už te´d se šušká, že až dokončí rozšíření Krušovic, pověsí tam na vrata zámek. Stejně jako ve Znojmě nebo Kutné Hoře. Tady je asi jedinou alternativoou, aby pivovary zůstaly v českých rukách a stál za nimi český kapitál. Za holý nesmysl třeba pokládám privatizovat Budvar. A když už, tak českou cestou, jakou připravil onehdy ve vládě premiéra Klause ministr Lux. Tu ale tehdy poslal ke dnu "sarajevský atentát".


napsal(a): albi [Odpovědět]

tomino

sobota, 12. prosinec 2009
21:20

tomino

joo kdyby tak někdo chtěl ve Znojmě začít vařit dobrý pivo a prodávat ho na celým Znojemsku...to bych si pak k rodičům nemusel vozit jiný :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 12.12.2009 ve 21:21:45


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
09:07


posted by: Inzerce

emu

sobota, 12. prosinec 2009
18:59

emu

je to zajímavý, že město nemůže ručit za jiného majitele objektu, že tam vařit nebude. nabízí se tedy možnost pivovar obratem prodat někomu, kdo tam pivo vařit zase chce. je mi divný, že si tohle heineken neošetřil ?! nebo jsou si rudé hvězdy jisté, že město si objekt musí ponechat kvůli té přístupové cestě<img src=" class="smile">


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Pavel R.

sobota, 12. prosinec 2009
19:20

Pavel R.

to emu: Zdá se mi to jako rozumný nápad. Hned by tam měl někdo pivo začít vyrábět. Možná jsou si ti s hvězdou jistí, že jim nebezpečí ve formě konkurence nehrozí, když si vzali značku. Ale já mám takový dojem, že hodně místních restaurací by na nové znojemské pivo přešlo hned. Takže se spíš bojím, že tu prodejní smlouvu mají ošéfovanou velice dobře.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI