Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mám radost, když lidem moje pivo chutná

Co se píše o pivovarech a pivu


Mám radost, když lidem moje pivo chutná

[úterý, 8. prosinec 2009]

Jan Benada po pětadevadesáti letech navázal na tradici vaření piva v Mačicích na Sušicku

Foto

Poněkud netradičního koníčka má Jan Benada z Plzně. Na chalupě v Mačicích na Sušicku si postavil pivovar.

Jak jste se vůbec dostal k vaření piva?

Domácí, nebo spíše „garážové“ vaření piva se hodně rozšířilo v sedmdesátých letech minulého století ve Spojených státech amerických, když na trhu začalo převládat pivo z obrovských nadnárodních pivovarů a lidé si raději začali vařit sami lepší. V současnosti, kdy nadnárodní pivovary dorazily i k nám, začíná se podobně rozšiřovat domácí vaření i u nás. Nápad samotný vyšel od mého syna Petra, který si chtěl doma vyzkoušet uvařit pivo. Vzal jsem to jako výzvu a řekl jsem, že raději než to vařit na plotně udělám solidní domácí pivovar. Stavba trvala dva roky, koncepci jsem si navrhl sám podle starých pivovarů a s pomocí dvou místních firem jsem ho i postavil. První várku jsme pak uvařili 30. prosince 2004 k pětadevadesátému výročí ukončení provozu původního mačického pivovaru. Potom, zhruba po pěti letech experimentování, jsme vytvořili osm základních druhů piva, které vaříme.

Kde jste sháněl informace pro stavbu pivovaru a o vaření piva?

Nějaké knížky o vaření piva jsem si půjčil v Prazdroji, dobrou inspirací je také Ottův slovník naučný, ve kterém je popsána základní koncepce pivovaru i samotné vaření piva.

Na kolik vás stavba pivovaru přišla?

Když to spočítám velmi zhruba, tak na tři sta tisíc plus minus sto tisíc a samozřejmě vlastní práci. Řadu věcí jsem různě posháněl nebo koupil použité. V podstatě, když si nekoupíte auto, můžete postavit pivovar.

Která povolení jsou zapotřebí k vaření a prodeji piva?

Je nutné projít kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce, pro získání živnostenského listu pak musím mít garanta, protože nejsem vystudovaný pivovarník ani nemám potřebnou praxi. Tři roky jsem sice dělal v plzeňském pivovaru, ale praxe musí být aspoň šest let. Podle zákona pak může každý občan ročně uvařit dvě stě litrů piva pro vlastní potřebu bez daně, jinak je nutné platit i spotřební daň celnímu úřadu.

Kolik piva za rok uvaříte?

Tak šedesát, maximálně osmdesát hektolitrů. V jedné várce uvaří pivovar dvě stě litrů a vařím většinou dvakrát za měsíc. Pivo ani nedodáváme běžně do restaurací, spíše na různé pivní festivaly a podobně. Nedělám to na výdělek, je to můj koníček.

Jak se liší domácí pivo od běžného piva z velkého pivovaru?

Domácí pivo je samozřejmě nefiltrované a nepasterované, je podstatně bližší tomu, co pili naši předkové. My například používáme dokonce stejnou vodu jako původní mačický pivovar před sto lety. Běžná piva se dnes vyrábějí tak, že se vyrobí silnější mladina a pak se naředí sifonem, který má podstatně větší bublinky, než jaké vzniknou přirozeně kvašením. Vznikne tak spíše jakýsi osvěžující nápoj.

Co vám váš koníček přináší?

Uspokojení, že si pochutnám na pivu, a samozřejmě jsem rád, když můžu dobrým pivem potěšit i někoho jiného a když mu moje pivo chutná. Není to byznys, je to prostě moje hobby.

Zdroj: Klatovský deník.cz | Autor a foto: David Kojan


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jarda

úterý, 29. prosinec 2009
17:09

Ač nevěřící, volám: Dej bůh štěstí !
Co mě ale nadzvedlo je "Podle zákona pak může každý občan ročně uvařit dvě stě litrů piva pro vlastní potřebu bez daně".
Dle lékařů jsou dva půlitry denně zdraví prospěšná dávka pro muže. Tzn. 365 litrů ročně. Má-li průměrný muž 80 KG a já 115 KG, pro mě jsou to tři půlitry, tzn. 547,5 litrů. Kurňa to bych měl platit daň z toho, že chci být zdravý, abych mohl chodit do práce a platit daně :-? :)


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

ladin

úterý, 29. prosinec 2009
18:30

to Jarda: Nesmi Te chytit s vice nez 200 litry najednou, takze 550 litru rocne zvladnes a to i s nekolikanasobnou rezervou...


napsal(a): ladin [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
12:12


posted by: Inzerce

Lubos

úterý, 29. prosinec 2009
21:02

Lubos

to ladin: a nesmíš přiznat, že už jsi něco uvařil,protože navíc máš ještě ohlašovací povinnost, tj vaření piva bys měl dopředu celnímu úřadu ohlásit


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

Jiri.J

úterý, 8. prosinec 2009
17:26

Dovoluji si navrhnout Chodymu, aby zařadil Mačice mezi PIVOVARY. Majitel má na výrobu piva živnostenské oprávnění, zařízení odpovídající... Je to podobně jako Sezemice, vaří sice, ale vaří a může prodávat.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

Chody

úterý, 8. prosinec 2009
19:35

Chody

to Jiri.J:
Zrovna jsem po přečtení tohoto článku o tom řemýšlel a asi máš pravdu. Dejte mi týden...
Nemáte někdo na tento pivovárek kontakt? Díky...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 08.12.2009 ve 19:37:23


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

píra

úterý, 29. prosinec 2009
13:31

píra

to Chody: Tak jak :-)


napsal(a): píra [Odpovědět]

Chody

úterý, 29. prosinec 2009
19:58

Chody

to píra:
Pravda pozapomenul jsem na to, ale ani kontakt na Mačice žádný nemám. Že bych se tam zajel podívat? Výhledově...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

píra

úterý, 8. prosinec 2009
13:40

píra

O tom bych chtěl vědět víc...


napsal(a): píra [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI