Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

České pivovary čeká letos velký propad

Co se píše o pivovarech a pivu


České pivovary čeká letos velký propad

[úterý, 8. prosinec 2009]

Trh táhne dolů trojice největších pivovarů, kterým klesá export. Řada regionálních pivovarů ale paradoxně zvýšila svou produkci.

Pro české pivovary to letos bude krušný rok. Letošek skončí pro celý pivní trh podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven léta nevídaným meziročním propadem kolem osmi až devíti procent. Čísla ovlivní především pokles produkce největších pivovarnických gigantů. Řada menších přitom paradoxně roste.

Za celkovým poklesem stojí krize spotřeby. Jak domácí, tak ale především výrazným úbytkem zahraničních turistů, kteří si v Česku dopřávají hlavně globálně známé značky velkých českých producentů. To paradoxně pomáhá menším pivovarům, které se ve svých regionech snaží odlišit od masové produkce stále větší nabídkou specialit pro místní pijáky. Že se jim to leckde daří, dokládají meziroční nárůsty pivovarů, jako je třeba Rohozec, Lobkowicz, Janáček, rakovnický Bakalář nebo i mimo regiony rozšířených značek jako Svijan či Bernard.

Humpolecký Bernard dokonce letos zaznamená historický rekord, poprvé v historii překoná hranici uvařených 200 tisíc hektolitrů. "Za letošek budeme mít nárůst o osm procent. Menší pivovary se snaží dělat chuťově zajímavější piva a u lidí to stále víc zabírá než unifikovaná europiva velkých pivovarů," tvrdí spolumajitel Bernarda Stanislav Bernard.

"Naše šance je v regionu a nabídce nejkvalitnějších piv, vařených striktně podle původních receptur, a sice z drahých, ale zaručeně nejkvalitnějších surovin," přidává se Petr Dařílek z benešovského pivovaru Ferdinand. Ten letos produkcí 25 tisíc hektolitrů převýší loňský rok.

"Lidé jsou asi otráveni velkoprodukcí a hledají za své peníze přidanou hodnotu," přidává se ředitel náchodského Primátora Josef Hlavatý. Celková produkce Primátora letos podle něj mírně klesne, ale především vlivem propadu exportu. V tuzemsku za posledních pět měsíců vzrostl prodej až dvojnásobně.

Velkou ranou do produkce pivovarů je právě i zmíněný upadající export. Přitom vývoz v minulých letech poměrně štědře kompenzoval klesající domácí spotřebu. Nevídaně omezilo dovoz piva z Česka zejména Rusko, kde naše značky patří k těm nejdražším a tedy k tomu prvnímu na řadě v úsporných krocích ruských konzumentů. „Export českých pivovarů letos klesne minimálně o 12 procent," tvrdí výkonný šéf Českého svazu pivovarů Jan Veselý.

Konec statistik

Velké pivovary přestaly svá – letos nelichotivá – čísla od druhého pololetí poskytovat do statistiky svazu, což byla léta zavedená praxe. A na otázky týkající se vývoje v tomto roce nedávají konkrétní odpověď. Přitom právě produkce společností Plzeňský Prazdroj, Pivovary Staropramen či Heineken ovlivňuje celkový trh nejvíc. Zajišťují zhruba tři čtvrtiny české roční produkce, která se loni pohybovala mírně pod hranicí 20 milionů hektolitrů.

Ale například podle červnových čísel – tedy jedné z posledních dodaných statistik – klesla produkce Prazdroje meziročně na 88 procent loňského června nebo pražského Staropramenu na 78 procent.

"Průběžná čísla bohužel komentovat nemůžeme. Až v lednu souhrnně za celý rok," říká mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. Už dlouho se mluví mezi pivovarníky o propadu prodejů desítky Gambrinus, která ale stále zůstává bezkonkurenčně nejprodávanějším výčepním pivem u nás.

Mareček odmítá ale v souvislosti s Prazdrojem jakékoliv narážky na "europiva" a pochybnosti o kvalitě. "Máme ještě přísnější kritéria na kvalitu surovin i postupů, než jaká stačí pro udělení označení České pivo. A o něčem svědčí i to, že se minipivovary na Plzeňsku chlubí kvalitou používaných surovin, které nakupují právě od nás," říká Mareček.

Zdroj: Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dwarf

úterý, 8. prosinec 2009
19:46

Dwarf

ono jde, pane Marečku, taky o to, jak s těmi surovinami kdo zachází, víme??


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

jirinjirin

úterý, 8. prosinec 2009
17:42

Joj tiskovej mluvci jak poleno, ten je snad vystudovanej u Kindla :D


napsal(a): jirinjirin [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
23:08


posted by: Inzerce

Dan

úterý, 8. prosinec 2009
10:39

Dan

Koukám že to s Prazdrojem jde hodně z kopce, když už vytahují na veřejnost takové malichernosti, jako že minipivovary nakupují suroviny od nich.
O to je to horší, jaké pivo ve finále ze stejných surovin, z pivovaru vyleze. Z Prazdroje šumivá pivní sodovka a z minipivovarů, skutečné pivo...
Pane Mareček, jestli on nebude problém ještě v něčem jiném, než v surovinách ::lol
Pokles prodeje "piva" z nadnárodních chemiček, je logickým vyústěním trvalé nenažranosti, neustálého zdražování při současném šizení. Nebýt tradice, kterou neustále zneužívají, tak by na tom tyto pivovary, byly ještě hůř.
Takže titulek článku by měl být spíš, "Kdysi české pivovary čeká letos velký propad", protože ty současné (bohužel malé) české pivovary, na tom díky vyšší kvalitě jejich piv, i přes krizi, nejsou zase tak špatně.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

tomino

úterý, 8. prosinec 2009
08:51

tomino

"Mareček odmítá ale v souvislosti s Prazdrojem jakékoliv narážky na "europiva" a pochybnosti o kvalitě. "Máme ještě přísnější kritéria na kvalitu surovin i postupů, než jaká stačí pro udělení označení České pivo. A o něčem svědčí i to, že se minipivovary na Plzeňsku chlubí kvalitou používaných surovin, které nakupují právě od nás," říká Mareček."
::lol ::lol ::lol


napsal(a): tomino [Odpovědět]

honda

středa, 9. prosinec 2009
19:17

to tomino: Víme HGB-CKTˇ.


napsal(a): honda (hnd(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI