Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Světu se představily Lašské pivní kúpele

Co se píše o pivovarech a pivu


Světu se představily Lašské pivní kúpele

[neděle, 6. prosinec 2009]

Štramberk má o zase o jednu atraktivitu více. Tou poslední se staly Lašské pivní kúpele, které zahájí dnes slavnostně svůj provoz. Hosté zde mohou pivo nejen pít, ale také se v něm doslova ráchat.

Vůně chmele, dřeva a aromatických solí. To je jen první z dojmů, které dýchnou na návštěvníka Lašských pivních kúpelí v budově Jaroňkovy pekárny na štramberském náměstí. Majiteli, Pavlu Šmírovi, se tak podařilo obnovit ve městě lázeňskou tradici.

Lašské pivní kúpele jsou začleněny do ubytovacího a relaxačního komplexu a společně s hotelem Štramberk a solnými jeskyněmi navazují na místní lázeňskou tradici. „Považoval jsem za jednu z důležitých věcí, obnovit tady lázeňství, které tady v devatenáctém století bylo a skončilo počátkem dvacátých let. Bohužel, středisko, ve kterém bývali dříve, není momentálně opravované, je v soukromých rukou. Nicméně, předběhli jsme dobu a vytvořili pivní lázně tady, protože nemohou být nikde jinde, než u pivovaru. Štramberský pivovar se velmi dobře uchytil, abychom jej ještě více pozvedli a zvýšili jeho prestiž, zprovoznili jsme tyto lázně,“ sdělil Šmíra, kterému patří agentura Relax v podhůří Beskyd, jež spravuje síť penzionů, kaváren, galerií a muzeí ve Štramberku.

A na jakém principu kúpele fungují? Návštěvníka uvítá hned na začátku jeho cesty recepční, která jej poučí o tom, jak se v lázních chovat, jaké jsou možnosti relaxace a jaký program jej čeká. Poté se tento člověk odebéře do šaten, kde uschová věci a vezme si na sebe župan. Do dřevěné vany je mu napuštěna směs vody, piva a solí, které mají uvolňující a harmonizující účinek. Po dvaceti minutách, kdy si host dopřává také Trubače, místního kvasnicového piva, si jde zabalen odpočinout do jakési vyhlídkové terasy s květinami a pohodlnými lehátky. „Podle mě, je to jeden z nejkrásnějších výhledů na okolí Štramberku,“ dodal Šmíra. Co bude pak, záleží už jen na návštěvníkovi, může si dopřát masáže či pokračovat v relaxaci v solné jeskyni jen pár kroků od pivních kúpelí. Už v pátek si pivní lázeň dopřál místostarosta Štramberku Pavel Podolský, jenž si v masivní kádi doslova lebedil. „Je to velice příjemné, má to takový uvolňující účinek, je tu klid, ticho, hudba tady hraje…“ pochvaloval si.

Ideální teplota lázně se pohybuje okolo 37 až 40 °C, pivo, podávané ke koupeli je samozřejmě správně vychlazené. „Koupel obsahuje minerální látky, které má pivo při svém zrání a soli z Mrtvého moře. Nechali jsme si pro pivní koupele vytvořit speciální silici z chmele pro aromaterapii. Ta umocňuje všechny zmíněné prvky,“ dodala provozní kúpelí Petra Pištěková.

Své brány otevřou koupele dnes 5. prosince při Dni otevřených dveří Lašských pivních kúpelí v rámci pátého Štramberského Mikuláše, a to od 10 do 17 hodin. Patronem lázní se stal Josef Laufer.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Novojičínský deník.cz | Autorka: Věra Růčková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Lubos

neděle, 6. prosinec 2009
11:18

Lubos

Tak jestliže je to ten "zpěvák" Josef Laufer (viz http://www.deml.cz/literatura/josef-laufer-dopis-svobodne-evrope, tak už vím, kam do lázní nikdy nepojedu a pivo Trubač si také už nikdy nedám.


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

Michal

neděle, 6. prosinec 2009
11:51

Michal

to Lubos: Tak obecně je patronát (dle mě) takovou zbytečností a spíš se jedná o zviditelnění daný osoby, než o objekt (či projekt) samotnej, ale že byste kvůli tomu musel zacházet do takovejch extrémů, jako nepít pivo kvůli někomu, koho zjevně nemáte rád, jenom proto, že je o něm zmínka v souvislosti s onim pivovarem mi příde trošku dětinský, možná až hloupý. Bez urážky. Laufer pivo nevaří, vaří ho sládek a nějakej komediant na to nemá vliv, proto bych to takhle kategoricky neodsuzoval.


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
01:55


posted by: Inzerce

Lubos

neděle, 6. prosinec 2009
13:41

Lubos

to Michal: Já vím,že sládek s tím nemá nic společného a pokud nepatří k příznivcům minulé éry,může mu to být také nepříjemné, s čím může být jeho pivo spojováno. Můj názor je ale ten, že dobré pivo se prosadí samo a nepotřebuje být spojované s různými umělci. Na mě ale tato "reklama" na lázně a pivo zapůsobila přímo opačně a to ne tak, že bych měl zájem je navštívit.Vzpomněl jsem si na doby minulé, kdy nás v hospodách a jinde neustále obtěžovali příslušníci VB a jejich přisluhovači z PSVB. A také jsem si představil (samozřejmě myšleno s nadsázkou), že by mě také třeba v lázních z reproduktorů zněly písně tohoto zpěváka, Internacionála a na závěr by mě mě třeba zřízenec v uniformě VB nebo LM mohl postříkal studenou vodou, přidat jednu pendrekem a PSVB mě zkontrolovala doklady. Navíc: kdyby tu vládli ti, kterým Josef L. přisluhoval, tak žádné pivní lázně ani minipivovar by nebyl. V případě, že se jedná o jiného Josefa Laufera, tak se hluboce omlouvám. A k mému příspěvku mě vedlo také to,že si myslím, že hodně čtenářů tohoto webu nemusí vědět, o čem tento zpěvák taky zpíval.


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 6. prosinec 2009
14:10

jiri.kana

to Lubos:Chápu rozhořčení z tragikomické figurky Josefa "kapitána" Laufera. To už by se patronem mohl rovnou stát kapitán Minařík...
Speciálně píseň o "chlapíkovi statečném" je taková sračka, že jí to zajistilo místo v mé kolekci. Hrávali tohle vůbec za bolševika v rádiu? To snad v osmdesátých létech už muselo bejt trapný i soudruhům...


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Lubos

neděle, 6. prosinec 2009
14:15

Lubos

to jiri.kana: bohužel hrávali


napsal(a): Lubos [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI