Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovary v kraji budou zdražovat

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovary v kraji budou zdražovat

[čtvrtek, 3. prosinec 2009]

Lidé na Vysočině budou od Nového roku platit více za pivo. Pivovary v regionu, stejně jako například největší producent piva v České republice, plzeňský Prazdroj, totiž budou zdražovat.

Důvod je u všech stejný. Zvýšení daně z přidané hodnoty a spotřební daně, které jsou plánovány v úsporném balíčku ministra financí Eduarda Janoty.

Své ceníky na příští rok už upravili výrobci v Jihlavě, Havlíčkově Brodě a Chotěboři. Jak Ježek, tak i Rebel a Pivo Chotěboř by měly od prvního ledna stát v průměru o pět procent víc než v současné chvíli.

V praxi to znamená, že za půl litru jihlavského piva zaplatí zákazníci zhruba o padesát pět haléřů více než nyní. U havlíčkobrodské značky to může být až šedesát pět haléřů, u sudového piva dokonce koruna.

Myslím si, že nejde o rapidní zdražení,“ sdělil svůj názor ředitel Měšťanského pivovaru Rebel v Havlíčkově Brodě Jiří Hušek.

V Jihlavě pivo zdražovali naposledy téměř před dvěma lety – v únoru roku 2008.

I po zdražení v lednu příštího roku budeme patřit k nejlevnějším pivovarům v České republice a určitě na Vysočině,“ poznamenal obchodní ředitel jihlavského pivovaru Miloš Vostrý.

Další producenti zlatavého moku v regionu se také chystají na úpravu cen. O kolik víc jejich zákazníci zaplatí, však ještě přesně nevědí.

Cenu teprve tvoříme. Samozřejmě budeme dorovnávat rozdíl, který vzniká nejen zvýšením DPH o jednu korunu, ale i nárůstem spotřební daně. Přesnou sumu zatím neřeknu, věc není uzavřená,“ informoval stručně správce postřižinského pivovaru Dalešice Ladislav Urban.

Podobná situace vládne i v humpoleckém Bernardu. „Budeme zdražovat od poloviny ledna. Půjde o krok z nutnosti. Cenu nastavíme tak, že pivovar z toho nebude mít ani korunu,“ pronesl Zdeněk Mikulášek z marketingového oddělení.

Zcela jasno, o kolik zvednou ceny, nemají ještě ani v pelhřimovském Poutníku.

Zdroj: Třebíčský deník.cz | Autor: František Jirků

[Vysočina] 10:08 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI