Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Holba pomáhá výzkumnému projektu na zalesňování Jeseníků

Co se píše o pivovarech a pivu


Holba pomáhá výzkumnému projektu na zalesňování Jeseníků

[středa, 2. prosinec 2009]

V rámci projektu Holba Jeseníkům vysadili minulý týden zaměstnanci pivovaru 2401. stromek v lokalitě Sedýlko u Vřesové Studánky. Iniciativa pivovaru, kterou podnik realizuje ve spolupráci s Lesy ČR, LS Loučná nad Desnou vznikla před 5 lety a jejím posláním je především omlazování lesních porostů v těžko přístupných oblastech a zachování ekologie horské krajiny Jeseníků.

Podnikáme v kraji s výjimečným přírodním dědictvím a snažíme se proto přispět k jeho zachování. Naši zaměstnanci už vysadili celkem 2401 stromků, z toho posledních 401 minulý týden,“ říká Vladimír Zíka z pivovaru, který se může pochlubit již několika významnými počiny pro ochranu přírody. Jedním znich je například projekt pivovarských rybníků.

Původně ekologický projekt Holba Jeseníkům letos dokonce přerostl ve výzkumný a zapojila se do něho také Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Jeseníky mají vysoký úhyn mladých sazenic a výzkum by měl pomoci ke zlepšení.

V rámci projektu dojde k etapové výsadbě sazenic smrku bez kořenového obalu. Díky tomu mladé stromky ihned přicházejí do kontaktu sokolní půdou a jejím složením, takže výzkumná šetření lze provádět v krátkém čase po výsadbě. Sledování potrvá tři roky a během něho bude docházet kpravidelným odběrům půdy, spojených s testováním složení a vlhkosti půdy, přítomnosti živin a dalších faktorů, které mohou ovlivnit ujímavost mladých stromků. Výsledky výzkumu by měly vést k odhalení příčin vysokého úhynu sazenic a finálně pak podpořit úspěšné zalesňování horských oblastí Jeseníků.

Omlazování lesních porostů je důležité nejen pro zachování koloritu krajiny, ale také udržení její přírodní rovnováhy. Projekt Holba Jeseníkům je dlouhodobý a pivovar v něm bude pokračovat i v následujících letech.

Zdroj: Holba.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI