Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Broumovský Opat ve Skotsku

Co se píše o pivovarech a pivu


Broumovský Opat ve Skotsku

[čtvrtek, 19. listopad 2009]

Ve skotském městečku Arisaig byl 11. listopadu tohoto roku slavnostně odhalen památník více než tří stovek československých vojáků, kteří zde prošli bojovým výcvikem. Většina z parašutistů seskočila do okupované Evropy, tedy týlu nepřítele. Mezi nimi byli i Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří spolu provedli atentát na Reinharda Heydricha. Broumovský pivovar Opat dodal do městečka Arisaig, na severozápadě Skotska, pivo světlý ležák Kvasničák, speciálně stočený k této příležitosti. Pivo z Čech bylo všemi přítomnými hodnoceno jako velice kvalitní a lahodné.

Autor: Miroslav Anger

Broumovský Opat ve Skotsku

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Trhac

neděle, 21. únor 2010
15:15

Trhac

Opat je zvláštní pivo v tom, že u žádného jiného nejsem v takové nejistotě, jestli mě čeká lahůdka nebo hrůza, než ochutnám...prostě asi holt velké výkyvy...každopádně mu většinou tu šanci dám, protože občas si člověk může opravdu pochutnat...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

vlada

sobota, 20. únor 2010
20:28

Vláďa

Ale pil jsem Rampuše a to je teda katastrofa, proste děs...... ale co cekat od piva za 5 Kč... Ale nehodnoťte pivovar podle toho co vaří za 3 Kč pro tesko...


napsal(a): vlada [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
22:15


posted by: Inzerce

Hříbek

neděle, 21. únor 2010
13:34

Hříbek

to vlada: Zhruba před měsícem sem měl soudeček kvasnicové dvanácky a to byla lahoda, jinak z lahvových sem koupil ze sortimentu od každého kus (kromě rampušáka a novice) a vše vcelku dobře pitelné , a ačkoliv nemusím piva s příchutěmy tak až na zázvorové a pepřové se pro mě daly v pohodě vypít všechny, nejchutnější z nich byl pro mě coriandr.


napsal(a): Hříbek [Odpovědět]

vlada

sobota, 20. únor 2010
20:24

Vláďa

Ja měl tu čest pouze se sedmnáctkou lahvovou, pivo dobré specifické chuti nemůžu si stěžovat spíš naopak. Musí se brát v úvahu že tu vaří malý pivovar a vaří si své to své broumovské...a tak nemůžeme čekat Gambrinus, ktery se vyrabi v obrovskych davkach a vysledkem je filtrovana klasika... Buďme radi za spoustu maly pivovaru a spoustu ruzných chutí


napsal(a): vlada [Odpovědět]

Chody

pondělí, 7. prosinec 2009
19:28

Chody

Těm, co píšou o nepitelnosti Opata:
Měl jsem teď možnost ochutnat celou produkci Opata a mohu směle prohlásit, že se jedná o dobré české pivo. Do nepitelnosti má opravdu daleko. Snad jen PETka Vavřín byla na hraně a tohle bych už ochutnat nemusel.
Ochutnáno ve skle 10, 11, 12, 17, Bitter, Med a Třešeň
Ochutnáno v PET Kvasničáky 12, 17, Pepř, Koriandr, Vavřín, Meruňka


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jarda

pondělí, 7. prosinec 2009
22:02

to Chody:
Tak, tak, stoprocentní souhlas. K níže uvedeným jsem další den přidal 12°, jen 10° vynechal a Meruňku neměli, ale ta by stejně nebyla nic pro mě.
A jsme u jádra pudla, nejdřív se má ochutnat, navštívit, atd. a až pak komentovat. Nikoliv naopak. To je jako když můj tatík něco připomínkuje a jediný argument je, že to tak dělá třicet let :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 07.12.2009 ve 22:05:03


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Jarda

čtvrtek, 26. listopad 2009
20:01

Takže další poznatky: Medové nezaujalo, ale dá se pít. Totéž pepřové. Ženě chutnalo třešnové, na mě moc lepidlo, ale dopil jsem. Vavřínové jsem nedopil, to fakt není dobrá chuť. Ale na klasickém ležáku a 17° speciálu jsem si velmi pochutnal. Olivětín má určitě co zlepšit, ale "nedá pít" jsou trochu silná slova.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

bořek

úterý, 24. listopad 2009
20:37

Toto se opravdu nedá pít.


napsal(a): bořek (tony(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Jarda

úterý, 24. listopad 2009
20:13

Osud mi byl nakloněn a mohl jsem se dnes zastavil v Olivětíně, abych mohl potvrdit nebo vyvrátit to, o čem tu byla řeč. Z čerstvých, nefiltrovaných piv (kvasničáků ?, opět dohady kvasničák-nefiltrované :) ) jsem dovezl klasický ležák, speciál 17°, medový ležák a vavřínový ležák. Přesněji řečeno "nefiltrované pivo s podílem živých kvasnic". Další údaje: pivo světlý ležák, obsah alkoholu 5%, pitná voda, ječný slad, upravený žatecký chmel. Spotřebujte do: 15.12. klasika, 8.12. medové. Klasiku a speciál , neboť to jsou mé krevní skupiny, ochucená kvůli etiketě, kterou musím mít vždy doprovázenu ochutnávkou. No a běžnou produkci. 11° světlé pivo v NRW láhvi. První ochutnávka bylo medové pivo, následovala jedenáctka a pak jsem nevydržel a pustil se ještě do klasického kvasničáku. Dnes budou velmi hezké sny :) . Takže: společnou vlastností obou kvasničáků byla vysoká pěnivost. "Nabouchaná" piva moc nemusím, takže jsem nalil doprostřed půlitru, nechal spadnout pěnu a dolil. Pivo je zakalené, to jsem čekal. U medového tedy moc med necítím, ale to je dobře, příchutě nemusím. Medové obecně vyjímečností nenadchlo, ale i tak hodnotím jako dobré, pitelné pivo. Ale klasika, tak to bylo pochutnání. Plná chuť, říz, hořkost, lehce příchuť po kvasnicích, fakt jsem si pochutnal. To bych mohl každý den! Nadstandard ! 11° v běžné NRW, s datem spotřeby únor 2010 běžná produkce, s klasickou olivětínskou kovovou pachutí (u kvasničáku chyběla). Tak znám Olivětín z dřívějška. Žádné superlativy, ale docela dobře pitelné pivo. Takže závěr: jsem spokojen. A už se těším, jak zítra vzorky dorazím, 17; speciál a Vavřín.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 24.11.2009 ve 20:14:31


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

VozechV

pátek, 20. listopad 2009
06:05

VozechV

Nejen lahvový, ale i čepovaný se nedá pít. Mrzí mne to, dříve (několik let zpět) to ještě tak hrozné nebylo a drobné vady na kráse se daly považovat za specifikum chuti Opata. Ale od té doby co jsou výrazně pod svou výrobní kapacitou je to opravdu nepitelné, laicky řečeno co je tam vše cítit: výrazná myšina, máslová příchuť, lehce kovová, mírně nakyslá a občas s plovoucími zbytky mrtvých kvasinek jak prošly přes filtr, způsobující zákal. Posouzeno nejen na lahvové verzi, ale v létě přímo u zdroje v několika jejich restauracích a to včetně pivovarské v Olivětíně. Je to škoda. A ony příchutě (barbarský zlozvyk současné doby nejen u nich), které nyní míchají do piva jen ztěží zakryjí tyto vady. K Jardovi a 17. Čím silnější pivo, tím více sladová překryje (zpravidla) ostatní (ne)chutě.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]

Jarda

čtvrtek, 19. listopad 2009
21:22

Málem bych zapoměl, Praha Spořilov, Pivní tramway. Párkrát jsem tam měl 17°. A fakt exkluzivní.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

tomino

čtvrtek, 19. listopad 2009
19:39

tomino

mě taky Opat příliš nechutná...nemůžu se do toho dostat(taky tam cítím tu podivnou kovovou pachuť a slabej říz).
Ale tady v Brně zjevně šmakuje dle ankety vlevo http://puxpub.cz/
nicméně pokud narazím na webu,že mají zrovna Opata,tak se tam moc nehrnu :)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.11.2009 ve 19:39:39


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Jarda

čtvrtek, 19. listopad 2009
19:07

A to myslíte kvasničák prodávaný přímo v pivovaru, ten jako je na obrázku? Tak to já mám opačnou zkušenost. Je výborný. Bohužel se tam dostanu tak 3-4x do roka, ale nikdy jsem nebyl zklamán. U lahvového je pravdy, že je pokaždé jiné. Ale říkám jiné, nikoliv horší nebo lepší. Prostě menší pivovar, klasická příprava, tedy pokaždé jiná dávka. Asi před třemi lety byla pro Opata charakteristická taková kovová příchuť a slabší říz, ale myslím, že to už je pryč. Tedy pokud ho nekoupíte v Tescu nebo Jednotě (Novic, Rampuš). To je pak chuť za tři Koruny, ale originál? No nevím.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 19. listopad 2009
19:17

jiri.kana

to Jarda:Pochybuju, že se Novic liší od originál Opata něčím jiným než etiketou.
Souhlasím s p. Vožechem. Nedávno jsem si pořídil multipack jejich dvanáctky. 40% jsem kvůli chuchvalcům čehosi u dna vyřadil rovnou, na zbytku (který byl kalný jen lehce) jsem si nepochutnal ani omylem.
Lehkou broumovskou "myšinku" jsem míval docela rád, Opat dokonce býval mojí srdeční záležitostí. Ale teď se k tomu ještě přidala chuť vlašských ořechů. Spolu s mírně nakyslou příchutí kombinace, která mě zas na nějaký čas vyléčila z chuti vyhledávat broumovské pivo.
Dodávám, že do konce DMT zbývaly víc jak dva měsíce.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jarda

čtvrtek, 19. listopad 2009
19:28

to jiri.kana:
Hmm, tak to si brzy naplánuji cestu do Broumova, abych mohl posoudit. Jinak já dosud vždy kupoval pivo přímo v pivovaru, tak nevím. Napálil jsem se jen jednou, to když jsem někde četl, že pro Tesco se stáčí totéž, jen je jiná etiketa. Pro navození atmosféry připravil fotky z Broumovských stěn a vyrazil do Tesca pro multipac Novice. Část té zkyslo-zatuchlé močky vyprskl na podlahu a zbytkem nakrmil kladenské potkany ::cry
Naštěstí jsem mohl ihned vypláchnout trubky Rohozcem (ten teď bumbám, heč ::lol ::lol ) No a od té doby mám Opata jen jednou za kvartál, ale přímo od zdroje, a jsem spokojen.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

čtvrtek, 19. listopad 2009
19:44

jiri.kana

to Jarda: Což by souhlasilo i s mým pozorováním. Totiž že na Opatovi si pochutnám jen v oblastech, které jsou položeny severněji než Náchod :)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

VozechV

čtvrtek, 19. listopad 2009
17:36

VozechV

A to se divím. Nebo snad pivo bylo vyrobeno jiným pivovarem?
Protože Opat, ač olivětínským velmi fandím, je téměř nepitelné pivo plné výrobních vad.
Aby si někdo nemyslel, že jsem propagátor velkopivovarů. Fandím poctivému českému pivu, ale rozlišuji pivovary na dobré a špatné (ne na malé a velké). Bohužel Opat patří mezi špatné.


napsal(a): VozechV [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI