Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prodávat pivo kvůli dani jako sladové víno? Vyloučeno, tvrdí ministerstvo

Co se píše o pivovarech a pivu


Prodávat pivo kvůli dani jako sladové víno? Vyloučeno, tvrdí ministerstvo

[pondělí, 9. listopad 2009]

Malým pivovarům se nepodaří obelstít daňové úředníky nápadem prodávat pivo pod názvem "sladové víno". Drobní výrobci považují vyšší daň z alkoholu za likvidační a chtěli se takto vyhnout jejímu placení. Víno je od ní totiž osvobozeno. Ministerstvo jejich nápad považuje za nesmysl.

Úmysl přejmenovat pivo oznámil minulý týden Český svaz malých nezávislých pivovarů. Změny v takzvaném Janotově balíčku od příštího roku zvyšují spotřební daň za litr piva o 50 haléřů. Malé pivovary se bojí, že je vyšší daň poškodí, přišly proto s nápadem nápoj "maskovat".

Ať už to byl vážný úmysl nebo jen střelba do vzduchu, ten, kdo by své pivo prodával jako sladové víno, by porušil zákon a zřejmě by mu hrozilo, že bude stíhán za daňový únik. "Není to možné, pouhým přejmenováním se nezmění podstata nápoje," řekl iDNES.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Každý nápoj je kromě toho, že jej zákon řadí do určité kategorie, také slovně specifikován. A víno se mimo jiné musí vyrábět z hroznů.

"To, co vám řekli, nepopírám. Budeme v nejbližších dnech jednat s panem ministrem, kdy bychom s ním rádi projednali rozumnou úpravu, která by nás udržela při životě. To, co se se zákonem stalo, je likvidační pro celý průmysl, který je českou dvojkou na lákání turistů," řekl prezident svazu malých pivovarů Jiří Fusek.

V případě neúspěchu bude hledat "jakoukoliv cestu" pomoci. "Budeme se odvolávat u všech možných institucí," dodal.

Vinařů je hodně, daň by se prý nevyplatila

I kdyby chtěly, pivovary nemohou nazvat pivo vínem. Pojem "sladové víno" už totiž v české legislativě existuje. Označuje nápoj vyrobený alkoholovým kvašením sladových výluhů pomocí sulfitových kvasinek, zatímco pivo je vyráběno za použití jiných kvasinek. V případě používání zmíněného pojmu pro pivo by docházelo ke klamání spotřebitele.

Daňovou výjimku pro víno povolují evropské zákony. Vinařům vyšlo podobně jako v Česku vstříc také Německo, Rakousko, Slovensko nebo Maďarsko. V ČR platí od roku 1992.

"U vína existuje obrovské množství drobných výrobců, takže náklady na správu daně by byly nadměrně vysoké v porovnání k jejímu výběru," odůvodňuje zákon Ondřej Jakob. Dočasné zrušení tohoto zákona podle něj vinařům neprospělo.

Ministerstvo argumentuje i tím, že příprava novely, která by tuto nerovnost odstranila, by byla komplikovaná. Neznamenala by jen navýšení sazeb, ale změnu celého systému zdaňování vína.

Ondřej Jakob: "Pokud by subjekt vyráběl pivo a uváděl ho v daňovém přiznání nesprávně jako tiché víno, jednoznačně by mu byla doměřena spotřební daň z piva. Další postihy by pravděpodobně hrozily subjektu ze strany jiných orgánů, například Obchodní inspekce nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekce."

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz | Autor: Filip Horáček


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Zibi

pondělí, 9. listopad 2009
18:17

Když tenhle náapd stát odmítá, manažer Fusek by se v Černé Hoře mohl o přeměnu piva ve sladové víno pokusit sám.,, Nakonec jdyž už máme třeba z Gambáče europivo a z Pilsner Urquellu víc obyčejné pivko než slavný ležák, tak je to vlastně jedno. Nebýt Budvaru a Bernarda, tak z větších pivovarů už poctivá kvalita budovaná na tradičních českých surovinách snad vymizela. A tyhle "pranápady" se sladovým pivem ji rozhodně nepodporují ...


napsal(a): Zibi [Odpovědět]

Chody

pondělí, 9. listopad 2009
20:07

Chody

to Zibi:
Bernard je větší pivovar :-? ?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Jan

pondělí, 9. listopad 2009
15:26

Jan

Těch drobných výrobců piva bude také hodně, jenže z pochopitelných důvodů to moc nezveřejňují.A bude jich stále víc, protože to, čemu některé velké pivovary říkají pivo, má s pivem společný jen název.


napsal(a): Jan [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
17:07


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI