Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovary na Liberecku v letošním roce trhají rekordy

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovary na Liberecku v letošním roce trhají rekordy

[pondělí, 9. listopad 2009]

Jako by pro ně žádná ekonomická krize neexistovala. Oběma pivovarům na Liberecku se letos daří náramně. Jejich loňská produkce oblíbeného zlatavého moku byla rekordní, ta letošní ji přesto překoná o parník.

Proti loňskému roku čekáme až dvacetiprocentní nárůst,“ potvrdil ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Pivovar, který patří co se týče produkce mezi top deset pivovarů v České republice, letos nejspíš uvaří až 380 tisíc hektolitrů. V loňském, do té doby rekordním roce, to bylo o neuvěřitelných šedesát tisíc hektolitrů méně. Výroba nejstaršímu pivovaru Libereckého kraje postupně roste již od roku 1998.

Svijany se soustředí na Čechy

Svijany své pivo nevyváží a soustředí se na domácí trh. Pivo zde totiž nepasterují, a proto má kratší trvanlivost. Při vývozu musí mít pivo trvanlivost minimálně půl roku.

Opačnou filosofii má Vratislavický pivovar, který vyrábí pivo značky Konrád. Také on však letos na trhu výrazně uspěl. Znatelně mu totiž vzrostl právě odbyt do zahraničí. Do Německa, Rakouska, Francie a dalších evropských zemí míří více než dvě třetiny jeho pivní produkce. „Například ve Francii se poptávka po našem pivu zvedla o plných 100 procent,“ pochlubil se náměstek ředitele pivovaru Jaroslav Toman. Kvůli novým zakázkám pivovar dokonce musel zakoupit novou plnicí linku.

Vypadá to, že pivovar letos překoná magickou hranici 150 tisíc uvařených hektolitrů piva. Oproti loňskému roku je to zlepšení o více než 15 tisíc hektolitrů. Ještě před čtyřmi lety přitom pivovar vyprodukoval pouhých 50 tisíc hektolitrů osvěžujícího nápoje.

Ve Vratislavicích vzniká nové pivo

Pivovar ve Vratislavicích v minulém týdnu navštívili představitelé Libereckého kraje a města Liberec. A sami byli překvapeni, jak dobře se ve složité době pivovaru daří. „Potěšilo mě, že navzdory krizi se soukromému českému pivovaru daří i letos zvyšovat výrobu. Je dobře, když česká firma proniká díky rostoucímu odbytu do zahraničí,“ ocenil pivovar krajský radní Jaroslav Podzimek.

Sám ochutnal i nové devítistupňové pivo Reichenberg, které pivovar již brzy uvede na trh. Právě o levnější nízkostupňová piva je v době krize největší zájem. „Zaujala mě i myšlenka nazvat pivo sladovým vínem, což by znamenalo pro malé pivovary neplatit spotřební daň. Tak jako to platí v evropské unii pro vinaře,“ podotkl Podzimek.

Zdroj: Liberecký deník.cz | Autor: Aleš Vávra


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI