Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Rival pomohl Budvaru v Americe k rekordu

Co se píše o pivovarech a pivu


Rival pomohl Budvaru v Americe k rekordu

[sobota, 12. květen 2007]

Začít spolupracovat s odvěkým rivalem se může vyplatit. Určitě to platí pro Budějovický Budvar. Jeho pivo začal v Americe nabízet pod značkou Czechvar Premium Czech Lager konkurenční Anheuser-Busch. A hned v prvních čtyřech měsících roku poskočil prodej budějovického ležáku ve Spojených státech meziročně o 43 procent.

"Ať už s Anheuser-Buschem máme jakékoli spory o značku Budweiser, v USA to při prodeji Czechvaru nehraje roli. Tam o naše pivo jeho obchodní zástupci pečují velmi zodpovědně," říká Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru. Ten s jedním z lídrů světového pivovarnického trhu uzavřel obchodní dohodu letos v lednu.

Budvar věří, že díky ní letos prodá ve Spojených státech rekordní množství piva - dosud to bylo ročně maximálně osm tisíc hektolitrů, letos očekává dvanáct tisíc.

Díky alianci s Anheuser-Buschem, který kontroluje asi polovinu amerického trhu s pivem, se Czechvar dostal do celonárodní distribuce s téměř šesti sty velkoobchody. Podobné dohody s Anheuserem uzavřely už dříve i pivovary Groslch, Tiger, Kirin a InBev.

Motiv je zřejmý: v roce 2005 vrostl prodej importovaných piv v USA o sedm procent, loni dokonce o deset procent.

"Smlouva přináší prospěch oběma stranám. Czechvar patří mezi nejdražší "hi-end" značky. Zájem o něj mají především muži se středními a vyššími příjmy," říká obchodní manažer Robert Chrt. Czechvar se v Americe prodává hlavně v třetinkových lahvích v restauracích a velkých hypermarketech.

Budějovický Budvar se do Spojených států vrátil se svým pivem po dvaašedesáti letech v roce 2000. Kvůli historické smlouvě se společností Anheuser-Busch z roku 1939, která mu zakazuje používat tradiční ochrannou známku Budweiser na americkém území od Panamy na sever, musel ale přijít s nekonfliktním Czechvarem.

Tehdy Budvar ve Spojených státech začínal s distribučními firmami World of Wine, Beveragelink Distributors a Czech Beers Importers. Ty později nahradil jediný importér Distinguished Brands International, který prodej ze skromných začátků rozšířil do třiceti amerických států. Toho pak letos vystřídal "celonárodní" Anheuser-Busch.

Jak šéf Budvaru Jiří Boček, tak prezident Anheuser-Busche August A. Busch IV. tvrdí, že smlouva o prodeji budějovického piva ve Spojených státech nebude zneužita k podpoře jedné nebo druhé strany v žádném ze sporů o značku, které mezi sebou odvěcí rivalové vedou.

Spekulovalo se o tom, zda nemůže dohoda s Američany podrazit židli pod Bočkem. Také to byl jeden z důvodů, proč státem ovládaný pivovar minulý měsíc navštívil premiér Mirek Topolánek a ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Ten po "inspekci" uvedl, že spojenectví s dlouholetým rivalem sice logicky vzbudilo pozornost. "Ale to, co premiérovi a mně ředitel Boček předložil, mě v této chvíli uspokojuje," uvedl tehdy Gandalovič. I premiér Topolánek prohlásil, že smlouvy nenarušují ani tržní hodnotu Budvaru, ani jeho pozici v dalších známkoprávních sporech.

Oba pivovary se o ochrannou známku Budweiser soudí už sto let - a hned tak neskončí. K vyřešení jich ještě zbývá sedmnáct.

V letech 2000 až 2006 soudy definitivně ukončily šestaosmdesát sporů a správních řízení. V devětašedesáti z nich zvítězil Budějovický Budvar, pět skončilo nerozhodně a ve dvanácti případech uspěli Američané.

Právě vyřešení známkoprávních sporů zatím pokládají všechny české vlády za předpoklad případné privatizace Budvaru. Nynější kabinet Mirka Topolánka k tomu ještě přidal přeměnu národního podniku na akciovou společnost. (iHNed)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI