Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Velichovské pivo začíná expandovat

Co se píše o pivovarech a pivu


Velichovské pivo začíná expandovat

[úterý, 27. říjen 2009]

Forman byl fakt jako křen

Kde točí pivo jako křen?“ To je tradiční námět mnoha debat v hospodách, kde si příznivci tohoto zlatavého moku vyměňují zkušenosti a dávají návody, kam stojí za to za pivem vyrazit. A mezi pochvalami nikdy nechybí velichovský Forman z tradičního rodinného pivovaru.

Foto

Sládek Bohuslav Novák, který pivo vaří od svých šestnácti let, ví o pivu snad prakticky všechno. A nejen o tomto nápoji, ale také o historii zaniklých pivovarů a detailní přehled má také o současných varnách na Karlovarsku.

Věděla jste, že uplynulo 130 let od založení Weberova pivovaru v Rybářích v Karlových Varech a deset let od jeho uzavření?“ vybafl na mě otázku, na niž jsem neuměla odpovědět. Tato výročí přešlo lázeňské město, v němž se pivo už nevaří, v naprosté tichosti.

Bohuslav Novák pak natočil svůj Forman, který vaří už čtyři roky, a před půllitrem se rozhovořil.

Historie piva na Karlovarsku zajímá nejvíce zahraniční turisty. A také novináře, o našem pivu vycházejí publikace v Anglii i v USA. Například ve Velichově se pivo vařilo do roku 1920. Rád bych dohledal historii zaniklých pivovarů v archivech například v Německu. Teď je v regionu pět pivovarů, ve Velkém Rybníku, v Chyši, v Sokolově, v Lokti a tady ve Velichově. Jsme rádi, že se české pivo drží a v zahraničí tuto známku nemohou používat,“ dodal. A odskočil natočit další půllitr.

Není to lehká doba, a to ani pro pivo,“ odpověděl pak na dotaz, zda se současná ekonomická krize dotkla i tohoto podnikatelského odvětví. „Pivo je vynikající doplněk gastronomie. Musíme ho ale umět prodat a snažit se, aby si lidé nekupovali jen lahvová piva domů. My jsme proto velichovský Forman začali nabízet i v Klášterci ve značkové restauraci U Čtyř vran. To je původní název, možná ho ještě změníme. Poohlížíme se také v Karlových Varech, ale tady chceme jít trochu jinou cestou. Ne klasickou hospodu, ale rádi bychom zde otevřeli pivní bar,“ vysvětluje.

A točí další pivo. „Jen ochutnejte,“ pobízí. A velichovský Forman fakt byl jako křen. A Bohuslav Novák, vyučený sládek kdysi pro Karlovy Vary? Jen se usmíval.

Zdroj: Karlovarský deník.cz | Autorka a foto: Ivana Kalinová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Weetek

čtvrtek, 29. říjen 2009
10:28

Weetek

Nezúčastnil jsem se sice minulý týden klubového večera v Karlíně, ale Formana na čepu ještě tohle úterý měli, tak jsem ochutnal. Příčinu netuším, ale bylo to jedno velikánské zklamání.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Rosťa

čtvrtek, 29. říjen 2009
11:12

Rosťa

to Weetek: Loni v létě kámoš na Andělské Hoře u KV dělal prasátko na můj typ dojel pro sud Formana k Mexickému zálivu. Byl instruován, aby sud moc nepromíchával, ale stav silnice z Velichova na Andělku tuto dobře míněnou radu nedovolil naplnit a pivo bylo silně nakyslé. V létě 2006 jsem ale byl zase velmi spokojený, viz. http://pivni.info/minipivovary/56-mam-to-rad-velichov-zvlast.html


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Adsense

25. duben 2024
08:40


posted by: Inzerce

Weetek

čtvrtek, 29. říjen 2009
16:24

Weetek

to Rosťa: Je to asi jak kdy (což je ostatně případ až znepokojivého množství českých mini), ale když nedávno přistálo pár lahví Formana ve Zlých Časech, taky se o jejich obsahu Čukin nevyjadřoval zrovna lichotivě... Na dvelichovským pochopitelně nelámu hůl, jen mě po tom prvotním zklamání asi nebude nic až tak pohánět na případnou další ochutnávku.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Paja

pátek, 30. říjen 2009
07:35

Paja

to Weetek: Ted ve stredu jsem byl shodou nahod (a taky na popud levne jizdenky z Lidlu) na vylete v Kruskach, a pochopitelne jsem si naplanoval obcerstvovacky - prvni ve Velichove, druhou ve Velkem Rybnice. A potom, co jsem tu cetl, jsem od Velichova moc necekal, ale vazne mi chutnal. Vic nez Velky Rybnik - a tam jsem daval 11, 12 a Staroceske bile (to mi moc nejelo, i na psenici to bylo dost kysely). Ale jestli to nebude proste problem vyroby a trvanlivosti piva? Mam pocit, ze vsichni, co jsou nespokojeni ho pili nekde mimo (cili po par dnech lezeni,zvetravani...) a vsichni, co ho chvali, ho pili ve Velichove. Dokonce si nejsem jisty jestli jsem ho nepil uz v zime U radnice a taky bylo nakysly...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Maxič

čtvrtek, 29. říjen 2009
07:55

Maxič

Byl jsem tam v srpnu s manželskou(dělali jsme okruh po západočeských pivovarech) a moc mě mrzí, že jsem si ho nekoupil víc....(v tu chvíli jsem řídil)
Bylo výborný!


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

Jarda

středa, 28. říjen 2009
16:19

Také věřím, že jen smůla. A už se těším, jak si tu zkušenost poopravím. Doufám, že do té doby zatím pozmění vzhled, minule to na fotečku nebylo, kdybych nejel najisto, pivovar bych nepoznal, přesně jako siki.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Rash

středa, 28. říjen 2009
11:42

Rash

Kdysi před pár lety jsem jich byl "nucen" přímo v pivnici ochutnat 11 a na ráno jsme si ještě schovali dvě petky - v obou případech bylo pivo výborné. Takže asi opravdu jen náhoda - věřím.


napsal(a): Rash [Odpovědět]

Jarda

úterý, 27. říjen 2009
21:46

No já si ho přivezl loni v PET. Na jednu stranu mě příjemně překvapila vstřícnost slečny nebo paní, co mě ho prodala. Bylo totiž zavřeno. Odtočila z trubek, načepovala 2 l PET a přidala vinětu. Úsměv, sympatie, komunikace, prostě max. spokojenost. Jenže doma po prvním loku jsem lahev vylil a čekal, kdy to na mě přijde :) Kyselé a zatuchlé. Ale možná jsem měl jen smůlu, byl sice chladný podzimní den, ale v pondělí dopoledne a pivo se od pátku mohlo zkazit. No zajedu znovu a zkusím lepší termín. Jinak co je swww stránkami ? Už dlouho nefungují. Nebo mají jiné ?


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

siki

úterý, 27. říjen 2009
22:14

siki

to Jarda: Asi smůla, já měl též do PET, bylo to v parném létě a v sobotu.....vynikající, jen mi chvíli trvalo to najít, inu, vývěsní štíty a cedule od Gambáče sem přehlížel a na své ve Velichově poněkud rezignovali....


napsal(a): siki [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 27. říjen 2009
23:54

Dwarf

to siki: já jich tam dal v červenci 5 na místě a bylo mi moc fajn :-) až na lehce smíšené pocity z toho, že sedím pod vývěskou velkého obludného G a piju to z půllitru se stejným logem... ale pokec s panem sládkem byl výbornej a pivo taky :-)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Sekal

středa, 28. říjen 2009
21:03

Sekal

to Jarda: Měl jsem ho jednou, jak jsem zde již psal, bylo dobré, ale vizáží připomínalo nefiltrovaný jablečný juice.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI