Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní trubky se musí mýt denně

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivní trubky se musí mýt denně

[sobota, 10. říjen 2009]

Správný hospodský by měl každý den po skončení čepování propláchnout pivní vedení. Na tom se shodují pracovníci firem sanitujících pivní vedení. Včera se v Plzeňském Prazdroji uskutečnilo jejich setkání.

Foto

Sanitaci, která se skládá z důkladného vymytí a dezinfekce, by pak podle odborníků mělo sanitační zařízení absolvovat maximálně jednou za čtrnáct dní. „Ne všechny hospody v Plzni to ale dodržují. Některé to nechávají i déle než měsíc. Ale na druhou stranu jsou i podniky, kde na to hodně dbají a chodíme k nim každý týden,“ říká Martin Borowski, který se sanitaci věnuje.

Na to, zda jsou či nejsou pivní trubky zanesené nečistotami, má vliv i délka vedení. „Samotné čištění trvá dvacet minut. Používá se k němu dvouprocentní chemický roztok. Po skončení se samozřejmě zařízení musí důkladně propláchnout vodou,“ vysvětluje další ze sanitačních techniků Jiří Fišer.

Pokud se pravidelná údržba neprovádí, na pivu je to hodně znát. „Nevytvoří se na něm pořádná pěna a chuť má dozvuky, které k ní v žádném případě nepatří,“ dodává Fišer.

Kromě sanitace je pro správné podávání piva důležité také načepování. To by měl výčepní provádět po skle, kdy je sklenice nakloněna pod úhlem 45 stupňů. Načepované pivo ve skle by mělo mít teplotu sedm stupňů Celsia. „Skladovat by se mělo v teplotě od osmi do patnácti stupňů Celsia. U piva tankového, o které se musí více pečovat, je to pak maximálně do deseti stupňů Celsia,“ sděluje Jan Krátký z Plzeňského Prazdroje, který má na starosti kvalitu čepování piva v hospodách.

Péče o zlatavý mok se podle něho v poslední době v hospodách znatelně vylepšila. „Pomohla tomu i různá školení a také zvyšující se konkurence mezi hostinci. Když si někdo dá někde pivo, které není dobré, má spoustu možností, kam jinam jít,“ dodává Krátký.

Zdroj: Plzeňský deník.cz | Autor: Ladislav Vaindl


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dan

pondělí, 12. říjen 2009
00:59

Dan

Mne by zajímalo,co mají Plzeňské pivovary na sklonu 45° při čepování piva do sklenice..?Znáte,prosím,někdo odpověď?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Dan

pondělí, 12. říjen 2009
02:59

Dan

to Dan:
Pane kolego, stejného jména. Točení pova po skle by mělo být samozřejmostí. Bohužel, právě hospody s plzeňským pivem, respektive s G9, většinou tuto zásadu porušují a ve většině případů točí pivo z výšky, čímž vytvoří krátkodobou pěnu a pivo vyčeří.
Na druhou stranu se jim člověk nediví, tyto pivní sody by normálně moc nepěnily, protože voda prostě pěnu držet nemůže.
U pravých piv je točení po skle přímo nutností. Samozřejmě záleží také na výčepním kohoutu, jestli je to klasika a točí se "na hladinku" a nebo moderní vynález s reverzem, kdy se na pivo v závěru položí suchá pěna...


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI