Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejsilnější pivo vaří nejmenší pivovar kousek od Žižkova

Co se píše o pivovarech a pivu


Nejsilnější pivo vaří nejmenší pivovar kousek od Žižkova

[pátek, 18. září 2009]

Dva jedinečné druhy piva vařené za využití původních postupů a zařízení, příjemné posezení a výbornou českou kuchyni, to vše najdete pod jednou střechou v nejmenším pivovaru v Praze, v restauraci U Medvídků.

Více než pětisetletá pivovarnická tradice objektu „U Medvídků“ v ulici Na Perštýně před několika lety po rozsáhlé rekonstrukci vyústila ve vznik dobového středověkého pivovaru, který je zároveň i nejmenším pivovarem v Čechách.

Celý areál, nazývaný Dům piva, je tvořen hned několika částmi. Kromě restaurace, hotelu či pivnice je zde k nalezení také pivovarský obchod, muzeum původních, a navíc funkčních zařízení na výrobu piva a dobový kabaretní sál v barokním stylu. Nejzajímavějším prvkem objektu je ale nepochybně pivovar, najít ho ale není jednoduché.

Než se návštěvník dostane až k němu, musí projít celou budovou přes restauraci a pivnici, protáhnout se několika tunely a zdolat schodiště. Po této „dlouhé a namáhavé“ cestě ale člověk o to víc ocení možnost svlažit hrdlo jednou z unikátních pivních značek, které hospůdka nabízí.

Jedná se především o polotmavý ležák Old Gott, do kterého se přidává zvláštní karamelový slad, jenž dodává pivu jedinečnou nasládlou chuť. Pivovar si vaří tento mok sám a kromě hospůdky při samotném pivovaru se dá koupit v riginálních lahvích s keramickým uzávěrem.

Ještě unikátnější značkou, kterou pivovar U Medvídků produkuje, je X-BEER. Se svými více než třiceti stupni a zhruba jedenácti procenty alkoholu je nejsilnějším pivem v Čechách a jedním z nejsilnějších piv světa. Půl litru tohoto ležáku sice vyjde na více než stovku, ale podává se v menších sklenicích. Při tom, jak rychle stoupá do hlavy, jde jednoznačně o výhodné opatření. Doporučuje se pít opatrně, ale to nic nemění na tom, že je to výrazný a zajímavý kulinářský zážitek.

Kvašení obou druhů probíhá v původních otevřených dubových kádích v ěsné blízkosti popíjejících hostů, takže pokud se tam nachomýtnete v ten pravý okamžik, máte možnost sledovat sládka v akci takřka rovnou od stolu. Kromě dobových kvasných kádí jsou zde k vidění i další původní součásti pivovaru, například zařízení na stáčení piva do lahví. Zdejší sládek vám také na požádání rád ukáže a vysvětlí celý proces výroby piva a možná přidá i nějakou historku z doby, kdy vařil pivo v Japonsku.

Kromě „tekutého chleba“ nabízí hospůdka i vydatnější stravu, aby bylo k pití co zakousnout. Kromě různých obložených mís a zabijačkových prkének mají návštěvníci možnost ochutnat i něco z tradiční české kuchyně, zvěřinu nebo vepřové koleno i další dobroty. Jídelníček je navržený tak, aby korespondoval s celkovou středověkou atmosférou a zároveň se dobře hodil k pivu.

Celkového dobového ducha dokresluje příjemný útulný interiér s nízkými klenutými stropy, nástěnnými malbami a masivním dřevěným nábytkem. To spolu s výtečnou kuchyní, dobrým pitím a jedinečnou nasládlou vůní kvasícího piva vytváří nebývale příjemné místo k posezení s rodinou či přáteli.

Ceny piva a některých jídel Old Gott 0,5l – 48 korun X-BEER 0,5l – 111 korun Svíčková – 129 korun Bramborové knedlíky plněné uzeným masem, zelí – 99 korun Lepenice (šťouchané brambory s cibulkou a zelím) – 99 korun

Zdroj: iList.cz | Autorka: Kateřina Šedivá


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Jirka Bejček Stehlíček

úterý, 22. září 2009
03:05

Kateřino, Kateřino... Vy asi néste z Prahý, co ?
Mě jako kluka vyrostlého na Starém Městě úplně uráží místopisné určení kousek od Žižkova... To si strčte příště někam. Na to Pražák není zvědaf a Mimoň to stejně nedocení...
Ale co mě ještě více uráželo, při mé poslední návštěvě (cca před dvěma lety), bylo to, že snaživá dífčina, chtíc za každou cenu - a i před naše protesty - dotočit Old Gotta na rysku snad aby se neřeklo, tak nám ty čtyři pifka točila přesně 12, slovy dvanáct minut... "Ono to pění, víte..." To další jsme tedy také zaplatili - jsem měkkej, vím to -, ale nepili. Protože to nejstrašnější teprve přijde: během toho dalšího točení, jak jí ta pěna přeci jenom trochu ukápla, tak jí hned snaživě utřela ze stolu i toho nerez okapníku a fšude okolo a co je úplně k poblití, tím samým hadrem otřela i výčepní kohouty a pak - spokojena čistým prostředím jala se čepovat nám do již roztočených půllitrů... To, že jsme se jako jeden muž zvedli, zaplatili a odkráčeli, nechápe zajisté do dneška...
Vím, že za to asi Medvídci moc nemůžou, sám mám problémy s personálem, ale něco by jim vysvětlit mohli...
Toť fše.
JBS.
PPT.


napsal(a): Jirka Bejček Stehlíček (jiristehlicek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 21. září 2009
21:38

Dwarf

X-beer je za 111, ale jen třetinka... no a ten Žižkov :-?


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
20:32


posted by: Inzerce

Elf

úterý, 22. září 2009
00:08

Elf

to Dwarf: Mám dojem, že dneska už je za 133. Co na to Karlín? Tam je stále za stejnou cenu jako dřív, tedy "pouze" za 222.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Dan

pondělí, 21. září 2009
02:34

Dan

Minipivovar U Medvídků je místo, které stojí za návštěvu. Při mé poslední nedávné návštěvě navíc pivovárek vařil kromě Old Gotta ještě světlou čtrnáctku. Též vynikající.
Ovšem s místní kuchyní to až tak slavné není. K pivu jsem si dal guláš a mohu říct, že to byla nejmenší porce, jakou jsem dostal za posledních 10 let. Zato za nadstandardní cenu :-(

Nějak nerozumím titulku článku, ..."kousek od Žižkova". Asi autorka v Praze zabloudila...


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI