Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prazdroj zrychluje čepování piva, točí dnem kelímků

Co se píše o pivovarech a pivu


Prazdroj zrychluje čepování piva, točí dnem kelímků

[úterý, 15. září 2009]

Jestliže jste si na koncertě skupiny Kabát šli pro pivo, možná vás překvapilo, že ho výčepní točí "spodem". Největší pivovar v zemi Plzeňský Prazdroj totiž na koncertě testoval zařízení TRUfill, které umožňuje vytočit větší množství piva v krátkém čase a tím i více vydělat.

Foto

Zdá se tedy, že díky vynálezu dovezenému z Velké Británie nebudou muset návštěvníci velkých akcí čekat na půllitr piva v nekonečných frontách. Pivovaru to navíc zřejmě umožní vytočit více piva a tím i zvýšit tržby.

Zařízení je v České republice naprostou novinkou. "Já jsem se s tím nikdy nesetkal, ani jsem o tom neslyšel," říká výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý s tím, že není schopen říct, jak může čepování piva spodem ovlivnit jeho kvalitu.

"Na tomto zařízení se čepuje do speciálních kelímků, jež mají ve spodní části ventil, který se napojí na stáčecí zařízení a ode dna se kelímek naplní pivem," vysvětluje Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje, který má na užívání zařízení v České republice exkluzivitu.

Kelímky jsou dražší

Speciální kelímek, který je k načepování piva potřeba, je v současné chvíli podle Juriny dražší, protože výroba systému je zatím ve zkušební fázi a kelímky se vyrábějí jen v limitovaných sériích.

"Při širokém používání tohoto systému předpokládáme, že se cena kelímků přiblíží ceně dnes používaných," odhaduje Jurina.

Podle společnosti Manitowoc, která stroj vyrábí, by výčepní díky němu měli být schopni natočit nápoj za pět až deset sekund. Zařízení je tedy podle společnosti vhodné využít v situacích, kdy je "rozhodující získat maximální výnos ze zkrácené doby na čepování."

"Úspora je především v rychlosti čepování a menší náročnosti na obsluhu," uvedl Jurina. Obsluhujícímu personálu totiž stačí nasadit kelímek na ventil, zmáčknout spouštěcí tlačítko a po napuštění předat kelímek zákazníkovi. "Takhle je schopen obsluhovat až čtyři plniče současně."

Plzeňský Prazdroj zařízení zatím pouze testuje, poprvé ho vyzkoušel začátkem září na slavnostech plzeňského piva Pilsner Fest. "Nyní jej zkoušíme a seřizujeme na akcích různých velikostí a následně bude rozhodnuto o případném širším využití," říká Jurina. Na koncertě skupiny Kabát firma použila jedno testovací zařízení se třemi plnícími ventily.

Zatím prý pivovar může potvrdit slova výrobce. Nejvíce se podle Juriny zřejmě přístroj uplatní na akcích, kde pivovar očekává vytočení velkého množství piva.

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz | Autor: Kateřina Vrátníková

[SABMiller] 14:57 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

laďa

čtvrtek, 17. září 2009
15:15

Lada

úchylné, nemám co dodat


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Kozel 14

čtvrtek, 17. září 2009
11:23

Pro Mesiáše PU Martina: Já myslím,že u Plzničky se "nějaké chyby"
rozhodně najdou a dochází k nim rozhodně dřív,než opustí brány
pivovaru.Ošetření buď pouze udrží "vyrobenou kvalitu"
a nebo tu bídu ještě víc dorazí...


napsal(a): Kozel 14 [Odpovědět]

Adsense

20. duben 2024
03:25


posted by: Inzerce

jirin

čtvrtek, 17. září 2009
06:33

jirin

Nejlepší je jak ten kelímech ochmatává z vrchu, to musí být velmi hygienické. Todle na akcích nesnáších, dostanete pivo a kdejakej šmatloň co se před tím hrabal v udírně to bere za vrchní okraj, zanechá tam špinavé mastné otisky.
Když čepuji já, tak ikdyž je to víc pracné, tak ty kelímky beru tak, abych se nedotýkal míst, které přijdou do kontaktů se rty.

No a když je kvalitní výčepní zařízení, tak lze pivo natočit docela rychle a přitom kvalitně. Či prostě člověk musí myslet hlavou a když to pění, tak si toho trochu víc předchystat na okamžik, kdy předpokládá větší nával.


napsal(a): jirin [Odpovědět]

Honza Svetpiva.cz

čtvrtek, 17. září 2009
11:41

Honza Světpiva.cz

to jirin: jenze na akcich typu koncertu Kabatu, kde je 60 tisic lidi, a de je hafo vycepu, sehnat tolik schopnych lidi bude asi problem. A brigadnik, ktery toci jednou zarok to proste do ruky nedostane....


val

středa, 16. září 2009
08:08

val

Z technického hlediska je to pozoruhodný koncept. Ale v praxi je to hnus - pivo podle mě bude vždycky přesycené, protože přebytečný plyn nemá v průběhu točení kudy uniknout, narozdíl od stékání po skle. Navíc to našlehání pěny spirálovitým nástřikem, fuj. Krom toho je to hnusné, vypadá to jak mašinka z nějakého pošahaného pražského baru a nedá se z toho točit do skla, i kdyby člověk měl vlastní. Je to další rána pěstí už tak zbídačené české pivní kultuře a jestli se to nějak významně rozšíří (o čemž pochybuju, s výjimkou hromadných akcí, koncertů apod.), tak je to jen další důvod, proč si pořídit domácí chlazení, který se dá dneska sehnat za vcelku slušný peníz.


napsal(a): val [Odpovědět]

tomino

středa, 16. září 2009
08:30

tomino

to val:
...tak je to jen další důvod, proč si pořídit domácí chlazení, který se dá dneska sehnat za vcelku slušný peníz...

já už to takto defakto řeším,s bratrem sme "vytunili" starou lednici,udělali do ní z boku díru,do ní šel výčepní ventil a už to fičí...pivo v 90% hospod se může jít vycpat :D


napsal(a): tomino [Odpovědět]

val

středa, 16. září 2009
09:10

val

to tomino: jj, "děravá lednice na kolečkách" je nejideálnější řešení pro domácí chlazení. A kdo není kutilský typ, může si to i koupit, někde na netu jsem viděl děravou lednici s jednou pípou a hodinama za bratru lidových třicet tisíc :-)


napsal(a): val [Odpovědět]

Dan

úterý, 15. září 2009
23:48

Dan

Prazdroj dělá pro pivní kulturu opravdu maximum!
Jde jim jen o kvantitu, nic jiného je nezajímá. Je mi z toho zle...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

siki

úterý, 15. září 2009
18:41

siki

Je vidět, o co Prazdroji jde, ne o pivo, ale o peníze....zákazník je až na posledním místě....


napsal(a): siki [Odpovědět]

Pavo

úterý, 15. září 2009
18:16

Krásná věta " stačí zmáčknout spouštěcí tlačítko a po napuštění předat kelímek zákazníkovi". Ty časy ,kdy se pivo čepovalo (točilo) už asi nenávratně mizí. Ach joooo.


napsal(a): Pavo [Odpovědět]

mithe

úterý, 15. září 2009
20:27

mithe

to Pavo: jj, pivo uz se nevari, ale vyrabi.. a ted uz dokonce netoci, ale napousti..


napsal(a): mithe [Odpovědět]

siki

úterý, 15. září 2009
21:16

siki

to mithe: A teď už jenom, aby se nepilo, ale vylévalo:-)


napsal(a): siki [Odpovědět]

Trhac

úterý, 15. září 2009
21:43

Trhac

to siki: No při současné kvalitě jejich portfolia už můžou rovnou přepouštět z CKT do ČOV :D


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

tomino

úterý, 15. září 2009
21:43

tomino

to siki:
tohle si nezaslouží nic jinýho než vylejt :D


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Sekal

úterý, 15. září 2009
17:45

Sekal

Holt čas na cmrndání z půllitru do půllitru není.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

_Jura.z.Brna

úterý, 15. září 2009
16:32

Příštím vynálezem bude, že pěna se dá nahonit velmi rychůle rušním šlehačem. Z těchhle novinek mi je zle...


napsal(a): _Jura.z.Brna [Odpovědět]

krišot

úterý, 15. září 2009
15:28

Krišot

Prazdroj nezrychluje jen čepování piva ale i jeho výrobu.Taky se už delší dobu nedá pivo z Pilsner Urquell vůbec pozřít.


napsal(a): krišot [Odpovědět]

Martin

čtvrtek, 17. září 2009
10:52

to krišot: Nesouhlasím, když je Plznička dobře ošetřena, tak nemá chybu. Záleží kde ji piješ kámo.


napsal(a): Martin [Odpovědět]

Trhac

čtvrtek, 17. září 2009
12:49

Trhac

to Martin: V 95% ji piju jen jako jedinou volbu když se chci vyhnout gambrihnusu....jinak v hospodách dobře ošetřená=průměrné a vyjímečně lehce naprůměrné pivo, a dobře ošetřená moc často nebývá...za tenhle rok jsem si na Plzni opravdu pochutnal jen jednou, točenou vzduchem ze soudku...ovšem vybírat já, tak by tekla nějaká jiná lahůdka...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

krišot

čtvrtek, 17. září 2009
15:58

Krišot

to Martin: Plzeň zásadně nepiju, odmítám u tak průměrného piva platit třetinu ceny za značku, kámo


napsal(a): krišot [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI