Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Prodej pivovaru se asi odloží

Co se píše o pivovarech a pivu


Prodej pivovaru se asi odloží

[čtvrtek, 10. září 2009]

Anheuser-Busch InBev prodej Staropramenu oddálí. Nesehnal kupce podle svých finančních představ.

Největší světová pivovarnická skupina Anheuser-Busch InBev (AB InBev) zřejmě na čas ustoupí od svého záměru prodat dvojku na českém trhu s pivem, Staropramen. Podle zdroje z oboru má za tímto rozhodnutím stát nízká cenová nabídka potenciálního kupce, jímž je lucemburská finanční skupina CVC Capital Partners.

Ta zůstala jediným zájemcem v tendru na prodej skupiny jedenácti pivovarů. Jde o společnost Pivovary Staropramen a další ve střední a východní Evropě - v Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku a v Srbsku a Černé Hoře, s celkovou kapacitou 15 milionů hektolitrů ročně. AB Inbev jedná o prodeji už více než půl roku.

Dvě miliardy nestačily

Původně chtěl lídr světového trhu získat prodejem peníze na první splátku dluhu ve výši 52 miliard dolarů za loňskou akvizici americké části skupiny Anheuser-Busch.

Finance však nakonec získal prodejem jihokorejské divize Oriental Brewery soukromé investiční skupině Kohlberg Kravis Roberts za 1,8 miliardy dolarů (34 miliard korun). Navíc si údajně vyjednal i odklad splátky dluhu, což mu dává větší časový prostor pro získání potřebných prostředků.

Podle neoficiálních informací činila nabídka CVC Capital Partners zhruba dvě miliardy dolarů, tedy kolem 40 miliard korun. AB InBev ale od prodeje očekával částku vyšší, až kolem 2,6 miliardy dolarů.

Zájem původně projevilo více firem, například světové finanční skupiny TPG, Kohlberg Kravis Roberts, Cinven Group, pivovarnická skupina Heineken nebo česká skupina K Brewery Trade. Uzávěrka přihlášek byla koncem letošního července, konečná nabídka údajně nakonec padla pouze od CVC.

Světová dvojka SAB Miller se o Staropramen neucházela, protože případný obchod by nejspíš neschválil tuzemský antimonopolní úřad. SAB Miller totiž už v Česku ovládá Plzeňský Prazdroj.

"Teď je nejhorší doba pro prodej firmy se špičkovým a kvalitním produktem. Prostě za ni dostanete příšerně málo. Navíc zájemcem bude spíše finanční spekulant, který si vsadí na to, že firmu prodá za tři pět let se ziskem dál. Prodej kvalitní značky do dnešní doby nesedne," míní Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Prodat v balíku je obtížné

"Do diskusí o prodeji naší společnosti se nenecháváme vtahovat a toto téma nekomentujeme. Soustředíme se na vaření a dodávání piva našim spotřebitelům a zákazníkům," uvedl k prodeji pro týdeník Ekonom mluvčí Staropramene Pavel Barvík. Podobnými slovy už dříve reagovali zástupci AB Inbev v belgické centrále Lueven.

Odborníci připouštějí dvě varianty řešení. AB InBev může záměr prodat skupinu evropských pivovarů včetně Staropramenu odložit, nebo že bude některé regiony prodávat zvlášť. Hledat kupce pro ne zcela homogenní skupinu pivovarů z různých trhů je totiž vždy poměrně obtížné.

"Pivovarnictví se přes probíhající globalizaci stále skládá z národních a regionálních trhů. Pivo není svou podstatou globální. Při prodeji je zapotřebí hodnotit konkrétní pivovar na konkrétním trhu," vysvětluje výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Na druhé straně peníze na splátky bude AB InBev potřebovat a dlouhodobě velmi pravděpodobně nechce Staropramen držet. Původní zájemce o akvizici, CVC Capital Partners, patří mezi globální soukromé kapitálové, investiční a poradenské firmy se sídlem v Lucemburku. Provozuje síť devatenácti kanceláří v Evropě, Asii a USA. Soustředí se hlavně na účelový nákup akcií. Ani s ním by tedy Staropramen nezískal dlouhodobého majitele.

Skupině Anheuser-Busch InBev kromě Staropramenu patří například značky Beck's nebo Stella. Toto největší pivovarnické uskupení vzniklo poté, co se belgický InBev loni dohodl na koupi americké společnosti Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů. Belgičané loni také ovládli výrobce proslulého amerického Budweiseru.

Společnost Pivovary Staropramen

Tržní podíl - 15,6 procenta

Druhý největší výrobce piva v České republice a druhý největší český exportér piva.

Tržby z prodeje 2008 - 4,05 miliardy korun

Zisk za rok 2008 - 289,6 milionu korun.

Společnost provozuje dva pivovary - Staropramen a Ostravar.

Je členem skupiny Anheuser-Busch InBev, která vznikla loni v listopadu poté, co belgický InBev převzal amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliardy dolarů.

Zdroj: Ekonom iHNed.cz | Autorka: Martina Martinovičová

[AB InBev] 09:23 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI