Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Dočesná: Déšť lidi od pivních radovánek neodradil

Co se píše o pivovarech a pivu


Dočesná: Déšť lidi od pivních radovánek neodradil

[úterý, 8. září 2009]

Dočesná vznikla původně jako oslava konce sklizně chmele. Její program se v průběhu let různě měnil. Dnes jde o jednu z největších společenských akcí v Ústeckém kraji, na které se se svým pivem představují všechny tuzemské pivovary i výrobci ze zahraničí.

Jen nepřízeň počasí byla šmouhou na tváři letošních oslav česání chmele a piva v Žatci. Ani nepříjemný déšť ale lidi od cesty na dočesnou neodradil. Dorazilo jich nakonec zhruba padesát tisíc. Jaké to je prodírat se davem lidí a vystoupit na pódiu v dešti, si na vlastní kůži vyzkoušela i hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová. Ta osobně v pátek večer letošní už 52. Dočesnou 2009 zahajovala.

Pro region, který byl léta spojován jen s uhlím a špínou, je obrovsky důležité mít i tak příjemné tradice, jako je dočesná. Navíc kde jinde by se měl oslavovat chmel a pivo, než v místech, kde roste nejkvalitnější chmel na světě,“ nechala se slyšet hejtmanka ještě před slavnostním zahájením akce. Letošní program byl opravdu pestrý. V pátek večer zpívaly lidem ze Žatce děti z místní ZUŠ a po nich hlavnímu pódiu kralovala skupina Čechomor. Od jejich koncertu lidi neodradil ani vytrvalý déšť.

Je tu pivo z celé země a my nejsme z cukru, takže trocha vody nás nezabije,“ krčili rameny chlapíci s půllitry piva v rukou. Jména sice nechtěli prozradit, zato ochotně vyprávěli, jak v loni prožili s pivem v rukou celou dočesnou nonstop v jednom zátahu. Aby pivo bylo ještě atraktivnější, čepovaly jej ve stanech krásné dívky, které soutěží o titul Miss zlatého moku. Točení piva bylo totiž jednou z jejich soutěžních disciplín. Kromě velké scény na náměstí se hrála i country muzika na autobusovém nádraží. Ve Dvořákově ulici se zase o pozornost návštěvníků ucházela středověká hudba i šermíři.

V sobotu odpoledne se oslavy zlatého moku rozjely naplno. Na hlavní scéně vystoupili Helena Vondráčková, Jakub Smolík, Michal David i s Ústeckým krajem spojení Walda Gang. K velké radosti dětí je v poledne přijeli navštívit i už legendární Jů a Hele.

Součástí oslav byla i odborná ochutnávka piv v Chmelařském institutu a v neděli neodmyslitelná ukázka česání chmele na nejmenší chmelnici v Česku na žateckém Náměstí Svobody.

Dočesná vznikla původně jako oslava konce sklizně chmele. Její program se v průběhu let různě měnil. Dnes jde o jednu z největších společenských akcí v Ústeckém kraji, na které se se svým pivem představují všechny tuzemské pivovary i výrobci ze zahraničí. Mají proč se v Žatci objevit. Zdejší Poloraný červeňák je považován na absolutně nejlepší chmel na světě.

A je dobře, že je mu stále věnována pozornost. V posledních dvaceti letech leželo spousta chmelnic ladem a přitom po staletí dávaly zdejším lidem práci. Bude jen dobře, když se opět zazelenají všechny chmelnice v kraji,“ komentovala zájem o chmel hejtmanka Jana Vaňhová.

Místostarosta Žatce Aleš Kassal zase osobně děkoval všem organizátorům veselí. „Tradice a zkušenosti tady sice jsou, ale i letos byla příprava dočesné prací na dvacet čtyři hodin denně a já jsem hrozně rád, že tady takhle schopné lidi máme,“ prohlásil pan Kassal.

Zdroj: Ústecko 24.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI