Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Tři sestry zahrají v pivovaru

Co se píše o pivovarech a pivu


Tři sestry zahrají v pivovaru

[úterý, 11. srpen 2009]

Léto s Rychtářem není pijákova vysněná dovolená, ale hudební seriál, který se po tři večery odehrává v amfiteátru vedle hlineckého pivovaru. Letos je navíc řada akcí rozšířena o den otevřených dveří v pivovaru, což ovšem také není nic menšího, než večer nadupaný muzikou. Už v pátek však nastoupí Tři sestry, které od roku 2005, kdy byl amfiteátr postaven, k hlineckému létu patří. Jejich koncerty jsou tady ty nejlepší a každý rok se tak odehrává skvělý večírek v doprovodu Fanánka, Magora, Supice a dalších členů kapely.

Skupina z původně hospodského hraní udělala český koncertní fenomén, který bez větších potíží vyprodá i velkou sportovní halu v Praze. Kapela má však raději obyčejná kulturáková jeviště a letní parket. Proto také každoročně vyráží na zdánlivě nekonečné turné. Teprve v pauzách mezi koncerty skládá nové písně a natáčí desky. Těch už vydali dvacet, nepočítaje v to také loňský singl Čtvrtá sestra, který složili pro Barboru Špotákovou.

Písničku pro olympijskou vítězku kapela představila na tiskové konferenci v restauraci U Pinkasů, koncertní premiéru si odbyla na festivalu Rock na valníku v roce 2008. Sama Špotáková se koncertu zúčastnila a píseň Čtvrtá sestra zazpívala spolu s Hagenem.

Kapela přitom původně hrála punk. Letitým vývojem přešla k různým stylům hudby přes rock, punkrock, občas i metal až po hardcore. Textařem, hlavním zpěvákem a nejznámější osobností kapely je Lou Fanánek Hagen, vlastním jménem František Moravec, dalšími členy jsou Veronika Borovková, Tomáš Doležal a další. Někdy se styl této kapely označuje také jako pubrock pro její texty, ve kterých se kapela netají sympatiemi k hospodskému prostředí.

Tři sestry byly také přetřásány v tisku kvůli nedávné tragické události. Vloni na jaře přišla zpráva o smrti bývalého zpěváka a kytaristy Františka Sahuly. Policejní vyšetřování nakonec ukázalo, že byl zavražděn, o život ho připravili dva mladíci, kteří jej okradli o asi tisíc korun.

Hosty budou kapely M. Z. H., E!E a Doctor P. P. Výběr není nijak náhodný, jde o skupiny, které se Sestrami koncertují pravidelně a jejichž členové se netají přátelskými kontakty. Pavel Mafuna Martínek dokonce hraje jak se Třemi sestrami, tak i s kapelou M. Z. H. V pátek ho tedy čeká dvojitá dávka koncertování. Vstupné na místě je 280 korun, hrát se začíná v 19 hodin.

Amfiteátr Rychtář vyrostl v roce 2003 hned vedle hlineckého pivovaru. Pivovar se tak rozhodl podporovat pořádání právě takových akcí, jako je třeba koncert Tří sester. „Udělat tady amfiteátr nás napadlo, když jsme viděli tu nevyužitou louku. V tom je i naše podpora, že se amfiteátr nachází v našem areálu. Navíc se do něj jde přes pivovarskou zahradu. Za těch šest let jsme s nápadem spokojeni. Pivovar se stal synonymem kultury v Hlinsku, přitom tady nepořádáme jen koncerty, ale také třeba oslavy výročí nebo majáles,“ řekl ředitel pivovaru Milan Vedra.

Poslední akcí seriálu bude Den otevřených dveří pivovaru. Na 29. srpna sem dorazí MIG 21, Marie Rottrová a Neřež, Tleskač nebo Hudba Praha. Na nádvoří bude během dne folklorní program se soutěžemi a exkurzí po pivovaru. Akce se pořádá jednou za dva roky, vstup je zdarma.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Martin Ťopek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI