Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Ideálne pivárske počasie predstavuje 28 st. C v tieni a polojasno

Co se píše o pivovarech a pivu


Ideálne pivárske počasie predstavuje 28 st. C v tieni a polojasno

[neděle, 9. srpen 2009]

Súčasné tropické počasie síce praje predaju piva, ale nie až tak, ako si to mnohí myslia. Všeobecne platí pravidlo, že leto je obdobím žatvy pivovarov a čím je teplejšie, tým väčšia je aj chuť na pivo a vyššia jeho spotreba. Dlhodobé skúsenosti výčapníkov a pivovarníkov však ukazujú, že táto priama úmera platí iba po vonkajšiu teplotu približne okolo 28 stupňov Celzia. Ak ju počasie prekoná a pretrváva takzvané tropické počasie s teplotami nad 30 C, spotreba piva už nerastie a s nárastom teploty nad ,,magických 28 C“, začne pomaly klesať. Na odbyt vtedy idú viac nealkoholické a hlavne ľahké pivá – 8 až 10%-né. Ideálne ,,pivárske počasie“ predstavuje 28 C v tieni a polojasno.

Vedúci marketingu pivovaru STEIGER Emil Mihálik vraví, že zákonitosť súvisu teploty a spotreby piva má svoje vysvetlenie: ,,Pivo sa pije za každého počasia, ale horúčavy nad 30 stupňov spôsobujú, že ľudia znižujú konzumáciu nápojov s obsahom alkoholu. Vyhýbajú sa aj pitiu na priamom slnku. Skúsení pivári v priebehu horúcich dní uprednostňujú desiatku, osmičku, či nealkoholické pivo. Dvanástka je vhodná skôr na večer, hlavne ak po nej nasleduje osviežujúci spánok.

Na spotrebu piva v lete má vplyv nielen samotný účinok konzumácie piva, ale aj pohoda pri jeho konzumácii. Pri tropických horúčavách, je náročné udržať odporúčanú teplotu čapovania v rozmedzí 6-8  C, hlavne v bufetoch na kúpaliskách. Načapované pivo by sa malo vypiť kým je chladné, lebo v horúčave sa rýchlo otepľuje a keď dlhšie postojí v pohári, zvetráva. Pre udržanie chladnejšej teploty načapovaného piva sú v horúcom lete vhodnejšie poháre z hrubšieho skla a pred čapovaním opláchnuté v studenej vode. Pomáha tiež konzumovať tretinky, namiesto pollitrov. Pivo je tak čerstvejšie a chladnejšie a zákazník si ho môže lepšie vychutnať. Samotné čapovanie by malo byť ešte zodpovednejšie, s dôrazom na kvalitu peny a hlavne bez rozčapovania viac pív na pulte, čo škodí kvalite piva zvetraním a zohrievaním.

Pohoda pri konzumácii piva je tiež veľmi dôležitá. Preto aj v našich zemepisných šírkach vsadili mnohí majitelia pohostinských zariadení na klimatizáciu -a neľutujú. Klimatizovaná prevádzka sa stáva azylom pred horúčavou a miestom príjemného posedenia. Pri posedení na terasách zase prekáža priame slnko. Preto ich majitelia zasadzujú do zelene, alebo využívajú na tienenie markízy a slnečníky. Ideálne je posedenie vonku večer, keď teplota klesne na primeranú úroveň a slnko nepáli. To je pravý čas na posedenie i osvieženie pivom. Pre túto chvíľu si mnohí pivári priam ,,pestujú“ smäd a odkladajú jeho poriadne uhasenie na večerné chvíľky s pivom. V mnohých slovenských mestách to v podvečer vyzerá ako v prímorských destináciach. Letné terasy sú naplnené vďačnými konzumentmi.

Pivovarom záleží na tom, aby mali pravidelných poučených konzumentov vyhľadávajúcich kvalitu a nemajú záujem na náhodnej konzumácii. Preto je dôležitá osveta a pravdivé informácie. Radikálne názory, že pivo by sa v teple nemalo piť, nie sú opodstatnené. Pravdivé je skôr tvrdenie, že v každom počasí je vhodnejšie iné pivo. Platí tu priama úmera – čím je teplejšie tým nižšie alkoholické pivo je vhodnejšie na uhasenie smädu. Netreba zabúdať, že aj bezalkoholické pivo, je pivo. Dnes sa už varia vynikajúce nealkoholické pivá. Pravda pokiaľ sú uvarené poctivým klasickým technologickým postupom varenia a dlhodobého ležania a z pravých pivovarských surovín - pramenistej vody, kvalitného jačmenného sladu a chmeľu. Práve dvojstupňové kvasenie v spilkách a ležiackych tankoch dáva pivu pravú chuť a jedinečnú vyváženosť horkosti. Najstarší slovenský pivovar STEIGER, ktorý oslavuje tento rok 536 výročie založenia, varí iba také pivá. Už bohatí mešťanostovia Banskej Štiavnice, ktorá pivovar stáročia vlastnila, si na vyhnianskom pive pochutnávali ešte skôr než bola objavená Amerika“, uzavrel E. Mihálik.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Steiger Vyhne


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI