Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Postřižiny na Křivoklátě chutnaly

Co se píše o pivovarech a pivu


Postřižiny na Křivoklátě chutnaly

[středa, 5. srpen 2009]

Křivoklátské léto je již tradičně ve znamení lákavých kulturních akcí všeho druhu a výjimkou nebyly ani dva poslední červencové večery, kdy do starobylých zdí dominanty rakovnického regionu zavítala původní hra se zpěvy na motivy Bohumila Hrabala Postřižiny, která měla svoji premiéru již před pěti lety v Lesním divadle v Řevnicích a na zámku ve Svinařích.

Přes dvě stovky diváků se nechaly znovu unést příběhem z nymburského pivovaru, který sice bezpečně znají z nezapomenutelné filmové adaptace Jiřího Menzela z 80. let, ale přesto, nebo možná právě proto, si přišly i díky ochotníkům a profesionálům z kraje kolem Berounky pod režisérským vedením Miloslava Frýdla na své.

A tak obecenstvo na ztemnělém nádvoří znovu zaujala krásná a živočišná Maryška v podání Pavly Švédové, která hned dvakrát za uznalého potlesku ukázala, že vypít najednou půllitr piva není žádný problém, výborný výkon podal i upovídaný křikloun Pepin v podání Karla Krále, Petr Jančařík coby Dr. Gruntorád poeticky usnul na Maryščiných prsou a kominický mistr De Giorgi v podání Pavla Vítka se vydal zachraňovat na pivovarský komín. Trochu havlíčkovské politické satiry se objevilo i z úst ministra Petra Bendla v roli zbohatlého majitele realit Koloničného, když zpívá spolu s ostatními v ústřední melodii celého představení, že pivo si rádi vypijí hlupáci, vzdělanci i poslanci a že chutná i politikům v opozici.

V tříhodinové zábavě, kde nechyběly hasičská stříkačka, koza, pivovarský náklaďáček, zabíjačka i koupel krásné Maryšky s paní hostinskou v sudu, zaujal mezi výbornými hereckými i pěveckými výkony také Roman Havelka v roli správce pivovaru Francina, jinak lánský zastupitel a hlavně opora tamějšího divadelního souboru.

Těm všem se podařilo vykouzlit na Křivoklátě atmosféru příběhu hrabalovských postaviček z přelomu 19. a 20. století a zároveň obohatit ne zrovna jednoduchou konfrontaci s Menzelovým filmem svým osobitým pojetím a invencí tak, že na konci představení byli spokojení jak diváci, tak účinkující.

Zdroj: Rakovnický deník.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI