Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Novou linkou projede za hodinu 24 tisíc lahví

Co se píše o pivovarech a pivu


Novou linkou projede za hodinu 24 tisíc lahví

[středa, 29. červenec 2009]

Městský pivovar nainstaloval do lahvovny v rámci modernizace závodu novou linku.

Plochu velkou téměř jako fotbalové hřiště zabírá nová stáčecí linka Městského pivovaru Platan.

Linkou projede za hodinu 24 tisíc lahví

Zařízení pivovar odkoupil od jednoho zrušeného slovenského pivovaru, kde byla linka nainstalovaná coby nová, ale stála bez užitku půldruhého roku. V Protivíně si pochvalují její technický stav. „Jakoby ji přímo z výrobní linky dodala německá firma Krones,“ řekl výrobní ředitel Jaroslav Kovaříček.

Původní linka byla již morálně i fyzicky zastaralá. Části, které byly ještě v dobrém stavu, výhodně Protivínští prodali pivovarům, kterým ještě poslouží.

Linku z roku 1992 bylo opravdu na čase už vyměnit. Starou linkou projelo za hodinu osmnáct tisíc lahví, novou je to o šest tisíc více,“ dodává Kovaříček.

Linka běží automaticky, ale je velmi citlivá, a odhalí i to, co lidem unikne. Okamžitě upozorňuje na každou chybu a případně se sama zastaví. Stačí, aby upadl korunkový uzávěr, praskla láhev nebo uvnitř zbylo trochu vody po vymytí.

Obsluha se tak může soustředit na odstraňování poruch a opětovné spuštění linky. První měsíce se dolaďovala automatická pracoviště tak, aby počítači řízené stroje spolu dobře komunikovaly.

Vychytávali jsme nejdříve mouchy, abychom chod optimalizovali,“ vysvětluje dále výrobní ředitel.

Impozantním dojmem působí také dva roboti

První z nich jedním sáhnutím najednou vyzvedne ze čtyř přepravek osmdesát lahví, které přenese na nekonečný pás a ten je dále dopraví ke stáčecí lince. Naplněné lahve pak druhý robot vrátí do beden a na palety.

Výhoda je v tom, že roboti pracují bez námahy, nepotřebují jíst ani pít ani odpočívat a jsou spolehlivější než člověk. Vyžadují ovšem jistý stupeň údržby, servisu a obsluhy,“ vysvětluje ředitel.

Úspora se projevuje i v tom, že zatímco starou linku obsluhovalo třináct lidí, dnes jich stačí na obsluhu pouze šest. Ti se soustředí převážně na odstraňování chyb.

Mimo český trh putuje pivo také na Slovensko, do Německa a do Itálie.

Zdroj: Písecký deník.cz | Autor: Jindřiška Jelínková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI