Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kopie části Muchovy Slovanské epopeje jsou k vidění v Plzni

Co se píše o pivovarech a pivu


Kopie části Muchovy Slovanské epopeje jsou k vidění v Plzni

[úterý, 14. červenec 2009]

Dvacetidílný cyklus velkoformátových pláten Slovanská epopej slavného malíře Alfonse Muchy patří k české kultuře a historii stejně neodmyslitelně jako plzeňské pivo. I proto je hlavní postavou nejnovějšího reklamního spotu značky Pilsner Urquell právě Alfons Mucha. Kvůli autentičnosti této reklamy vznikly i přesné kopie pláten Muchovy Slovanské epopeje. Čtyři obrazy v reálné velikosti 5 x 5 metrů vystavuje od dnešního dne Návštěvnické centrum Plzeňského Prazdroje.

Čtyři plátna vystavená v plzeňském pivovaru mají název Štěpán Dušan Srbský a jeho korunovace, Mont Athos (Svatá Hora), Jiří z Poděbrad, král obojího lidu a Apoteóza z dějin Slovanstva. Pocházejí z cyklu dvaceti obrazů, které Mucha vytvořil v letech 1910–1928 na zámku Zbiroh v západních Čechách. Tam se také natáčela reklama, pro kterou připravil tým zkušených filmových malířů pod vedením filmového architekta Martina Vačkáře věrné kopie pláten ve skutečných velikostech. „Kopie vznikly unikátní metodou používanou v případě, že je nutné vytvořit velmi autentickou kopii, která i zblízka vypadá věrohodně. Původní obraz se vyfotografuje a vytiskne na plátno. Pak je nutné ho pečlivě domalovat ručně. Na čtyřech plátnech o rozměrech 5 × 5 metrů dva malíři pracovali intenzivně dva týdny,“ říká Martin Vačkář.

Plátna vznikla pro účely natáčení reklamního spotu pro značku Pilsner Urquell. Alfons Mucha v něm, inspirován pivem Pilsner Urquell, vytvoří své největší dílo – proslulý cyklus nazvaný Slovanská epopej. Krátký příběh připravil renomovaný režisér Vladimír Michálek, který ho režíroval a byl zároveň autorem scénáře. Příprava reklamy byla konzultována i s malířovým vnukem panem Johnem Muchou.

Kopie obrazů, které mohou vidět lidé v televizní reklamě, jsou velmi zdařilé a jsme pyšní na to, že návštěvníkům Plzně a našeho pivovaru můžeme přiblížit slavná Muchova plátna. Návštěvníci pivovaru si mohou udělat představu o tom, jak monumentální dílo Mucha namaloval, i prostřednictvím našich věrných kopií. Celá Slovanská epopej je vystavena na zámku v Moravském Krumlově, čtyři autentické kopie jsou k vidění také blíže k místu svého vzniku, zámku Zbirohu,“ říká Brand PR manažer Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje.

O cyklu Slovanská epopej:

* Dvacetidílný cyklus Slovanská epopej vytvořil Alfons Mucha vletech 1910–1928 na zámku Zbiroh, kde srodinou žil.

* Cyklus shrnuje dějiny českého národa a obsahuje 20 rozměrných pláten (největší znich dosahují rozměrů 8,1 × 6,1 metru).

* Po dokončení Mucha cyklus věnoval českému národu.

* Originály děl jsou od roku 1963 umístěny na zámku v Moravském Krumlově.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pepa Zdepa

neděle, 8. srpen 2010
10:17

Je jen zajímavý, že jakmile na to cajzli mají kšeft, hned se ozvou, že by to jako chtěli do Práglu. Ale ono by to hned jelo do Zipangu. A kdopak by to zkasíroval, co? To, že slavná epopej už nemusela existovat, o tom už cajsli nemluví. Kdo je zachránil? Snad ne cajzl.


napsal(a): Pepa Zdepa (ab(a)centrum.eu) [Odpovědět]

Dan

neděle, 8. srpen 2010
11:40

Dan

to Pepa Zdepa:
Co, nebo kdo je "cajzl"?
Je to něco co souvisí s reklamou na Pilsner Urquell a zmíněnými kopiemi Muchovy epopeje?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Dan

úterý, 14. červenec 2009
17:37

Dan

To že si tvůrci dali takovou práci a vytvořili autentické prostředí, aby nás přenesli do doby života Alfonze Muchy, je chválihodné.
A co to pivo, co malíř pije? Bylo také uvařeno tak jako před devadesáti lety? V tom případě bych herci ztvárňujícímu Alfonze Muchu, moc záviděl...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
08:42


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI