Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Černé Hoře chtějí zvýšit produkci piva, zakázek mají dost

Co se píše o pivovarech a pivu


V Černé Hoře chtějí zvýšit produkci piva, zakázek mají dost

[čtvrtek, 25. červen 2009]

Pivovar Černá Hora se navzdory ekonomické krizi chystá zvyšovat produkci. Výrobu piva chce příští rok z loňských 162 tisíc navýšit až na 250 či 260 tisíc hektolitrů ročně.

"Pivovar by tak překročil limit 200 tisíc hektolitrů a ztratil by status malého pivovaru, stane se z nás prostě nezávislý pivovar," vysvětlil majitel Jiří Fusek.

Produkci se podle něj daří zvyšovat i přes pokles poptávky na domácím trhu hlavně díky narůstajícímu vývozu do zahraničí, zejména do Číny.

"V době krize nám strašně pomohlo, že jsme už dva roky měli rozjednanou řadu kontraktů. Třeba Čína, kam vyvážíme hlavně pivní speciály, navýšila objednávky až na 44 tisíc hektolitrů piva ročně," uvedl Fusek s tím, že za celý loňský rok pivovar vyvezl do zahraničí jen asi 21 tisíc hektolitrů piva.

Černohorské pivo pijí i v Africe

Novou spolupráci podle něj navíc pivovarníci plánují i v dalších zemích - v Zimbabwe, Vietnamu, Gruzii, Rusku či Litvě. "Jednání máme naplánované i se zástupcem z Indie, kam bychom pivo dodávali do luxusních hotelů," popisuje Fusek.

I díky tomu nyní v Černé Hoře chystají třicetimilionovou přístavbu nových ležáckých sklepů, do kterých by se mělo vejít téměř osm tisíc hektolitrů piva. Od července zase spustí nová exportní linka.

"A v listopadu bychom v nejtěžší části výroby chtěli spustit robotizaci, robot nahradí manuální práci při balení a nakládání beden a sudů určených na export, počítáme s nonstop provozem," plánuje majitel pivovaru.

Výrobce piva ale investuje i jinde. V Černé Hoře už začaly bourací práce v místech, kde by do konce roku měla stát hrubá stavba čtyřhvězdičkového hotelu s pivními lázněmi za celkem 105 milionů korun. Zkušební provoz má odstartovat už v dubnu.

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Pavla Komárková


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI