Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Všechno je v pořádku, tvrdí po zásahu policie starosta

Co se píše o pivovarech a pivu


Všechno je v pořádku, tvrdí po zásahu policie starosta

[čtvrtek, 18. červen 2009]

Zásah Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality v budově radnice v Náchodě vzbudil značný rozruch. Důvodem je fakt, že policisté přišli zabavit počítače i dokumenty, které souvisejí s prodejem náchodského pivovaru. Cílem je prověřit legálnost transakce za 150 miliónů korun.

Starosta Oldřich Čtvrtečka však potřebnost zásahu policie zpochybnil. „Máme všechno v pořádku,“ tvrdil včera novinářům.

Foto

Způsob, jakým město vybíralo kupce pro náchodský pivovar byl již dříve terčem kritiky opozičních zastupitelů. Řada z nich zpochybnila i transparentnost výběrového řízení, které jako vítěze určilo společnost LIF a.s. Zastupitelstvo však nakonec prodej do vlastnictví LIF a.s. schválilo a pivovar prodalo.

Takový výsledek se nelíbil pivovaru Holba a.s., který byl jedním z účastníků řízení. Průběh i výsledek tendru proto napadl žalobou u soudu. Radnice se odvolala a Vrchní soud v Praze dodnes o legálnosti prodeje nerozhodl. Úterní zásah policie, tak jen posiluje podezření, že s prodejem výrobce piva Primátor nemusí být vše v pořádku.

Starosta Náchoda však v policejním zásahu nevidí problém. „Vydali jsme všechny věci, které se týkají výběrového řízení. A taky smlouvy s pivovarem. To je vše co k tomu můžu říct,“ dodal. Radnice odmítá chybu při prodeji pivovaru, už teď rozděluje miliony získané z prodeje

Kdo ponese odpovědnost v případě, kdy policie, nebo soud porušení zákona odhalí? Radnice takové otázky odmítá: „To předjímáte,“ reagovala na dotaz Deníku mluvčí radnice Nina Adlof. „Jsme přesvědčeni, že policie nic neodhalí. Já i pan starosta jsme už mnohokrát do médií řekli, že žádné pochybení v procesu prodeje nebylo. Takže my ani nepočítáme s tím, že by měl někdo nést nějakou odpovědnost,“ dodala. Radnici se nelíbil ani dotaz jedné z novinářek, zda existuje krizový scénář pro případ, že policie nedostatky najde. „Ale jakej krizovej scénář. Na co…??? Prosím Vás...? My jsme nemuseli vypisovat ani výběrové řízení. Tady stačilo jen v radě zvednout ruku, a bylo by to,“ reagoval emotivně starosta.

Opozice byla proti prodeji pivovaru

Jiný názor na transparentnost prodeje pivovaru však měla řada opozičních zastupitelů z ČSSD nebo i SNK-ED. Ti zpochybnili transparentnost tendru, ale i fakt, že pivovar byl prodán výrazně nižší nabídce. A to o 35 miliónů. Starosta, který kritiku vytrvale odmítal, se i po zásahu policie chová sebejistě. „Rozhodovala výběrová komise. Nabídky na koupi pivovaru byly v zastupitelstvu. A zastupitelstvo rozhodlo, tak jak rozhodlo. Nemám co dodat,“ reagoval rezolutně.

Radnice už rozděluje milióny

Regulérnost výběrového řízení stále posuzuje soud a okolnosti prodeje prověřuje policie. Radnice však už dávno začala rozdělovat milióny, které za prodej pivovaru dostala. Nechtěně to prozradila místostarostka Pavla Maršíková, když odpovídala na dotaz, co říká zásahu policie. „Jediné, co nás teď zajímá je, aby byly prostředky získané prodejem pivovaru účelně vynaloženy,“ prozradila evidentně omylem. Jak to bude řešit, když bude prodej zpochybněn ale nevěděla. „Nevím, nepočítalo se s tím. Termíny výplaty peněz na jednotlivé projekty však ale ještě nenastaly,“ dodala.

Zdroj: Náchodský deník.cz | Autor a foto: Jiří Máslo


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI