Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Češi šetří na pivu, upřednostňují levnější lahvové

Co se píše o pivovarech a pivu


Češi šetří na pivu, upřednostňují levnější lahvové

[středa, 17. červen 2009]

Hospodářská krize mění dlouholeté návyky českých pivařů. A výsledkem jsou nižší tržby hospod a pivovarů. Šéf Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) Jan Veselý včera oznámil, že od ledna do května klesla v tuzemsku výroba piva o čtyři procenta.

Kromě krize je ale příčinou i chladnější květnové počasí a také nižší počet turistů, kteří v Česku ses spotřebou piva v uplynulých letech vydatně pomáhali.

A jak čeští milovníci piva na krizi reagují? Klesá podíl točeného piva konzumovaného v hostincích a restauracích ve prospěch piva stáčeného do láhví. "Lidé si více kupují pivo domů. V hospodě stojí točené pivo v průměru dvojnásobek toho, co lahvové," upozorňuje Veselý.

Nižší výtoč piva potvrzují i provozovatelé pohostinství. "Prodej točeného piva nám klesl o dvacet procent," přiznává Alex Novanský, majitel Sportbaru Zlatá hvězda v blízkosti Václavského náměstí. "Snažíme se to zachraňovat slevami ve dny, kdy nejsou sportovní utkání. Zatímco dříve jsme měli výtoč sto hektolitrů za měsíc, dnes vytočíme i přes slevy zhruba osmdesát hektolitrů."

Přestože spotřeba piva v tuzemsku již několik let mírně klesá, Češi si s roční průměrnou spotřebou zhruba 154 hektolitrů na hlavu uchovávají primát největších pivních konzumentů na světě.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Pavel Škopek


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jirin

středa, 17. červen 2009
20:01

jirin

Připojuji se k názoru, lahvoně levnější, sice trošku "hůř" se pijou, ale kvalita je standardtí. Kdežto v hospodě je to podle toho jak se hospodsky, či 20tiletá fiflena vyspí. Skalním štamgastům je to jedno, ti jdou po voltáži, či jim štamgastovské vlastenectví nedovolí kritizovat výčepního poloboha. Ten spokojen, že se mu pohodlně točí s tím pokračuje. Ale tato skrytá malá nespokojenost se může kumulovat a hospodsky se začne divit,kdeže jsou ti zákazníci.
Jo zažil jsem se stěmadla voltažníkama - chlapi je to teply, ne to je v pohodě, není, OK, držel jsem pysk, za 14 dní jsem tam potkal pivního znalce a prej, že se mu to taky zdálo teplý, reklamoval a rychtyk. Řemeslníci ve sklepě potřebovali zásuvku :D,tak týden chlemstali pivo pouze o sklepní teplotě.

Tož šup dalšího loka vyškovské 11tky a končím příspěvek.


napsal(a): jirin [Odpovědět]

Pavo

středa, 17. červen 2009
15:39

Litr - hektolitr žádná míra, kdyby si to po sobě alespoň přečetl.Laďa má pravdu než pít hnusný točený ,tak to už je opravdu lepší si dát kvalitního lahváče. Mám tu teď ve sklepě basu dobrot od Herolda. Už se na ně těším.


napsal(a): Pavo [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
14:30


posted by: Inzerce

laďa

středa, 17. červen 2009
12:35

Lada

možná je v tom krize, ale já to vnímám i jinak. pokud nedostanu ve většině hospod za svoje peníze kvalitně ošetřené pivo /tedy, skutečné pivo!/, tak si raději dotáhnu domů basu lahvátorů, podle vlastního výběru, které si načepuji sám. pro mě je pořád lepší dobrý lahvátor, než točený humus /např. včera jsem si dovezl nějakých 70 kousků od Janáčka z Uherského Brodu a řeknu na rovinu, že optimálně vychlazený Comenius 14 za 12,20!! strčí většinu točených piv v Olomouci do řitě nejhlubší/


napsal(a): laďa [Odpovědět]

tomino

středa, 17. červen 2009
12:48

tomino

to laďa:
s tímto naprosto souhlasím!
Já taky když nemůžu ke Zmiji tady v Brně,tak zakoupím lahvové Svijany,Poličku,Krakonoš či teď nově zkusím Rohozec...a podle mě zážitek daleko větší jak se někde nalejvat Staroheinekenem a nebo Gambrihnusem za 25 Kč :-?


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Trhac

středa, 17. červen 2009
12:12

Trhac

Tak se mi zdá, že se někdo trošku seknul v jednotkách...


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Rosťa

středa, 17. červen 2009
13:34

Rosťa

to Trhac: :D Já to teda piju fest, ale 150 hekťáků ročně fakt nestihnu!


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI