Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Uzavření pivovaru občany Kutné Hory rozlítilo

Co se píše o pivovarech a pivu


Uzavření pivovaru občany Kutné Hory rozlítilo

[středa, 17. červen 2009]

Lavinu emocí vyvolalo pondělní oznámení společnosti Heineken o uzavření kutnohorského pivovaru.

Značka piva Dačický bude sice žít dál, její spojení s Kutnou Horou však bude pouze otázkou jména a tradice, nikoliv místa. Milovníci zlatavého moku se však obávají, že Dačický již nikdy nebude chutnat tak dobře, jako když se vařil v místě svého původu.

Foto

Osud pivovaru občany trápí

Pro lidi odsud to musí být velká ztráta,“ řekla Kateřina Fořtová z Peček. A rychlý průzkum mezi obyvateli Kutné Hory jí dal za pravdu.

Pivovar, kde vařili dobré pivo, měl jistě pro město i kulturní hodnotu. Pro zaměstnance to je ale ztráta daleko větší, i když, jak sem četl, dostali nabídky pracovat jinde,“ pozastavil se nad pondělním ukončením výroby piva Richard Viduna z Kutné Hory.

Němý nezůstal ani internet a facebook

Na internetových stránkách facebook.com, sloužících jako rozsáhlá sociální síť, již dokonce vznikla skupina nazvaná Nezavírejte kutnohorský pivovar. „Skupina je určena všem fanouškům kutnohorského piva Dačický, kteří se nechtějí smířit se skutečností, že kutnohorské pivo budou vyrábět někde jinde,“ je uvedeno v popisu internetové iniciativy. Během pouhých několika hodin se k ní přidaly více než tři stovky uživatelů zmíněného internetového serveru. Plánován je dokonce též protestní happening.

Vančura: město za uzavření nemůže

Mnozí oslovení občané přičítají velký díl viny za uzavření pivovaru také vedení kutnohorské radnice.

Je to hrozné. Pivovar je devíza města, která měla zůstat v jeho rukou. Zastupitelstvo se nedokázalo o něj postarat a prodalo ho,“ rozhořčeně pronesl Rudolf z Čáslavi, který chtěl z osobních důvodů zůstat v anonymitě. A k jeho názoru se přidávají mnozí debatéři na internetových stránkách Kutnohorského deníku.

Podle slov místostarosty Václava Vančury však radnice neměla šanci rozhodnutí společnosti Heineken nijak ovlivnit. Město nyní nevlastní technologii pivovaru. Budovy jsou stále majetkem Kutné Hory.

Podle mého osobního názoru bychom mohli oslovit některé podnikatelské skupiny, které se pohybují v pivovarnictví, zda by v Kutné Hoře nechtěli začít vařit,“ nastínil svůj osobní pohled na budoucnost objektu Vančura. Jedním dechem však dodal, že malé pivovary mají v současnosti velké problémy a jen malou šanci na přežití. Oficiálně se diskuze na téma pivovar ve Vlašském dvoře zatím nevedla.

Budoucností může být třeba sklad piva

Společnost Heineken podle vyjádření místostarosty uvažuje nyní o budoucí spolupráci s městem jako pronajímatelem objektu. Z budovy pivovaru by tak mohlo být například distribuční centrum. „Jinými slovy sklad piva,“ dodal Vančura.

Osloveným zaměstnancům končícího pivovaru včera příliš do řeči nebylo. A i když jim Heineken nabídl náhradní varianty zaměstnání, ocitli se mnozí podle svých slov ve složité osobní situaci.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz | Autor: Martin Vaněk a Irena Brandejská | Foto: Jan Šmok


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Vlastik

středa, 17. červen 2009
19:33

Nám obyčejným pivařům nezbívá, než tyhle nadnárodní podniky sabotovat a jejich eurobíry nepít. Kdo u nás prodal Heinekenu pivovar, po tom co H udělal na Slovensku, neměl rozum a nebo to měl velmi dobře spočítané. (Pro sebe) Proč mě to v našem státu už ani nepřekvapuje.


napsal(a): Vlastik [Odpovědět]

Vlastik

středa, 17. červen 2009
21:13

to Vlastik: Manželka mě upozornila na hrubku ve slově zbývá. To je tím, že jsem měl dnes pouze jedno nealko. Bohužel nemám doma ani lahváče, tak budu muset být při psaní víc pozorný i bez inspirace.


napsal(a): Vlastik [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
03:36


posted by: Inzerce

BCH

středa, 17. červen 2009
18:42

BCH

Kutná Hora se má spíš jmenovat Kocourkov. Jeden příklad za všechny-náměstí má novou dlažbu ale copak to budou dělat v Kocourkově, no přece novou dlažbu za pouhých 114 miliónů. Pivovar-to je stejná kapitola jako dlažba na máměstí. Ještě mám v Kocourkově nespadlo divadlo, kulturní dům a pěkná řádka památek. Zimní stadión je ostuda pro takové město. Autobus z hlavního vlakového nádraží k divadlu nám v Kocourkově jezdí 25 minut, takže pěšky je to rychlejší, ale přednější je přece nová dlažba na náměstí.


napsal(a): BCH [Odpovědět]

Michal

středa, 17. červen 2009
10:08

Michal

Je to fakt smutný čtení, když je jasně vidět, že tomu molochu (resp. tomu, kdo ho řídí) vůbec nezáleží na tradicích, na lidech, prostě vůbec na ničem...jenom prachy, prachy a prachy. A udělt z toho pivovaru skladiště? To je výsměch...

Pochopil sem to doufam správně, že když Heineken vlastní technologii, ale budovy ne, tak že může celej pivovar "vyrabovat" a nechat tam jenom ty holý zdi, tudíž kdyby tam chtěl někdo obnovit výrobu, musel by nakoupit nově celou technologii?


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Dwarf

středa, 17. červen 2009
10:21

Dwarf

to Michal: rozumíš tomu správně


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

tomas

středa, 17. červen 2009
10:55

tomáš

to Michal: Zajímavej příspěvek v diskuzi v kutnohorskym deníku:
"Je hloupé vinit s uzavření kutnohorského pivovaru pana Siblíka.Pravda je pouze jedna,že tento stav je dílem slavné kutnohorské městské rady.Pivovar měla jako celek pronajatá společnost DRINKS UNION a.s.V minulém období prodala radnice této firmě veškerou technologii (kotelnu,stará a nová vartna,staré a nové sklepy,stará a nová spilka,stáčírna sudů,stáčírna lahví aj. za cenu 4 mil.Kč (znalecká cena tehdy byla kolem 60 milionů.) Tento "taky obchod" pivovar v podstatě znehodnotil.Kdyby dnes mělo město i technologii,mohlo celé zařízení prodat (Náchod prodal pivovar podobné velikosti za 150 milionů Kč,když jedna z nabídek dosáhla částky 180 mil Kč),nebo v něm samo podnikat (to by ale v čele města nesměl stát p.Šalátek,ten zkazí a zničí vše,na co se jenom podívá (viz nemocnice...).Koneckonců si za to mohou kutnohoráci sami.Buď mají jít k volbám,nebo alespoň nevolit takové představitele...""

Jestli je to pravda tak 4 miliony (cena minipivovaru) za zařízení kutnohorskýho pivovaru je od města pěknej tunel.


napsal(a): tomas [Odpovědět]

Pumpescu

středa, 17. červen 2009
16:18

to tomas: jo naši "veřejní podnikatelé s obecními majetky" ze zastupitelstev, to je kapitola sama za sebe. Plná pravda je, že koho si tam Kutnohorští navolili, tak ho mají a podle toho to také dopadlo... ono je to třeba jako ponechat si tašku na notebook a tento poté odprodat a pak chtít surfovat na síti...


napsal(a): Pumpescu [Odpovědět]

jan

středa, 17. červen 2009
19:50

Jan

musíme si nato zvyknout budou se pivovary rušit ve velkém dál až prodají Budvar USA tak ho zauřou taky nemá cenu se nadtím pozastavovat.


napsal(a): jan [Odpovědět]

phrabina

středa, 17. červen 2009
21:26

phrabina

to jan: taktak a až prodá InBew svoje pivovary v Čechách Heinekenu, to bude teprve hukot...


napsal(a): phrabina [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI