Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Binder: U piva toho hodně vyřešíte

Co se píše o pivovarech a pivu


Binder: U piva toho hodně vyřešíte

[úterý, 9. červen 2009]

Obchodní ředitel pivovarnické skupiny K Brewery Otakar Binder nejedná o pracovních záležitostech zdaleka jenom v kanceláři.

Foto

Český Octoberfest. S takovou přezdívkou otevřel v předminulém týdnu své brány největší pivní festival v České republice. Na letňanském letišti v Praze měli návštěvníci během desetidenního festivalu možnost až do neděle 31. května ochutnat více než šedesát značek českého piva. Nechybělo mezi nimi ani jihlavské pivo Ježek, které se v letošním druhém ročníku stalo hlavní značkou celého pivního festivalu.

Otakar Binder, obchodní ředitel pivovarské skupiny K-Brewery, která mimo jiné vlastní také jihlavský pivovar, poskytl Deníku rozhovor.

Kde vznikla myšlenka vytvořit novou pivovarskou skupinu?

Když se vlastníci rozhodovali, kam investovat své peníze, tak vyhodnotili segment pivovarnictví v Čechách jako velice dobrý. Většina malých pivovarů si ani pořádně neuvědomovala svoji hodnotu a lidé v nich byli demotivovaní, když je ničili velcí hráči na trhu. Například právě pivovar Jihlava byl v desetimilionové ztrátě, k majetku se minulí vlastníci nechovali tak, jak by měli. Ve skupině je nyní šest pivovarů, které společnost K Brewery vlastní stoprocentně, další pivovary vlastní určitým podílem akcií.

Můžete zhodnotit dosavadní výsledky pivovarské skupiny?

Jsme tam, kde jsme chtěli být, v Jihlavě dokonce nad očekáváním.

Hospodářská krize se tedy negativně nepromítla do hospodaření společnosti?

Vždy, když bylo hůř a lidé neměli šanci našetřit potřebné peníze na větší rodinné investice, tak většinou peníze “propili“. Kdyby ale byla skutečná hospodářská krize, pak by vliv na konzumaci byl negativní.

S Ježkem je tedy spokojenost ve skupině K Brewery?

Začali jsme před více než rokem, rok trvá, než jsme prověřili výrobní a technologické procesy a nastavili pravidla servisu pro zákazníky. Nárůsty se blíží k 300 procentům. Zájem je díky tomu, že se podařilo vrátit Ježku jeho původní chuť z doby, kdy byl Ježek na výsluní a jak si jej pamatují konzumenti. Už dnes se blížíme k historickým objemům prodeje Ježka v sudech.

Jak byste charakterizoval pozici Ježka ve skupině K Brewery?

Je to první pivovar, kde jsme začali realizovat změny. Je to pivovar, který je schopen realizovat 300 tisíc hektolitrů, čili patří k našim pivovarům s větším objemem. V současné době má Ježek ze všech našich pivovarů největší nárůst, stabilní chuť, značku se nám podařilo dostat tam, kam jsme chtěli.

Čím je ještě podle vás Ježek v celé skupině K Brewery výjimečný, čím se odlišuje?

Je to hořké pivo, které splňuje chuťové představy a očekávání českého pivaře. I na severu Čech, kde značku téměř neznali, si jej oblíbili, dokonce i na Slovensku má jihlavské pivo úspěch. Podobně se daří i dalším regionálním značkám, třeba pivovaru Janáček.

V čem vidíte budoucnost jihlavského piva?

V tom, že bude vařit pivo stále podle původní receptury, a že již nikdy nebude měnit recepturu . Když jednou pivovar vyrobí 300 tisíc hektolitrů (maximální kapacita pivovaru, pozn. redakce), bude to fajn.

Pak bych očekával, aby 60 procent z celkového objemu bylo sudové pivo a zbytek v lahvích. A to je dlouhodobý cíl pro jihlavský management.

Mohl byste charakterizovat očekávání českého konzumenta piva?

Český pivař má rád, když ležák má tmavší zlatavou barvu s hořkou chutí. To vše se stálostí chuti, každá várka nemůže být jiná.

Jak se díváte na technologii HGB, tedy ředění piva?

Jestliže někdo chce pivo za tři koruny, tak mu ho za tři koruny vyrobíme - pokud máme volnou kapacitu. Ale to je možné pouze za účelem vyplnění kapacity, není to hlavní cíl žádného z našich pivovarů. Na druhé straně se nechceme ani moc hlásit k „českému pivu“, a to hlavně z důvodu, že dobrá původní myšlenka ztratila na významu. Pro nás je důležité, aby všechny naše pivovary vyráběly pivo dle původních receptur a tím si zabezpečili odlišnost v chuti, každá receptura v regionu byla svým originálem. Pivovar Jihlava s hlavní značkou Ježek již dnes používá stejnou technologii jako v roce 1890 a to je pro nás směrodatné.

Co potřebujete k tomu, abyste vyrobili dobré pivo?

Pokud jsme implementovali staré historicky osvědčené technologické výrobní procesy, pak je důležité používat kvalitní suroviny bez nežádoucích aditivních přísad. Například pivovar Platan používá vodu z novohradské pánve, což je v podstatě voda, která je známá na českém trhu pod názvem „Dobrá voda“. Také v pivovarech používáme jednodruhový nesmíchaný ječmen a samozřejmě stavíme svůj úspěch na známé kvalitě českých sládků.

Jako obchodní ředitel objíždíte pivovary a kontrolujete kvalitu?

Samozřejmě, přes den pracujeme a večer ochutnáváme, večer u piva často vyřešíme více, než na poradě.

Zúčastníte se červnového jihlavského Dne Ježka, na co se na něm nejvíce těšíte?

Na Dni Ježka určitě budu. Nejvíce mne tam budou zajímat reakce konzumentů na kvalitu piva z hlediska stálosti a komunikace se zákazníky na téma zvyšovaní úrovně servisu. Letos se již jihlavské „pivní slavnosti“ budou konat v nově zrekonstruovaném prostředí pivovarského areálu.

Zdroj: Jihlavský deník.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pavel

úterý, 15. září 2009
19:54

Pavel

"Pivovar Jihlava s hlavní značkou Ježek již dnes používá stejnou technologii jako v roce 1890 a to je pro nás směrodatné."

Hmm... v roce 1890 už měli CK tanky? To je pro mě novinka. Stejně tak, že hlavní kvašení trvá 4-6 dní. A to jenom čtu jejichwwww stránky, kdo ví, jak to tam vypadá ve skutečnosti (pánové, na exkurzi vám opravdu vše neukážou).

Je to král sedmilhář a kdo ví, jak je to s jeho ostatními odpověďmi.


napsal(a): Pavel [Odpovědět]

maaarrss

středa, 10. červen 2009
16:34

Já jako patriot z Vysočiny musím velmi ocenit to co udělala K Brewery Group pro jihlavské pivo. Ježek léta naprosto skomíral, předchozí majitelé z něj udělali exportní pivo, které se možná hodilo na export ale pro českého pivního konzumenta byla nepřijatelné. Zatímco teď je z něj opět po velmi dlouhé době vynikající pivo, dokazuje to obrovský nárůst počtu hospod, kde se začal točit. Třeba u nás ve Velkém Meziříčí se léta nikde netočil a teď ho točí už ve dvou hospodách a další brzy přibudou. Takže tímto děkuji za záchranu a znovu nastartování Ježka mezi nejlepší česká piva. Myslím, že kdyby býval Ježek zůstal ve vlastnictví předchozího majitele možná by už ani dnes v době finanční krize neexistoval.


napsal(a): maaarrss [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
03:42


posted by: Inzerce

Chody

úterý, 9. červen 2009
09:41

Chody

No nevím, ale já těmhle manažerům z Prazdroje moc nevěřím - http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/fotobanka-loga/fotobanka-lide?fbsearch=&g1id=3 - A že jich v K Brewery je víc...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Malakin

úterý, 9. červen 2009
10:55

Malakin

to Chody: Mně spíš nejde na rozum, proč když nejprve dělám ve vedení PPas, že najednou otočím o 180 stupňů a je ze mě ze dne na den milovník tradice a bůhvíčeho ještě. Že by náhle prozření nebo naopak klasické "čí chleba jíš, toho píseň zpívej"?


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Milan

středa, 10. červen 2009
21:43

Milan

to Chody: To, ze se lide toci v ramci jednoho oboru zase neni tak neobvykle. Staci se podivat na zivotopisy lidi ve svazu pivovaru a sladoven. Podle toho co jsem slysel na Pivnim festivalu v Letnanech je pry v Prazdroji uz hodne dlouho hoooooodne dusno. Zahranicni manazeri postupne obsadili cele vedeni - staci si vzpomenout na fakt, ze vyrobe sefuje Madar :-O. Neni divu, ze s nove zavadenymi praktikami se mnoho lidi neztotoznilo a radeji odeslo. To, ze na ne cekali financni dravci z K Brewery, budiz pro Prazdoj jen smutnou ironii osudu. Panu Binderovi fandim, stejne jako cele K Brewery. Jezka vskrisili doslova z mrtvych, u Janacka se mi zda, ze je to taky na dobre ceste a je o nem po dlouhe dobe zase slyset, ostatni znacky nevim.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 9. červen 2009
09:31

jiri.kana

Jak se díváte na technologii HGB, tedy ředění piva?
Je potřeba obnovit vozový park na zavážení hospod. A na výrobu svrchně kvašených piv se zatím nechystáme.


Kdyby pan Binder odpověděl třeba takhle, bylo by to úplně stejně k věci. :)
Jinak pochopitelně klobouk dolů před tím, jak se jim podařilo vzkřísit pomalu chcípajícího ježka.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

tomas

úterý, 9. červen 2009
09:59

tomáš

to jiri.kana: No ale má pravdu. Proč by nemohl pivovar na zakázku Hágébéčkem naředit levný pivo někam do diskontů. Těm co kupujou pivo za 3 Kč je rozdíl mezi klasikou a HGB stejně ukradenej. A to že se nehlásí k diskreditovaný značce České pivo chápu. Jen s tou technologií jako v roce 1890 si pan ředitel trochu úlítl. Že by měli v té době v Jihlavě cékáčka nebo paster?


napsal(a): tomas [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 9. červen 2009
10:06

jiri.kana

to tomas: Jasně že má pravdu. Jen mi jeho odpověď nějak nekoresponduje s položenou otázkou, pokud se tedy vysloveně nesnažím číst mezi řádky. Dívá se na technologii HGB tak, že je důležité, aby všechny pivovary vařily podle původních receptur? To si můžu vykládat mnoha různými způsoby.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

tomas

úterý, 9. červen 2009
10:28

tomáš

to jiri.kana: HGB je holt citlivý téma a s touhle mašinkou (v Popovicích jsem ji konečně viděl naživo) se moc rádi v pivovarech nechlubí, i když v Jihlavě ji taky před nástupem K-Brewery dost radikálně používali a moc nevěřím tomu, že by se jí hned potom zbavili. Spíš bych tipoval, že se tam pořád lehce používá a čeká na svůj čas. Jihlavákům ale fandím, protože to tam jde znovu nahoru. Příští pátek je mimochodem Den ježka, takže prozkoumám terén.


napsal(a): tomas [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI