Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Hospodárska kríza mení spotrebiteľské návyky

Co se píše o pivovarech a pivu


Hospodárska kríza mení spotrebiteľské návyky

[středa, 22. duben 2009]

Spotrebitelia uprednostňujú pivá nižších stupňov.

Hospodárska kríza mení štruktúru spotreby nápojov, spotrebiteľské návyky a ovplyvňuje návštevnosť reštauračných a pohostinských zariadení. Pivovar STEIGER, a.s., Vyhne to zaznamenal na zmene štruktúry v spotrebe jednotlivých druhov pív podľa stupňovitosti, i spôsobu odbytu. Krivka spotreby piva má klesajúcu tendenciu smerom k vyššie stupňovým pivám. Zatiaľ čo predaj čapovaného piva klesá, obľuba fľaškového naopak rastie. Informoval o tom predseda predstavenstva spoločnosti a generálny riaditeľ pivovaru STEIGER Jaroslav Vysloužil.

,,Spotreba nealkoholického piva STEIGER FREE potešiteľne rastie. Najmenšiu zmenu sme zaznamenali v sortimente konzumných pív 8%-ných, kde suverénne vedieme na trhu, keď každých deväť z desiatich vypitých pív pochádza zo STEIGRA. Desiatka a jedenástka zaznamenali iba malý pokles, ale to, že ľudia menej míňajú, najviac postihlo dvanástku. Podľa nášho prieskumu vo výčapoch, však pivo utrpelo zo všetkých nápojov najmenej. Ľudia si konečne uvedomili, že za svoje peniaze dostanú ďaleko viacej tohto ušľachtilého nápoja, než akéhokoľvek iného. Pivo je dnes najlacnejším a najobľúbenejším nápojom v reštauračných zariadeniach. Niektorí hovoria dokonca o návrate spotrebiteľa k pivu a prehodnotenie jeho postoja voči koncentrovaným liehovým nápojom. Dúfame, že trend presunu od prechemizovaných a predražených nápojov, smerom k tradičnému pivu, bude pokračovať“, konštatoval J.Vysloužil.

Pivovar STEIGER vystavil (predaná produkcia) za prvý štvrťrok 2009 40.285 hektolitrov (hl) piva, čo bolo medziročne iba o 8 percent menej ako v prvom štvrťroku 2008. Zaznamenal tak najmenšie zníženie produkcie zo všetkých slovenských pivovarov, keď sa celkovo trh s pivom prepadol za prvý štvrťrok o 12 percent. STEIGER mierne zvýšil aj svoj trhový podiel na 6,56 percenta. Slovenské pivovary vystavili za január až marec 2009 spolu 613.854 hl piva. Trh s pivom ovplyvnila súčasná hospodárska kríza, keď zníženie tržieb za pivo kopírovalo pokles tržieb za nápoje v maloobchode, veľkoobchode a tržieb reštaurácií a pohostinstiev. Až predaj v teplých mesiacoch ukáže, aké sú naozajstné vývojové trendy. Kým ešte v 80-tych rokoch predstavovalo pivo najčastejšie konzumovaný nápoj v pohostinských zariadeniach, dnes čelí tvrdej konkurencii nepreberného množstva nealkoholických nápojov i alkoholických nápojov, podporovaných agresívnou reklamou.

STEIGER je najstarším slovenským pivovarom s nepretržitou tradíciou varenia od roku 1473. Pivo sa v STEIGRI varí klasickým postupom otvoreného a dlhodobého kvasenia. Dvojstupňové kvasenie v spilkách a ležiackych tankoch, s dlhodobým ležaním, dáva pivu jedinečnú, vyvážene horkastú chuť. STEIGER je čisto prírodný produkt, uvarený z pramenitej vody zo Štiavnických vrchov, kvalitného moravského jačmenného pivovarníckeho sladu a najlepšieho chmeľu zo žateckej oblasti.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Steiger Vyhne


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI