Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovar Rebel má nového sládka

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovar Rebel má nového sládka

[úterý, 21. duben 2009]

Libor Čech, nový sládek Měštanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s. pochází ze severní Čech. Jeho profesní život je spojený s českým pivovarnictví, kde začal pracovat v roce 1990 v pivovaru Louny jako pracovník ve výrobě piva. Postupně se přes četaře spilky a ležáckého sklepa, podsládka vypracoval až na pozici sládka a ředitele pivovaru Krásné Březno v Ústí nad Labem.

Má zkušenosti jak z malých pivovarů, tak nadnárodních společností, kde pracoval naposledy pro společnost Heineken.

Má poslední činnost začala být víc úředničina než práce s pivem, a proto jsem se rozhodl pro změnu. Přišla nabídka z Brodu a já jsem za ni rád," uvádí ke svému příchodu na Vysočinu Libor Čech.

K jakým změnám v technologii výroby piva po Vašem příchodu došlo a jak to poznají spotřebitelé?

Po seznámení s technologií, která je v havlíčkobrodském pivovaru na vysoké úrovni, a po posouzení technologického postupu jsem změnil časový okamžik chmelení piva. Pivo tak vyniká intenzivnější chmelovou vůní.

Pivovar v posledním půlroce představil dvě novinky. Sváteční a Jubilejní speciál, můžete je stručně představit?

Jedná o silnější světlá piva, která určitě obohatí místní trh o pivní speciality. Svátečný speciál je třináctistupňové světlé pivo, které se poprvé představilo na vánočním trhu roku 2008. Jubilejní speciál přijde na trh v první polovině května a jedná se o opravdu silné osmnáctistupňové pivo, které budeme vařit pouze jednou do roka při příležitosti výroční pivovaru, které havlíčkobrodský pivovar slaví poslední víkend v červnu, letos tedy 27. června. Etiketa je věnována havlíčkobrodským pivním slavnostem REBEL slaví narozeniny, kde letos vystoupí například Ewa Farná, ALL X, Walda Gand a další.

Od března jste začali vyrábět České pivo, kterému se zatím pivovary na Vysočině brání kvůli složitým legislativním podmínkám. Co znamená vyrábět České pivo? Co je třeba splnit?

V havlíčkobrodském pivovaru se vždy vařilo pivo způsobem, který je pro České pivo typický. Pro nás to znamená pouze jinou metodiku zpracování výkaznictví výroby. Klasická technologie vaření a kvašení v otevřených kádích je doménou malých a středních pivovarů, které i přes vyšší pracnost a výrobní náklady preferují tradiční výrobu Českého piva. Dnešní vývoj konkurenčního prostředí dává tušit, že během několika málo let bude v České republice takových pivovarů velmi málo. Havlíčkobrodský pivovar je jeden z posledních pivovarů u nás, který je stále v českých rukou a patří mezi tzv. nezávislé pivovary.

Díky otevření sladovny vyrábíte pivo REBEL převážně z místních surovin a díky tomu jste uspěli v certifikaci regionální produkt Vysočiny. Proč jste se pro certifikaci rozhodli?

Měštanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s. je jediným pivovarem na Vysočině, který získal certifikát Vysočina - regionální produkt. Podmínkou udělení byla skutečnost, že při výrobě musí být používány zejména místní suroviny. Díky otevření sladovny odebírá pivovar od zemědělců Vysočiny více než 1700 tun sladovnického ječmene ročně. Hlavní smysl takového ocenění pro spotřebitele je skutečnost, že se může lépe orientovat v nabídce velkého množství značek a vybrat si oblíbené místní pivo.

V současné době jsou vidět lahve REBEL s novou etiketou, co vedlo pivovar ke změně?

Vedle doplnění etikety o zeměpisnou ochranu České pivo či ochrannou známku Vysočina regionální produkt jsme se rozhodli o zcela jiný design a materiál etikety. Pivo REBEL patří druhým rokem k nejoceňovanějším pivům v České republice a chceme, aby tomu odpovídala kvalita a zpracování etikety.

Zdroj: Nový týdeník.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Dwarf

úterý, 21. duben 2009
21:52

Dwarf

však já vím, proč to piju :-))


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI