Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Odborníci ocenili pivo z Rýmařova

Co se píše o pivovarech a pivu


Odborníci ocenili pivo z Rýmařova

[středa, 15. duben 2009]

Zlatavý mok z pivovaru Excelent v Rýmařově získal ocenění na Jarní ceně českých sládků za svůj třináctiprocentní Polotmavý speciál. V Rýmařově se pivo vaří už od druhé poloviny šestnáctého století.

Společnost Pátá stavební cz, a. s., která před necelým rokem opět nastartovala výrobu piva v pivovaru Excelent v Rýmařově, sklízí první úspěchy. Na letošním ročníku prestižní soutěže Jarní cena českých sládků, jež se konala před několika týdny, získala ocenění za třináctiprocentní Polotmavý speciál Excelent.

Konkurence byla skutečně velká. Na pivovarském dvoře Zvíkov, kde soutěž organizovala společnost Pivas, prezentovali zástupci devětatřiceti minipivovarů z celé České republiky sto třicet sedm značek piva. Pivo se hodnotilo v deseti kategoriích od světlých výčepních, přes polotmavé ležáky až po tmavé speciály.

"Degustační komise byla složena z osmdesáti zkušených sládků, kteří hodnotili u vzorků barvu, vůni a chuť. V kategorii polotmavý speciál se stal absolutním vítězem právě třinácti Polotmavý speciál Excelent,“ sdělila Veronika Petrová ze společnosti Pátá stavební cz, a.s.

Pivo podle tradičních receptur

Pivo v Excelentu vyrábějí podle tradičních starých receptur, kdy základními surovinami je pramenitá voda, výběrový slad, chmel a kvasničité kultury. Vaří zde tři druhy piva a to 11% Světlý ležák Excelent, 12% Tmavý ležák Excelent a 13 % Polotmavý speciál Excelent.

Jedná se o pivo kvasnicové, nepoškozené filtrací nebo pasterací. Je čepováno v přírodním stavu bez tepelné a chemické stabilizace, takové, jaké mohou pít jen sládci v pivovarech,“ vysvětlila Petrová a pokračovala: „V pivu zůstávají všechny látky příznivě působící na lidský organismus – některé enzymy, vitamíny řady B, kyselina listová, vápník, fosfor, draslík, hořčík a v neposlední řadě antioxidanty, které jsou v dnešní době tolik oblíbené.

První dochované zmínky o rýmařovském pivovaru v historických pramenech pocházejí ze druhé poloviny šestnáctého století. Několikrát vyhořel a změnil majitele, výroba byla opakovaně zastavena. Ve druhé polovině dvacátého století pivovar dokonce sloužil jako sklad zeleniny. V roce 1995 byl zrestaurován a v roce 2007 obnoven. Nyní slouží výrobě piva i jen k občerstvení a také k ubytování.

Zdroj: Bruntálský deník.cz | Autor: Pršalová Zuzana


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI