Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Z peněz za pivovar Náchod přestaví uměleckou školu

Co se píše o pivovarech a pivu


Z peněz za pivovar Náchod přestaví uměleckou školu

[středa, 15. duben 2009]

Přestože dosud není jasné, jak dopadne žaloba pivovaru Holba na prodej pivovaru v Náchodě, město už začalo čerpat 150 milionů korun, které v únoru za prodaný městský pivovar získalo.

Z části peněz město splatilo úvěr od banky. Osmačtyřiceti miliony splatili radní úvěr u banky, který si před lety vzali na odkoupení hotelu Beránek na náměstí. Další část peněz zřejmě město poskytne na rekonstrukci a přístavbu Základní umělecké školy v Náchodě.

Při rozdělování peněz z Evropské unie s tímto projektem Náchod neuspěl. „Přestože podle našeho názoru byl projekt rekonstrukce a přístavby základní umělecké školy zpracován výborně a podmínky pro udělení dotace splňuje, nedostali jsme na něj z evropských peněz ani korunu. Dotaci se ještě pokusíme získat, ale pokud to nevyjde, na výstavbu školy použijeme část peněz za pivovar,“ řekl náchodský starosta Oldřich Čtvrtečka.

Přestavbu základní umělecké školy město zahájí na podzim. Podle starosty bude umělecká škola i významnou součástí prevence kriminality ve městě, kde žije početná romská minorita.

Vadí mi, že několik úředníků někde od stolu, aniž by se podívali do Náchoda, rozhodlo, že základní uměleckou školu nepotřebujeme,“ dodal Čtvrtečka.

Starosta: Když zaplatili, případ pro mě skončil. Případ pivovar prý pro něj skončil ve chvíli, kdy se na účtu města objevila částka, za niž město náchodský pivovar prodalo.

Soud ať případ řeší, pro mě je hlavní, že jsme pivovar prodali za nejvyšší cenu, kterou jsme mohli získat,“ tvrdí starosta. Připustil však, že pokud soud rozhodne, že prodej pivovaru v pořádku nebyl, město se tím bude muset zabývat. „Zatím si však nepřipouštíme, že by byl v prodeji pivovaru problém a nevidíme v něm nic sporného,“ uvedl starosta. O pivovaru by měly soudy rozhodnout zřejmě na podzim. Proti prodeji se odvolal pivovar Holba z Hanušovic, který se rovněž zúčastnil výběrového řízení, ale výběrová komise navrhla městské radě jeho vyřazení pro nedodržení podmínek. Několik dnů po rozhodnutí o prodeji soud vydal předběžné opatření, jímž převod akcií zakázal.

V té chvíli už ale byly akcie prodány,“ tvrdí Čtvrtečka. Podle něj byl prodej fakticky dokonán zvednutím rukou zastupitelů a tím, že firma stihla za pivovar zaplatit dřív, než soudkyně předběžné opatření vydala. Na dotaz médií uvedla, že pokud se tak opravdu stalo, prodej pivovaru byl legální.

Přesto na podzim bude soudkyně o žalobě pivovaru Holba rozhodovat. Na druhé straně bude řešit i stížnosti, které právníci společnosti LIF a města podali na vydání předběžného opatření zakazujícího převod akcií.

Prodej pivovaru zkoumá i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně, a to kvůli podezření jednoho z účastníků soutěže na možnou takzvanou veřejnou podporu kupce. Filip Vrána z odboru vnějších vztahů však včera řekl, že úřad zatím čeká na stanoviskoměsta. „Záměr prodeje pivovaru jsme prošetřovali už vloni, ale závady jsme neshledali,“ řekl úředník.

Zdroj: iDnes.cz | Autor: Petr Broulík


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI