Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Thajsku postavili klášter z milionu pivních lahví

Co se píše o pivovarech a pivu


V Thajsku postavili klášter z milionu pivních lahví

[středa, 18. únor 2009]

V Thajsku vznikl ojedinělý buddhistický klášter. Mniši ho postavili z milionu recyklovaných lahví od piva. Celý buddhistický areál je vyhlášenou ekologickou stavbou nového tisíciletí.

Buddhistické kláštery v Thajsku patří k největším turistickým atrakcím jihovýchodní Asie. Mezi nimi teď jistě alespoň na čas vynikne zvláště jeden nový, neboť při jeho stavbě buddhističtí mniši použili recyklované lahve od piva. Zdi i střecha stavby v thajském Khun Han poblíž hranic s Kambodžou už zdálky září lahvově zelenou barvou.

Wat Pa Maha Chedi Kaew známý také jako Wat Lan Kuad znamená "Chrám z milionu lahví" a nachází se v provincii Sisaket asi 640 kilometrů od metropole Bangkoku.

Buddhističtí mniši prý začali lahve od piva sbírat už v roce 1984, tehdy ale netušili, že jim recyklované sklo poslouží ke stavbě chrámu. Nakonec jich shromáždili tolik, že stačily k výstavbě několika budov. Ve finále jim pomohly úřady z okolí, které dodaly ještě více nerecyklovaného skla a vzniklo celkem dvacet klášterních budov – hlavní chrám s pagodovitou střechou nad jezerem, krematorium, modlitebna, hala, vodní věž, toalety pro turisty a sedm malých bungalowů.

Lahve mají svou původní zelenou barvu a dovnitř staveb propouštějí dostatek světla. Navíc se fasády i interiér snadno udržují čisté. Kostra staveb je z betonu, aby poskytla dostatečnou oporu skleněné výplni.

Zelené lahve pocházejí od piva Heineken, zatímco hnědé od thajské značky Chang.

Mniši se rozhodli využít při stavbě chrámu jen recyklované materiály, takže dokonce i mozaika Buddhy je vyrobena z vršků od piva. Podle vedení kláštera bylo při stavbě využito na 1,5 milionu pivních lahví, ale mniši budou sbírat další a své stavby ze skla rozšiřovat.

"Čím více lahví dostaneme, tím více budov postavíme," potvrdil opat San Kataboonyo.

Zdroj: Blesk.cz | Autor: Famous


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI