Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Porotci museli ochutnat 300 vzorků

Co se píše o pivovarech a pivu


Porotci museli ochutnat 300 vzorků

[sobota, 7. únor 2009]

Ve druhém největším městě v kraji včera vyvrcholil již 19. ročník této oblíbené akce. Odborníci tentokrát hodnotili rekordní počet piv ve 13 různých kategoriích. Letos tu předvádělo své výrobky 67 pivovarů z Čech i ciziny.

Rekordní počet vzorků zlatavého moku letos posuzovala porota 19. ročníku Reprezentačních slavností piva v Táboře. Na jeden z největších festivalů svého druhu v zemi přihlásily pivovary celkem tři sta svých výrobků. Soutěžily o titul Česká pivní pečeť.

Rozmanité druhy piva hodnotili odborníci ve třinácti kategoriích už od úterý. Letos poprvé také ve třídě polotmavá piva. Slavnosti vyvrcholí právě dnes večer, kdy porota vyhlásí Extra českou pivní pečeť a předá ocenění všem vítězům.

Celkem letos do Tábora přijelo 67 pivovarů. Většina z České republiky, ale máme zde i zástupce z Polska nebo Slovenska,“ řekl pořadatel slavností Alois Srb.

Tmavé výčepní umí Slováci. Právě slovenští sousedé ovládli středeční degustaci tmavých výčepních piv. Porotě nejvíce chutnal Popper ze stejnojmenného pivovaru v Bytče. Hned za ním skončil Zlatý Bažant z Heinekenu Slovensko.

Jezdíme sem téměř od začátku a pár cen už jsme získali. Některá piva mi při degustaci moc chutnala, ale vše je anonymní, takže se člověk nedozví, která to byla. To je trochu škoda,“ poznamenal zástupce pivovaru Heineken z Hurbanova Karol Fance. Při přebírání stříbrné České pivní pečeti dodal, že soutěž podle něj byla velmi vyrovnaná a kvalita posuzovaných piv se rok od roku zlepšuje.

Z jihočeských producentů piva se letošního ročníku festivalu zúčastnil například Měšťanský pivovar Strakonice, krumlovský Eggenberg nebo třeboňský Regent, který dnes také převezme cenu za druhé místo v kategorii polotmavých piv.

Včerejší den v kongresovém sále Jihočeské univerzity, kde se vzorky ochutnávaly, ale patřil především minipivovarům. Těch do Tábora letos přijelo 36. „Jejich počet každým rokem výrazně roste. Je to tím, že se v zemi stále otvírají nové malé pivovary. Jejich majitelé také zjistili, že se tímto způsobem mohou dobře zviditelnit,“ podotkl Srb.

Jižní Čechy reprezentovaly v soutěžích minipivovarů Pivovarské dvory Lipan Dražíč z Českobudějovicka a Zvíkov z Písecka. „Podle mého je nejdůležitější, aby pivo nabádalo k dalšímu napití. Osobně dávám přednost těm vícestupňovým,“ svěřil se jednatel Pivovarského dvora Zvíkov Michal Voldřich.

Zajímavá piva mohla každý den od čtyř hodin odpoledne popíjet i veřejnost v táborském hotelu Palcát. Milovníci tradičního alkoholického nápoje měli na výběr z pětaosmdesáti druhů.

Včera jsem ochutnal asi osm piv. Pět z nich jsem v životě nepil, takže je to určitě zajímavé. Na slavnostech jsme už potřetí a přijedu i příští rok,“ uvedl pětačtyřicetiletý Zdeněk Svačina z nedalekého Sezimova Ústí.

Pořadatelé pro návštěvníky, kterých se do hotelu denně vešlo okolo tisíce, připravili i zábavný program. Téma se točilo jak jinak než okolo piva. Zájemci tak například soutěžili ve vyprazdňování půllitrů na čas nebo v poznávání značek piv.

Já sám rozlišuji dva druhy piva - dobré a špatné. Naším cílem je hlavně ukázat lidem novinky a zajímavosti z této oblasti,“ řekl s úsměvem Srb, který před devatenácti lety reprezentační slavnosti založil.

Paradoxem je, že v samotném Táboře, který se každoročně na čtyři dny mění v město piva, nyní pivovar chybí. „Dříve tu byl jeden podnik, ale velmi špatný. Zavřeli ho v osmdesátých letech,“ dodal Srb.

***

* Odborná degustace Porota táborských pivních slavností letos za tři dny stihla ohodnotit tři sta vzorků piv, což je rekordní počet v historii této akce. Vystřídali se v ní odborní zástupci soutěžících pivovarů. Anonymně posuzovali pět vlastností piva -vůni, chuť, hořkost, plnost a jeho říz. Oceňovali je známkami jedna až šest, přičemž jednička znamenala stejně jako ve škole nejlepší ohodnocení. Výsledky od všech porotců pořadatelé sečetli. Vítězem se stalo pivo s nejnižším bodovým skóre. Zlatavé moky letos soutěžily v celkem třinácti kategoriích. Zástupcům jihočeských pivovarů se ale na domácí půdě příliš nedařilo. Na stupně vítězů dosáhl jen polotmavý Bohemia Regent pivo Petra Voka z Třeboně, který skončil ve své kategorii druhý. Třetí místo v soutěži piv se sníženým obsahem cukru vybojovalo Dianello z Budějovického měšťanského pivovaru. Včera pozdě odpoledne se ale ještě konaly dvě poslední degustace a to kvasnicových a světlých speciálních piv.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Lenka Zimmelová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI