Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Vyškovský pivovar čelí poklesu prodeje

Co se píše o pivovarech a pivu


Vyškovský pivovar čelí poklesu prodeje

[středa, 21. leden 2009]

Vedení vyškovského pivovaru zveřejnilo plány, jimiž chce zabránit propadu prodeje. Má podporu města, horší už je to se zájmem restaurací.

Vylepšit recepturu, zvýšit prodej, získat nové odběratele a hlavně dokázat, že vyškovské pivo je kvalitní. To jsou plány nového vedení vyškovského pivovaru, jak čelit krizi a propadu odbytu svých produktů.

Nový ředitel David Kaprál chce touto strategií vyškovský pivovar dostat z prohlubující se krize. Tím, že ještě v roce 2007 podnik hospodařil s více než sedmimilionovým propadem, si hlavu neláme.

Předpokládám, že i loňský rok bude ztrátový, i když ještě nemáme účetní uzávěrku. Důležité je ale hledět do budoucna,“ uvedl Kaprál.

Dodal, že v současnosti management připravuje komunikační plán. „Chceme objasnit světu, že tady vyškovský pivovar je a že umí vyrobit dobré a kvalitní pivo. Za první úspěch budu považovat, když se podaří alespoň trochu zvednout výstav piva. První výsledky bych rád viděl po létě tohoto roku. V současné chvíli také zvažuji, jestli trochu nezměním nynější recepturu,“ nastínil Kaprál.

Tradice

Problémy pivovaru znepokojují také město. Pro starostu Vyškova Petra Hájka by znamenal jeho krach velkou ztrátu. „Jde o tradici a také o problematiku prostoru, kde dnes pivovar sídlí. Je to v centru a v městské památkové zóně. Pokud by došlo ke změně majitele, je otázkou, jak by s tímto majetkem naložil. Nedovedu si to představit,“ řekl Hájek.

Pro město je podle něj zásadní, aby výroba v pivovaru zůstala zachovaná. „Samozřejmě sledujeme, jak si vyškovský pivovar vede. Na toto téma jsem se bavil s novým vedením pivovaru. Domluvili jsme se, že nás bude informovat. Osobně doufám, že současnému vedení se podaří zvednout výstav piva už jenom kvůli tomu, že vyškovský pivovar patří k historickému jádru města,“ doplnil Hájek.

Vyškovský pivovar nicméně ztratil mnohé pozice přímo v regionu. A někteří hospodští nechtějí o tom, že by točili vyškovské pivo, ani slyšet. „To bych rovnou mohl zavřít, protože by sem nikdo nechodil. Kdo ví, jak chutná vyškovské pivo, musí vědět, o čem mluvím,“ řekl třeba majitel pivnice Na Brněnské ve Vyškově Radek Prokeš.

Zákazníci prý o vyškovské pivo prostě nejeví zájem. „Točíme jen takové pivo, které jde na odbyt. Z vlastní zkušenosti vím, že lidé o vyškovském pivu moc dobré mínění nemají,“ tvrdil například vedoucí pracovník restaurace Besední dům ve Vyškově Jaroslav Ivan.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Aneta Dědičová


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Paja

pátek, 23. leden 2009
11:37

Paja

To o Chodech je blbost. Ve vesnici hned vedle Kouta, kde je jedna z mala neafrickych hospod, protoze maji (nebo uz meli) Chodovar, jsem byl nahodou svedkem rozcilovani se majitele, ze s tim prasti a zacne brat Kozla, protoze mu nabizej lepsi podminky. A navic jsem nekde cetl, ze lid Chodsky je tak trochu odkojencem "nejlepsiho globalniho pivovaru, ktery sidli v regionu", na ktery je patricne hrdy...
Tak vystav je urcite problem. Ale zas ty podminky, co jsou v Koute... Ale tak nejak mi z toho vychazi, ze problem je asi ta historie bez PR. Nakonec Gambac zije vpodstate taky z historie..


napsal(a): Paja [Odpovědět]

jirin

pátek, 23. leden 2009
08:31

jirin

No kdo by ste chteli pokostovat a mate radi muziku, tak letos to urcite taky budem tocit. Sice nevim jeste kdy a kdo bude hrat, ale Vyskov je pro SDH Morice jiz leta tradicnim pivem, ktere nejenom na privatnich akcich tocime http://revivalmorice.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=2


napsal(a): jirin [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
15:14


posted by: Inzerce

swooper

čtvrtek, 22. leden 2009
22:50

swooper

Já pil Vyškov pouze jednou v PG generála a ač mírně pripit mi velmi chutnal ;) . V Brně když jsem dělal malou povýstavovou tour, tak jsem si na BB našel že ho točí(točila) hospoda kousek od hlavního náměstí, když jsme tam vešli tak se nám na otázku , že chceme vyškov skoro vysmáli blbouni (točili samozřejmě SB) ...:(
taky si myslím že pivovaru moh uškodit slogan z "Dědictví kuvahoši ..." "Nepij ty patoky nějaké Vyškovské kozle nebo co "
Jiank pivovaru fandim a´t se to pořádně rozjede


napsal(a): swooper [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 22. leden 2009
18:22

Malakin

Na slavnostech pivovaru jsem byl jenom jednou a můžu říci, že tehdy tam byla hlava na hlavě. A každá z těch hlav popíjela místní pivo. Problém tedy nebude v tom, že by to Vyškovákům vůbec nechutnalo, ale spíš v těch hospodách, které se o pivo neumí postarat...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

emu

čtvrtek, 22. leden 2009
19:09

emu

to Malakin: Jestli není problém spíš v tom, že se Vyškov neumí postarat o hospody...


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

umbob

čtvrtek, 22. leden 2009
12:37

umbob

Nevíte někdo, jak je to s nabídkou piva v jejich pivovarské pivnici(restauraci)?Kompletní?Nějaké kvasnicové?Otevíračka?Na stránkách pivovaru o ní není žádná zmínka.Díky


napsal(a): umbob [Odpovědět]

Jura.z.Brna

čtvrtek, 22. leden 2009
13:16

Jura.z.Brna

to umbob:
V pivovarské mají snad všechno. Černé, kvasnicové 11, desítka, 11, 12, nepletu-li se. CO nemají točené, mají určitě v lahvích (Jubiler). Občas tam zavítám, je to ale těžké, protože o víkendu je zavřeno a ve všední den je snad jen do 21 hodin - to opravdu nechápu!


Paja

čtvrtek, 22. leden 2009
10:09

Paja

Ale treba Kout se v okoli komina celkem rozsiril. Tak proc by to neslo jinde? Snad jedine ty spatne reference z historie...


napsal(a): Paja [Odpovědět]

Rosťa

čtvrtek, 22. leden 2009
10:46

Rosťa

to Paja: Jasně, Kout není zatížen historií, ale především si myslím, že Chodové a přilehlý lid pošumavských samot je tou lokálpatriotskou vyjímkou, kdož pijí své pivo z principu a samozřejmě také protože Kout má skvělé pivo...


napsal(a): Rosťa [Odpovědět]

Honza - www.SvetPiva.cz

čtvrtek, 22. leden 2009
18:19

to Paja: Jenze on je rozdil mit vystav par tisic hektaku za rok a desitky az stovky tisic hl...


napsal(a): Honza - www.SvetPiva.cz [Odpovědět]

emu

čtvrtek, 22. leden 2009
19:08

emu

to Honza - www.SvetPiva.cz: A v čem je ten rozdíl? Mě přijde, že je to jedno. Pod komínem jsou silné i mnohé větší pivovary, než je Vyškov. Ukazuje se, že prosperovat i pod komínem může pivovar libovolné velikosti. Ve všech velikostních kategoriích najdeme úspěšné výrobce.
Mimopchodem, dnešní Kout už má výstav pomalu stejný, jako Vyškov, jestli už ho dokonce nepředběhnul :)


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

umbob

čtvrtek, 22. leden 2009
20:11

umbob

to emu: Za rok 2006 Kout vystavil cca 4500 hl, Vyškov v současné době(2008) cca 35000 hl. Pokud Kout výrazně nezabral(novější údaje jsem nesehnal), tak je Vyškov o řád výš. Nic to ovšem nemění na tom, že problém bude někde jinde-několikrát už to tu Jura z Brna zmiňoval-v Brně(jako potenciálním blízkém velkém odbytišti) se Vyškov v točené podobě nedá sehnat.Objeví se 1x za rok v rámci Radničních dní nebo Regiontouru. A lahvové když má člověk štěstí,tak v Intersparu na Vídeňské.A ta o víkendu zavřená pivovarské pivnice je taky nepochopitelná-člověk aby si vzal dovolenou.Snad se panu Kaprálovi podaří jejich dobré pivo dostat mezi lidi.Držím palce.


napsal(a): umbob [Odpovědět]

Honza - www.SvetPiva.cz

pátek, 23. leden 2009
07:25

to emu: Rozdil? Treba ve velikosti varky a nakladech na ni, udrzovaci naklady na provoz pivovaru, lidi, zazemi, komunikace s verejnosti, s hospodama, moznost rozhodovani a rychlost reseni problemu(jeden vlastnik, odpovednost mestu), image prumysloveho pivovaru a "odbojare"...


napsal(a): Honza - www.SvetPiva.cz [Odpovědět]

Roman Holoubek

pátek, 23. leden 2009
07:46

Roman Holoubek

to Honza - www.SvetPiva.cz:
Naprostý souhlas, podepisuji to Honzo.


emu

pátek, 23. leden 2009
11:54

emu

to Honza - www.SvetPiva.cz: Fajn, uznávám, že srovnání s Koutem zrovna neobstojí a moje poznámka o dohoděnní Vyškova Koutem byla dost v nadsázce, ale určitě bychom mohli uvést jiné příklady. Pokud vím, tak třeba Bakalář v Rakovníku je pivovar s kapacitou 300 000 hl (!) a po obnově se tam vařilo zpočátku tak 5000 za rok a taky to utáhli. Pivovarů, které využívají jen zlomek kapacity, je u nás víc a ne všichni jsou na tom jako Žižkov. I majetkových vztahů, které fungují, je celá řada (jeden i více vlastníků, české i zhraniční, soukromé, městské i národní) a nikdo na tom není tak špatně, jako Vyškov. Mě prostě přijde, že základní chybou je, že určitou dobu řídili pivovar špatní lidé a jestli je dnešní management lepší, což ukáže čas, tak má co dělat aby zastavil v minulosti nastoupený propad.


ICQ: 449477888

napsal(a): emu [Odpovědět]

Jirin

čtvrtek, 22. leden 2009
08:06

jirin

ad pivnice Brněnská - nějak jsem nad tím dumal, na tédle ulici žádná hospoda není, na konci Vyškova byla, možná v Shellu je bar. Jediné co mi zbývá je nádražní bufet na autobusáku. Dva vysoké stoly, nově bez zahrádky. Tato "restaurace" byla má oblíbena, protože tam točili Vyškov na výbornou. Ostatně i paluše na vlakovém má nejlepší vyškovské a rád tam chodím, když musím jet vlakem.

Zpět k brněnské, bylo tam narváno i když tam točili vyškovské, chlapům po šichtě a hlavně těm ochmelkům co se tam zdržují to nevadilo. Takže pan hostinský tvrdí nepravdu. Pravda je spíše, že mu beztak Strarobahno šouplo nějaký ten kešel. Nemluvě o tom že Starobrno mělo na vyškovsku stejně špatnou pověst jako Vyškov (teď ale jejich 11tku vyhledávám).

Špatnou oblibu Vyškova, ale i jiných bych viděl v tom, že lidé se chtějí ukázat, že pijou "značkové pivo", že na to maj. Reklama je moc masíruje, o pivu moc nevědí.

Malá perla na závěr. Na jednom festivalu jsme točili vyškovské a sousední Gambrinus. Ten jim posléze došel, hlavy vyměnili, ale zákazníky neinformovali. Ptali jsme se kamárada, proč si nedá pivo u nás a on takové ty plky,blablabla, jak mu chutná Gambrinus. No čučel tenhle "znalec", když jsme mu řekli, že už si 2 hodiny pochutnáva na Vyškovu ;)


napsal(a): Jirin [Odpovědět]

Jura.z.Brna

čtvrtek, 22. leden 2009
13:17

Jura.z.Brna

to Jirin: Na autobusáku, pokud vím, je starobrno :( Na vlakáču vyškov a bývá výborný, i když výjimky tam jsou.


Milan

čtvrtek, 22. leden 2009
07:22

Milan

Ztráta hrdosti je pro česká maloměsta zcela typická, příkladem je i má návštěva Humpolce po znovu otevření pivovaru panem Bernardem. V té době jsem v Humpolci narazil jen na jednu hospodu, kde ho točili. I dnes si myslím, že Bernard není okolo svého komínu králem. Jediná šance pro Vyškov je oslovit nějaký schopný velkoobchod nebo se dostat celostátně do nějakého obchodního řetězce a dohodnout nějakou rozumnou prodejní cenu, aby se dostal do širšího podvědomí, jinak si ho koupí jen pár desítek příznivců, kteří podobné servry jako je tento sledují.


napsal(a): Milan [Odpovědět]

Jarda

pátek, 23. leden 2009
15:32

to Milan:
...oslovit nějaký schopný velkoobchod...
Jenže to právě může být problém. Když jsem se naposledy zastavil v pivovarské prodejně a poručil si od každého kousek a bez vyjímky, tak jsem dostal celkem asi 15 láhví. Zásadně tolik vždy koštuji vše. No a když odečtu nealko, lehká, diskontová (Bira nebo tak nějak), speciál, tak zbydou tak tři druhy, které osloví davy a obávám se, že přesně ty si obchod nevybere. Ono by to spíš chtělo pár firemních hospod, aby pivo nemršil jinde dotovaný hostiský, s dobrou osvětou a s nabídkou sortimentu v lahvích a suvenýrů.


napsal(a): Jarda (jardakubalek(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 22. leden 2009
06:58

Roman Holoubek

Ano zabedněnost spolu se setrvačností. Takové reakce známe nejenom u vyškovského piva a piva vůbec. Současný (chci říci již několik let) "vyškov" je velmi pitelné pivo. Současné vedení je ale ve velmi svízelné situaci. Přesvědčit místní, že už je to o něčem jiném, než jsou jejich vybledlé vzpomínky a přesvědčit hostinské, že výhody, kterými disponují od jiných pivovarů nejsou vše... No nezávidím jim, na druhé straně má nynější vedení šanci (pokud k tomu bude mít od majitelů posvěcení) ukázat co umí.


jíra

středa, 21. leden 2009
23:27

Velmi rád potvrzuji,že vyškovské pivo má své příznivce i v západočeské metropoli,když i my na druhém konci republiky víme,co je pro nás dobré a šmakuje nám,tak stále nemohu pochopit nezájem místních o tuto značku,protože jen ten správný patriotismus kolem ,,komína" ji může podpořit.Vyškovští,,znalci"si mohou G ,,vychutnat""v každé vsi,proto by se měli už konečně chytit za nos a podívat se též na vlastní ,,zahrádku",aby jim třeba jednou nenávratně nezarostla africkým a brazilským plevelem,který se již mocně šíří v našich pivních končinách.Pane Táborský,vaříte dobré a hlavně poctivé české pivko,držím palce ve vašem úsilí,aby si tu správnou cestu k spotřebiteli našlo i bez bombastických reklam.


napsal(a): jíra [Odpovědět]

BCH

středa, 21. leden 2009
19:11

BCH

Trhaci a co jsi říkal na Sport bar Lion (U Pařezu) v Poděbradech, teda pokud jsi to ty z BBorce. To je i cesta pro Vyškov. Tam kde je luxusní prostředí a levné pivo a navíc výborně ošetřené, tak je úplně jedno jaká značka se tam točí, lidi si tam vždyčky cestu najdou.


napsal(a): BCH [Odpovědět]

Trhac

středa, 21. leden 2009
22:28

Trhac

Jo jsem to já :D ,Sice sem ten den byl ještě značně při kocovině, tak sem moc nedegustoval:D Každopádně prostředí pěkné, pivo dobré, tak se tam rozhodně zase stavím, až budu zase v Poděbradech a s někým půjdu na pivko :)Mimochodem díky, žes to lípnul na BB do chatu, díky tomu sem se tam vůbec vydal:-)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 21.01.2009 ve 22:42:02


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

Trhac

středa, 21. leden 2009
17:39

Trhac

Bohužel sem jich zatím měl opravdu jen pár, ale je to opravdu dobré pivečko:-) Fandím pivovaru ať se drží, byla by ho škoda:-(


ICQ: 276990904

napsal(a): Trhac [Odpovědět]

pivní mlsoun

středa, 21. leden 2009
16:27

pivní mlsoun

Za vyškovské budu dýchat do posledního okamžiku. Ne ani tak kvůli tomu,že jsem tam jel extra od nás z Plzně na exkurzi(a byla baječná-s kompletní bohatou ochutnávkou),ale zejména proto,že je to pivo,jak má být!Čest a sláva lidem,kteří ho vytvářejí!


Weetek

středa, 21. leden 2009
14:28

Weetek

Pamatuju si na reakci svých kamarádů, když jsem je vloni na Radničních dnech poňoukal, aby si vyškovské pivo dali. Od upřímného překvapení nad tím, že něco takového vůbec existuje, přes automatické posměšky, co že to musí být za patok, až po příjemné překvapení, přecházející až do nadšení. Odbourávat předsudky je těžké a osobní příklad je jeden z nejlepších postupů.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Mnich

čtvrtek, 22. leden 2009
20:30

Mnich

to Weetek: Naprosto souhlasím. Někteří lidé nejsou ochotni revidovat své názory, byť by na ně měli ze zkušenosti nárok nebo naopak přebírají slepě názory jiných a masírováni reklamou nejsou již schopni na jakoukoli změnu přistoupit. Na Pardubicku, aspoň co vím, například přetrvává dlouhou dobu neoprávněný negativní názor na Rychtáře, což já také moc nechápu...


napsal(a): Mnich [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

středa, 21. leden 2009
14:19

Tomáš Kroupa

Sákryš, taky jen kroutím hlavou! Doufám, že se budou letos konat v pivovaru slavnosti piva, abych si mohl zdejšího moku dosytosti užít! Kdyby to museli kvůli okolním vyznavačům piva bez výrazné chuti - hlavně že to teče, zabalit, tak abych měl na co vzpomínat! Doposud mi vyškovské pivní slavnosti unikaly... Například nefiltrovaného Jubilera řadím mezi nejlepší piva, co jsem kdy okusil. A nebylo jich málo. :) Tak se držte, já držím pěsti!
---------------------------------
Zpráva byla upravena 21.01.2009 ve 14:21:18


David Kaprál

čtvrtek, 22. leden 2009
14:51

to Tomáš Kroupa: Zdravím, samozřejmě pivní slavnosti ve Vyškovském pivovaru budou, už je připravujeme, takže pozvání platí pro všechny. Každopádně všem tady dík za podporu a někdy i dobré připomínky.


napsal(a): David Kaprál (reditel(a)pivovyskov.cz) [Odpovědět]

Kejna

středa, 21. leden 2009
13:31

Kejna

pán z Besedního domu má pravdu (mimochodem točí ČH), znám několik místních, kteří se Vyškovskému pivu posmívají a posmívají se i mě, který nevynechá jedinou příležitost si do stověžaté matičky dovézt několik kartonů Generála, ale titíž posměváčci jedním dechem přiznávají, že ho již několik let nepili! Já tuhle absenci patriotismu prostě nechápu. Navíc posmívat se věru není čemu, to pivo je vážně dobré a to nemluvím o srovnání cena vs. výkon. Ze židle mě pak zvedá hláška "Kdo ví, jak chutná vyškovské pivo, musí vědět, o čem mluvím" - tu když čtu tak nabývám přesvědčení že pán Na Brněnské musí točit a milovat něco velmi jihoafrického.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Jura.z.Brna

středa, 21. leden 2009
13:14

Jura.z.Brna

Konečně se aspoň něco děje.
Lidé ve Vyškově o vyškovském pivu moc dobré mínění nemají, protože jednak ho už dvacet let neochutnali, tak nemůžou vědět, že se zlepšilo, druhak v některých hospodách je opravdu hnusné (což je ale dáno hospodou), třeťak desítka by vylepšení zasloužila a hlavně mám pocit, že typický vyškovák je maloměšťák, kterého štve, že nežije v Brně, tak si to "světáctví" vynahrazuje mimojiné aspoň takto.



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI